kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
NET 303 MİLYON LİRA
NET 303 MİLYON LİRA
Uzmangörüşü

Asgari ücrete rekor zam

ASGARİ ücret, yüzde 34 artışla net 303 milyon lira oldu. Yeni ücret 2004'ün ilk altı ayı için geçerli olacak. Brüt 423 milyon lira olan asgari ücretin işverene maliyeti ise 560 milyon lira olarak belirlendi.


***

NET 303 MİLYON LİRA

Asgari ücret, yüzde 34.1'lik rekor artışla 6 aylık dönem için asgari ücreti 303 milyon lira olarak belirlendi. Bu, reel bazda son 5 yılın en yüksek artışı.

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu, 34.1'lik rekor artışla 1 Ocak 2004'ten itibaren 6 aylık dönem için geçerli olacak asgari ücreti, net 303 milyon 79 bin 500 lira olarak belirledi. Brüt 423 milyon lira olan 16 yaşından büyükler için asgari ücretin işverene maliyeti ise 560 milyon olarak hesaplandı. Uzun süren pazarlıklar sırasında asgari ücret için işveren 278 milyon lira, işçi kesimi 328 milyon lira ve hükümet cephesi ise 302 milyon lira önermişti. En son açıklanan rakamlar, asgari ücrette hükümetin istediğinin gerçekleştiğini gösteriyor. Buna göre 16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret brüt 360 milyon, net 257 milyon 940 bin lira olacak. Kapıcıların asgari ücreti yüzde 15 Gelir Vergisi kesintisi yapılmadığı için, net 357 milyon 12 bin lira olarak uygulanacak. Yeni asgari ücret kararı, işveren tarafının muhalefeti, hükümet ve işçi temsilcilerinin oy çoğunluğuyla alındı.

DEVLETİN FEDAKARLIĞI
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK primine esas alt kazanç sınırının, Ocak 2004'ten itibaren 458 milyon liradan 549 milyon liraya yükseltileceğini; bu rakam ile brüt asgari ücret arasındaki farka ilişkin işçi ile işveren SSK ve işsizlik sigortası primlerinden kaynaklanan 46 milyon liranın da devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Devletin bugüne kadar ilk kez asgari ücrette, SSK primi ve işsizlik primine katkıda bulunduğu belirtiliyor. Bu katkı ile artışın işverene maliyeti, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın istediği şekilde yüzde 20'yi aşmadı. Başbakan Erdoğan, daha önce 225.9 milyon lira olan asgari ücretin lüks bir restoran faturası tutarında olduğuna vurgu yaparak net 350 milyon liraya yükseltilmesini istemişti. Brüt 423 milyon lira olarak belirlenen asgari ücretten 59 milyon SSK primi, 4 milyon işsizlik sigortası primi, 53 milyon Gelir Vergisi, 2 milyon Damga Vergisi olmak üzere toplam 119 milyon 920 bin lira kesinti yapılarak, işçiye net 303 milyon 79 bin 500 lira ödenecek. SSK primine esas kazancın alt sınırı, 1 Ocak 2004'ten itibaren, 458 milyondan, 549 milyon liraya yükseltilecek. Yasal olarak 1 Nisan 2004'ten itibaren yüzde 26 artırılması gereken SSK primine tabi kazanç alt sınırına yüzde 20 artış yapılacak ancak uygulama yılbaşından geçerli olacak. Asgari ücretteki rekor artış, hükümetten müjdeli haber bekleyen SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de umutlandırdı. Hükümetin normalde bir yıl sonra, 2005'te yapılması gereken işçi emeklilerinin ücretlerindeki iyileştirmenin de iki hafta içinde, 15 Ocak 2004 tarihine kadar yapılması bekleniyor.

ANKARA

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fenerbahçe'de fiyat haftaya belli olacak
 Faiz düşüşüne stopaj dopingi
 İgdaş kârını düşürdü doğalgaz % 3.3 ucuzladı
 Havalimanı otele kavuşuyor
 Evet! 500 milyon Euro'yu kendi cebime indirdim...
 Beckham çarşafları Türkiye'den gidiyor
 2004 büyüme yılı
 Enflasyon muhasebesi bedelsizi patlatacak
 Pasaportlar değişiyor
 Metin Toprak, BDDK Başkan yardımcısı oldu
 Özelleştirmede maaştan 26 trilyon tasarruf edildi
 Uzel, Citibank ve HSBC ile de anlaştı
 Yeni taşıtlar vergisi AB'ye de uyumlu
 Aydın Doğan, kızlarına Dışbank hissesi sattı
 Dolar 1.4 milyon liranın altına indi
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dolarcıların büyük kaybı
Önce devletten başlayalım.
ŞELALE KADAK
2003'te gerçekleşmeyen öngörüler mutlu etti
Yılın son...
Tüzmen 'alem'e daldı
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen renkli kişiliğini sanal aleme taşıdı.
Derya, Vanessa'da yaşayacak
Derya Arbaş'ın ölmeden önce yazdığı kitabı 'Doyurulmuş İstek"i annesi...
Kızının sözünde yoktu
Kızının sözünde yoktu
Mustafa Denizli'nin kızı Selin, sık sık ayrılıp barıştığı...
Aşıklar NY'a uçtu
Aşıklar NY'a uçtu
Her fırsatta "tek aşkım Beşiktaş" diyerek herkesi uzun süre...
IMKB
E: 18,625 D:% 1.82
DOLAR
S: 1,405,000 D:% 0.07
EURO
S: 1,771,000 D:% 0.68
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.