Temeli 1877'de atılan Uludağ Gazoz, aynı zamanda Türkiye'nin yurtdışına açılan ilk şirketlerinden biri.
Osmanlı döneminde Saray erkanından Talat Paşa ve Fuad Bey'in 1877 yılında şişeleyip satmaya başladığı Keşiş Dağı (Uludağ) Maden Suyu, Bursa Eşrafından Mehmet Hakkı Bey'in gayreti ile Türkiye'nin ilk markalarından biri oldu. Geçen yılı 28 milyon dolarlık ciroyla kapatan Uludağ, dört kuşaktır aynı aile tarafından yönetiliyor. Ve dünyanın birçok ülkesinde satılıyor. Uludağ'ın 130 yıllık öyküsünü şirketin Satış ve Pazarlama'dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Kızıl'dan dinledik. Osmanlı'nın ilk işletme imtiyazını alan Keşişdağı Maden Suyu'nun bir bölüm hissesi 1931 yılında Nilüfer markasıyla gazoz üreten Mehmet Hakkı Erbak'a geçer.
FORMÜL DEĞİŞMEDİ Gerçek anlamda Uludağ markasının doğup büyümesi de bu tarihlere rastlıyor. Keşiş Dağı'nın ismi Atatürk tarafından Uludağ'a çevrilince 1932'de marka da Uludağ olarak değiştirilir. Aynı yıl Mehmet Hakkı Bey'in oğlu Nuri Erbak, Uludağ Gazoz'un özel formülünü bulur. Ömer Kızıl, bu formülün bugüne kadar hiç değişmediğini belirtiyor. İki ortak Sıtkı Ulusu ve Mehmet Nuri Erbak çocuklarını evlendirerek işteki ortaklıklarını sosyal hayatta da pekiştirir.
İLK KOLA, NUR Türkiye'de henüz yabancı kola markaları yokken Uludağ, Nur Kola ve Frutti markaları ile Türkiye'de ilk kolalı ve portakallı gazlı içecek üretir. 1975'te franchising yolu ile Uludağ Gazoz Hollanda ve Almanya'da üretilmeye başlanır. Uludağ, bir anlamda Türkiye'nin Avrupa'ya açılan ilk markası da olur. Bir yandan ürün geliştirme faaliyetlerini devam şirket, 1985'te diet gazoz, portakal ve kola üretimi ile bir ilke daha imza atar. Bugün, gazozun yanında Bixi Cola, Ice Tea, meyve aromalı maden suyu Frutti'yi de üreten Uludağ Gazoz, yılda 150 milyon lirte içecek şişeliyor. Uludağ Gazoz, Fransa'dan Amerika'ya, İsviçre'den Avustralya'ya kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.