PERAKENDE piyasasını düzenleyen marketlerin tepkisine yol açan tasarı, bekletildiği Başbakanlık'tan Sanayi Bakanlığı'na geri "çağrıldı."
***
Market Yasası geri çağrıldı!
Sanayi Bakanlığı ile perakende sektörünü karşı karşıya getiren yasa tasarısı, İTO'da tartışıldı. Toplantı sonrası market yöneticileriyle yemek yiyen Müsteşar Adem Şahin, "Tasarıyı Bakanlığa geri çağırdık" haberini verdi.
PERAKENDE sektörünün en önemli gündem maddesi olan Tüketim Maddeleri ve İhtiyaç Malzemelerinin Satışıyla İştigal Eden Büyük Mağazalar Hakkında Kanun Tasarısı, İTO'da Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un da katıldığı bir panelde tartışıldı. Hipermarket genel müdürleri ve tedarikçilerin zaman zaman gerilimli konuşmalarla karşı karşıya geldiği panelin sonunda konuşan Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, "Organize perakendecilerin ağırlığının artmasını biz de istiyoruz. Bunun için yasaya da gerek yok, ama siz de sektöre çeki düzen verin" dedi. "Diyaloğa devam, kapımız da gönlümüz de size açık" diyen müsteşar, son anda en önemli haberi verdi: "Adı üstünde, bu bir tasarı. Tabii ki üzerinde değişiklikler olabilir. Zaten tasarıyı Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü'nden geri çağırdık, Bakanlığa döndü."
ÖNEMLİ BULUŞMA "Büyük Mağazalar ile Üretici ve Toptancı İlişkileri'' konulu panelin açış konuşmasını yapan Ali Coşkun, perakende ticaretin dağınık bir yapı içerdiğini belirterek, "Türkiye'de perakende ticareti ve alışveriş merkezleri projeleri daha ince ayarlar gerektiren bir sürece girmiştir'' dedi. Coşkun şöyle devam etti: "Hükümet olarak biz büyük mağazalara karşı değiliz. Ancak bu alışveriş merkezlerinin içinde ürün satışının yanı sıra kuru temizleme, terzi, çamaşırhane, restoran, sinema gibi bölümlerin de hizmet vermesi, diğer esnaf kesimlerinin olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Mahalle ve sokak aralarında bulunan bakkalların, küçük esnafın ortadan kalkmasıyla istihdam sorunu kronikleşmekte, sosyal ilişkiler zayıflamakta.'' Ali Coşkun, bu tür alışveriş merkezlerine yönelik kuruluş aşamalarında yer seçimi ve inşaat gibi belirleyici konularda özel bir düzenleme bulunmamasının ve bu işlemlerin genellikle belediyelerin inisiyatifine bırakılması sonucunda ortaya çıkan yasal boşluk ve denetimsizliğin küçük esnafın aleyhine uygulamalara yol açtığını söyledi. Bakan Coşkun, imar planı şartlarına uygun ticaret merkezlerine hiçbir engel çıkarmadıklarını, ancak şartların imar planında olmaması durumunda yetkiyi belediyelere ve valiliklere, denetimi de meslek dallarına verdiklerini belirtti. Coşkun, "Bizim arzumuz çevre ve şehirleşme düzeni, imar planları ve trafik açısından uygun olmayan yerlerde büyük mağaza açılışını kontrol altına almaktır" dedi. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Demir Sabancı da tasarıyla ilgili "Yasaklar 1980'lerdeki demir perde ülkelerini anımsatıyor. Kuruluş izinleri subjektif kriterler içeriyor" değerlendirmesini yaptı.
MARKETLERE KONTROL Üretici ve toptancılar adına konuşan İTO Üyesi Ali Zafer Taciroğlu da tasarının ödeme sürelerini düzenleyen maddesine destek vererek "Marketlerden tedarikçilere yapılacak ödemeler konusunda şantaj boyutuna girmiş davranışlar, terbiyesizlikler var. Keşke yasa bunu düzeltebilse" dedi. Bakkaliye Meslek Komitesi Üyesi Sezgin Elmas da "Büyük mağazalara mal vermek büyük derttir. Oradan çıkmak da dengeleri bozacağı için imkânsız. Dipdibe market açma gayretindeki bazı büyük zincirlerin faaliyetleri kontrol altına alınmalı" diye konuştu.