kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Günde 1 saat için ADSL pahalı
Günde 1 saat için ADSL pahalı

İnternet kullanımı şirketler ve bireyler arasındaki kullanım artıyor. Ancak şirketler ve bireyler hangi yöntemin kendileri için daha iyi olduğunu bilmiyor. İşte internete bağlanmak isteyenlere basit yol haritası.

TELEKOM'DA tekelin kalkması ve tarifelerin ortaya çıkmasıyla birlikte internet erişimi daha fazla çeşitlenmeye başlayacak. Şu anda internete erişim için daha çok, telefon hattı üzerinden çevirmeli bağlantı kullanılıyor. Bu durum sadece Türkiye için geçerli değil. İnternet kullanımının en yaygın olduğu ABD'de bile erişimin yüzde 40'ı çevirmeli telefon hatları üzerinden yapılıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 90'ları buluyor. Ancak tekelin kalkması, Türk Telekom'un yeni servisleri devreye sokmasıyla düzelecekmiş gibi görünüyor. İnternete bağlanmada en sık kullanılan iki yol var: Dialup ve ADSL

1/ DİALUP
-Günde 1 saatten az
İnternete telefon hattı üzerinden çevirmeli ağla bağlanabilirsiniz. Yaklaşık 56K hıza sahip bu tür erişim hız yönünden en fakir erişim. Superonline ve e-kolay bu durumu aşmak için abonelerine yazılım takviyesiyle doping yapıyor. Superonline Turbo servisi belli adreslere ve elektronik postalarınıza 5 kat hızlı erişim sağlayabiliyor. Ancak bu, sürekli ziyaret ettiğiniz adresler için geçerli bir ara çözüm. Sorunu kökten çözmüyor. Ayrıca internet hizmeti alırken sizi telefonla arayanların ulaşması da mümkün değil.

-Kaça mal olur?
Eğer günde bir saatten az internete bağlanıyorsanız maksimum ödeyeceğiniz miktar 0822 hatların telefon ücreti ve abonelik dahil yaklaşık 40 milyon liraya ulaşıyor. Diyelim ki, sadece elektronik postalarınıza bakıp 10 dakika kalıyorsanız, faturayı 30 milyonun altına çekme umudu var. Eğer servis sağlayıcıların 3 aylık, 6 aylık ve yıllık kampanyalarından faydalanırsanız, bu rakam daha da düşebiliyor. Dial-up abonelik (Telefon) Superonline, TNN, Netone, Koçnet, işnet, mynet, e-kolay, ttnet, netone gibi servis sağlayıcılarda bulunuyor. Servis sağlayıcıların listesine http://www.tk.gov.tr/doc/lisans/ISS.htm l adresinden ulaşabilirsiniz.

2/ ADSL ve ISDN
-Sürekli ve hızlı internet
Bu konuda değişik hizmetler bulmak mümkün ancak ayda minimum 50 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Bunu günde 1 saatten fazla sürekli kullanan kişiler için ideal. Sürekli kullanmırken gelen telefonları da yanıtlamanız mümkün. Türk Telekom tarafından pazarlanan ADSL hizmeti hızlı ve arıza olmadıkça kesintisiz bir hizmet sunuyor. Benzer bir hizmet ISDN erişimi. Birden fazla kullanıcının olduğu kçük ofisler için uygun bir seçenek. Bunun dışında oldukça hızlı ama daha çok tek yönlü uydu erişimi veya kablo tv üzerinden abonelik de mümkün.

-Telefon meşgul çalmıyor
ADSL ve ISDN kısaltma harfleriyle isimlendirilen bu servisler için bulunduğunuz bölgedeki telefon santralinde uygun hattın olması ve kullanılmıyor olması gerekiyor. Bulunduğunuz bölgede bu servislerin verilip verilmediğini hem Türk Telekom'un internet sitesinden hem de bölge müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.

-Kaça mal olur?
ADSL servisi yakında servis sağlayıcılar tarafından verilecek. Mesai saatleri arasında internet hızı telefon bağlantısını aratacak kadar düşse bile, yine de kesintisiz anında bağlantı ve sorun olmadığı zaman internetten dosya indirmek oldukça rahat. 128 Kb hız fiyatı için 49 milyon lira alınıyor. Eğer hızınızı 256 Kb yapmak isterseniz 69 milyon ödeme yapmanız gerekiyor. Ofisiniz için daha hızlı internet erişimi isterseniz, aylık 109 milyon lira ödeyerek hızı 512 Kb'ye çıkarmanız mümkün. Türk Telekom'un http://www.telekom.gov.tr/ttnet/tarife.h tml adresinden tarifelerle ile ilgili detaylı bilgi alınabiliyor.

TİMUR SIRT

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Erdoğan: İslam Ortak Pazarı gerçekçi değil
 Kriz ömrümüzü kısalttı
 Vergisiz hayat oh ne rahat!
 İmtiyazı Ata'dan aldılar Türkiye'nin gururu oldular
 Ucuzluk marketi Dia, en iyi ciroyu zengin muhitte yapıyor
 "Başbakan'ın şirketi rekabete engel değil"
 ÖTV kalktı liman ücretleri yarıya indi
 Türk Hava Kurumu, kendini anlatacak
 Tetaş'ın borcu 3 katrilyona ulaştı
 Türk gemilerine çeki düzen
 Hazine'den bu hafta iki tahvil bir bono ihalesi
 İngiliz Barclay kardeşler medya devi olma yolunda
 Sanayi kenti İzmit'te 'Sanayi Fuarı' için geri sayım başladı
 70 milyonluk ülkenin vergisi 2.3 milyon kişiden
 Türk müteahhitler Fas'ta beş bin konutluk proje aldı
GÜNTAY ŞİMŞEK
Adaletin parayla imtihanı
Adalet Bakanı Cemil Çiçek,...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Balayı dönemi bu kadar iyi habere ihtiyaç var
Geçen...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Maksat heyecan olsun peki ya sonrası?
Ekonomiyi yakından...
İzmir'de çiğ köfte paniği yaşanıyor...
İzmir’de ‘Trişinellozis’ şüphesiyle gözaltına alınan 40 kişinin...
Vatikan’da dinler arası hoşgörü konseri
Dinler arasındaki diyaloğu artırmak için Vatikan’da düzenlenen ve...
Nilüfer, Kayahan'ın yasağına aldırmadı
Nilüfer, Kayahan'ın yasağına aldırmadı
Nilüfer, Kayahan'ın kendisine koyduğu şarkı yasağına kulak asmadı ve...
CD satışlarında Altaylı faktörü
CD satışlarında Altaylı faktörü
Önceki gün Ayşe Hatun Önal'ın da menajerliğini yapan Özgür...
IMKB
E: 17,789 D:% -2.80
DOLAR
S: 1,355,000 D:% -0.13
EURO
S: 1,679,000 D:% 0.18
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.