|
|
|
|
|
|
Harita sorunu bitecek
SURİYE'NİN Devlet Başkanı Başar Esad, Manşet'e konuştu: "Harita sorununa, masada iki dost ülke olarak mutlaka çözüm bulacağımıza eminim.
" PKK YOK " ARAMIZDA suyla ilgili bir sorun yok. PKK'nın Suriye'de hiçbir varlığı bulunmuyor. Irak'ta Kürt devletine kesinlikle karşıyız."
*** Irak'ta Kürt devletine karşıyız
Başar Esad, Manşet programına konuştu. Suriye Cumhurbaşkanı 'Suriye'nin halk ve devlet olarak Türkiye ile sorunu yok. İlişkileri geliştireceğiz' dedi Suriye'de şu an PKK yok diyen Başar Esad, 'Irak'ta sadece Kürt devletine değil, bütünlüğünü bozan devletlere de karşıyız' diye konuştu.
* Sayın Cumhurbaşkanı daha önce hiç Türkiye'ye gittiniz mi? Üzülerek söylemek durumundayım ki ne resmi ne de özel olarak Türkiye'ye gitmedim.
* Yani Sayın Başkan İstanbul'u da hiç görmediniz? -Hayır. Benim bu ziyaretim ilişkilerimizin ne düzeye geldiğinin kanıtıdır. Çünkü düşünün ki iki komşu ülke halkı birbirini tanımıyor ve birbirini ziyaret etmiyor. Bu durum son yıllarda değişti. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler doğal ve olması gereken duruma geri dönüyor. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Sayın Sezer'in babamın cenaze törenine katılmak amacıyla 2000 yılında Şam'e gelmesine büyükbir değer biçiyoruz.
* Sizin için Türkiye nedir? Çünkü şöyle bir bakıyoruz da Türkiye Suriye'ye kuşkulu, kaygılı gözle bakıyordu. Suriye Türkiye'ye kaygılı gözle bakıyordu. PKK olayları, su olayları yaşandı geçti. Şimdi ne oluyoruz? -Elbette bir dönem sorun yaratan iki alandan söz edebiliriz. Bunlar siyasi ve güvenlik konularıdır. Bugün ilişkilerimiz geliştiği bir dönemde bu konularla ilgili olarak bir takım saptamaları yapabiliriz. Örneğin PKK ile ilgili söyledikleriniz.. Bakın 1987'de rahmetli Özal, Şam'a önemli bir ziyarette bulunmuştu. Bu tarihten sonra Suriye sınırlarından Türkiye'ye yönelik hiç bir şekilde PKK sızmaları olmamıştır. PKK'dan söz ettiğiniz için bunları söylemek durumunda kaldım.Ekonomik ilişkilerimize gelince;çok olumlu bir başlangıç ile yola çıktık. Ancak henüz yolun başındayız ve zamana ihtiyacımız var. SURİYE'DE PKK YOK * Sizce bugün artık özellikle Irak'tan sonra Türkiye ile Suriye birbirlerine daha mı çok muhtaç, daha çok mu yakınlaşmalıyız? -Kesinlikle evet.
* Bu ziyaretinize ben manşet attığım zaman nasıl düşüneyim? Bu Türkiye ile yeni bir sayfa açılması mı? Siz gazeteci olsanız ne derdiniz? - Ben buna yeni bir sayfa demiyorum. Bana gore bu yenilenmiş eski bir sayfadır. Çünkü yeni sayfalar genellikle hep düşman olmuş veya çıkarları her zaman çelişmiş iki ülke arasında açılır. Oysa burada ilişkilere yeni bir bakış açısından söz edebiliriz.
* Bu ziyaretinizin anlamını anlatmak için bunu şöyle anlatabilir miyim: Türkiye ile Suriye arasında bir ittifaka gidiş, bir stratejik ortaklığa gidip denilebilir mi? Yoksa o kadar hızlı gitme mi dersiniz? - Daha önce tarihten ve karşılıklı ortak çıkarlarımızdan söz ettim. Bu çıkarlar bugün için de geçerlidir. İşte bu nedenle Türkiye-Suriye ilişkilerini her iki ülkenin ulusal sınırları içinde sıkıştırmak istemiyorum. Daha bölgesel belki de ileride uluslararası bakmak gerekiyor. Her iki devletin İslam topluluğu içinde böyle bir rolü olabilir. Bence ilişkilerimize bir ad bulmak çok önemli değil. Biz bu ilişkilerimizi stratejik ortaklık, ittifak, dostluk veya kardeşlik diye tanımlayabiliriz. Bana gore önemli olan tanımlamalar değil, bu ilişkilerin içeriğidir.
* Benim Kuzey sınırım Türkiye'ye emanettir. Türkiye'nin arkamda olmasından güven duyarım gibi bir yaklaşımınız var mı? - Kesinlikle evet. Kuşkusuz bu sınırlar şu anda barış sınırlarıdır. Ancak ilişkilerimiz geliştikçe ve iç içe girdikçe vatandaşlarımız bu sınırları görmeyeceklerdir. İşte o zaman her iki ülke birbirine daha kapsamlı bir bakış açısı ile bakacaktır. Biz bunun için çalışıyoruz.
TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ * Bütün bu yakınlaşma bölgede başka ülkeleri rahatsız eder mi? Türkiye Suriye ilişkilerinden İsrail rahatsız mı? - Türk-Suriye ilişkelirini etkileyemeyeceği sürece biz Türkiye'nin İsrail ilişkilerinden rahatsız değiliz. Elbette aynı zamanda bu ilişkiler Türkiye'nin Arap-İsrail çatışması, Filistin ve Irak sorunları karşısındaki tutumunu da etkilememelidir. Başka bir deyimle İsrailliler, Türkiye'nin halk ve devlet olarak sorunlarımıza karşı adil bakış açısını ve tutumunu değiştirmeyecekleri sürece bizler Ankara'nın İsrail ilişkisinden rahatsız olmayız ve olmadık.
* Suriye olarak Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkilerinden rahatsız mısınız?. - Bizim Türkiye ilişkilerimizde dengenin ötesinde ve çok daha önemlisi bir durum söz konusu.. O da karşılıklı büyük güven..
* Şimdiye kadar sizi rahatsız etti mi? Bakın.. Suriye-Türkiye ilişkilerinde sorunlar yaşandığı dönemlerde aramızda bir bağlantı söz konusu değildi. Bağlantı kurmadığınız ve konuşmadığınız birisini tanıyamazsınız.. İşte Türkiye bizim için böyleydi. Çünkü aramızda bir kopukluk söz konusu idi. Şimdi Türk yetkililerle temaslarımız artıkça durum hızlı netlik kazandı.
* Türkiye 500 metreküp saniyedeki suyunu sürekli veriyor. Bundan Suriye memnun görünüyor. Bir noktada bir anlaşmazlıktan söz edilirken, bu anlaşmazlığın tanımını da net olarak ortaya koymalıyız. Özet olarak konu konuşulmamakta ve ortada bir sorun durmamakta ve dolayısıyla gündeme getirilmesine gerek olmadığına inanıyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|