Fırınlar, Mart'tan itibaren 'vitaminli un' alabilecek
Vitaminle zenginleştirilmiş ekmekten sonra Mart ayından itibaren fırınlara 'zengin un' satışı başlıyor. Doruk Grubu, bir ekip kurarak fırıncılara vitaminli unun yararlarını ve pişirilme esaslarını anlatacak. Uygulama özel yapıştırmalarla duyurulacak.
Sağlıklı nesiller için ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi konusunda geçtiğimiz hafta atılan ilk adımın ardından, uygulamanın, sektörü nasıl değiştireceği de tartışılmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta sonu 'zenginleştirilmiş ekmek'leri satışa sunan Doruk Gıda, mart ayından itibaren de fırınlara 'zenginleştirilmiş un' satmaya başlayacak. Toplam 400 fçalşan Doruk, başlangçta kaç fbu konuda ilgi görecek bilinmez, ama şirket bunu da şansa bFbu konuda eamacekip kuran şirket, önce konunun önemini anlatacak, sonra bu ekmekle üretim yapanlarcamekanlar'sticker' yapıştıracak.
ETİKETSİZ OLMAZ Uno Yönetim Kurulu Başkanı Hasip Gençer, fırıncıların ilgi göstereceğinden umutlu. Türkiye'nin toplam un ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştiren Gençer, Birleşmiş Milletler'e de (BM) un satıyor. Ve BM özellikle Filistin'e yardım olarak giden unların zenginleştirilmiş olmasını istiyor. Ekmeğin zenginleştirilmesi tartışılırken, bu uygulama unutulan başka bir konuyu yeniden gündeme getirdi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, "İyi güzel, unu zenginleştirelim ama fırıncı vitaminli un ile normal unun farkını, müşteriye nasıl anlatacak?" diye bir soru attı ortaya. 1998 yılında yürürlüğe giren Gıda Kodeksi'yle gelen etiketleme zorunluluğunun, ekmeklerin arka tarafındaki küçük gayri yasal etiketleri de ortadan kaldırdığını anlatan Özer, işin diğer boyutunu şöyle anlattı:
SIRADA POŞET VAR "Önce hangi ekmek vitaminli hangisi değil, onu anlatmak gerek. Bunu etiketi ve ambalajı olmayan ekmekte nasıl anlatacaksınız? Bakın piyasadaki ekmeklere, hangisinde etiket var. Sadece İstanbul'da onlarca Karadeniz Fırını var. Nereden bileceksiniz ki o ekmek hangisinde üretilmiş? Tarım Bakanlığı istese, piyasadaki bütün fırınlara etiketsiz ekmek üretmekten ceza yazabilir." Fahri Özer, 1998 yılında, dönemin Tarım Bakanı Mustafa Taşar'ın öncülüğünde başlayan ekmekte poşet uygulamasının, yasal zorunluluk olarak hala mevcut olduğunu hatırlatarak şu çağrıyı yaptı: "Poşet olmadan vitaminli ekmek olmaz. Gelin bu ambalaj uygulamasyeniden gündeme getirelim ve 'u pilot ilan edelim. Zaten kanunen zorunluluk, ya kaldırın ya da uygulayın. O zaman hayata geçer."