| |
20 yeni üniversite.
Gittiğimiz kentlerde mutlaka üniversiteyi ziyaret ederiz... Eğer üniversite yoksa bu defa da Vali'den, Belediye Başkanı'ndan, esnaftan, sokaktaki vatandaştan "şunları" dinleriz: - Üniversite istiyoruz... Bunun için her fedakarlığa hazırız. Cuma günü öğleden sonra Van'dan dönüyorduk. Uçakta Maliye Bakanı da vardı, Milli Eğitim Bakanı da. "Konuyu" onlara açtık: - Nereye gitsek "üniversite istiyoruz" talebiyle karşılaşıyoruz. Ve "bir şeyi daha" ekledik: - Halkın bu isteğine de büyük saygı duyuyoruz. Sonra da Milli Eğitim Bakanı'na sorduk: - Ne düşünüyorsunuz?.. Hükümet içinde bu konuyu konuşuyor musunuz? Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik "elbette konuşuyoruz" dedi. Ve "Başbakan'la yaptıkları görüşmeyi" anlattı. Bir kısmı "yazılmak üzere." Bir kısmı ise "yazılmamak..."
*** Milli Eğitim Bakanı: - 41 ilde 77 üniversite var... 53'ü devlet, 24'ü vakıf üniversitesi... 40 ilde ise üniversite yok... Sayın Başbakan ile vardığımız mutabakat şu: 20 ilde daha üniversite kurulacak. Konunun "yazılmayacak" kısmı bu 20 ilin "hangi iller olacağı."
*** Bakan'a 20 il ile ilgili "ölçüleri" de sorduk. "Kesinlikle siyasi bir ölçü, bir popülizm olmayacak" dedi. Ve devam etti: - Altyapı aranacak... Sosyal, ekonomik, kültürel altyapı... Tabii bir de halk desteği.
*** Doç. Dr. Hüseyin Çelik "halk desteğinden" bahsedince, aklımıza hemen "iki afiş" geldi. Biri Yozgat'ın girişinde. Yozgatlı, kent girişine "dev bir afiş asmış." "Üniversite istiyoruz" diye. Yozgatlı hayırsever Erdoğan Akdağ da kolları sıvamış "üniversite binaları" yapmış. Devletten beklenen ise "yasa çıkarılması." Aklımıza geliveren "ikinci afiş" ise Nevşehir'den. Başbakan da, Milli Eğitim Bakanı da Nevşehir'e gidişlerinde şu afişle" karşılanmışlardı: "Binalar bizden, yasa sizden... Üniversite istiyoruz."
*** Diyeceğimiz o ki "Çorum, Yozgat, Erzincan, Kırşehir, Nevşehir" gibi iller sosyal, ekonomik, kültürel altyapı bakımından hazır. "Halk desteği" yönünden de. Geçenlerde Nevşehir Belediye Başkanı ile konuşuyorduk. "Yeter ki Ankara kanun çıkarsın" dedi: - Binaları bir anda dikeriz... İstanbul'da bir hemşehrimiz var... Vefa Küçük... Söz verdi, fakülte binasını bir yılda bitirecek.
*** Ama tekrar edelim Hüseyin Çelik "20 ilin hangileri olabileceği konusunda" kendisine atfen bir şey yazmamamızı rica etti. - Sayın Bakan... 41 ilde üniversite var... 20 ilde daha kurulacak, sayı 61 olacak... Ya geri kalan 20 il ne olacak? - Üniversitenin, kurulduğu ili değiştiren ve dönüştüren bir yapısı var... Ekonomik hayata da büyük katkısı var... Bu dönem 20 üniversite kurulur... Dört yıl sonra yapılacak seçimden sonraki Meclis döneminde 20 üniversite daha kurulur... Ve üniversitesiz il kalmaz.
*** Bakan bir anısını anlattı: - Van üniversitesi 1982'de kuruldu... Biz 1992'de "Tıp Fakültesi" de kurulsun dedik... Bin bir mazeret ileri sürüldü... Sonunda kuruldu... Bir dosya ve bir genel sekreter ile... O da ağabeyim Ramazan Çelik'ti... Şimdi Van Tıp Fakültesi, örnek bir kurum... Yani, her şey hazır olsun diye beklememek, işe bir yerinden başlamak lazım.
*** "Bir yerden başlamak... Acaba hangi illerden başlasak... Şimdiden illerin adını yazıp, bu konuda hükümeti de bağlasak" gibi konuları da konuşacaktık ki... Uçağımız Ankara'ya indi, sohbetimiz sona erdi.
|