| |
Pulbiber tuzlu mu olur tuzsuz mu?
ESKİDEN tıp bütün enerjisini hastalıkları tedavi etmek için harcardı.. Devir değişti.. Artık insanları hastalıktan uzak tutmak daha önemli.. Sağlıklı yaşamı uzun süreli kılmak.. Yaşlanırken de genç kalmak.. Spor yapmak, doğal besinler almak, vücudu vitaminlerle takviye etmek, antioksidanlara önem vermek, başvurulan yöntemlerden bazıları.. İki yıl kadar oluyor.. Prof . Dr. Osman Müftüoğlu ile birlikte Türk mutfağıyla ünlü Hünkar'a gittik.. Ispanak söyledi, üzerine bol miktarda pulbiber döktü.. Ben de pulbibere çok düşkünüm.. Deniz ürünleriyle zeytinyağlılar hariç hemen her şeye pulbiber koyarım.. Pulbiberli bir sohbete başladık.. O gün damak zevkinin ötesinde müthiş yararları olduğunu öğrendim.. Çok iyi bir antioksidanmış.. Hoca 'İyisini kullanın' demeyi de ihmal etmedi.. Demek ki ben yıllardır farkına varmadan yararlı bir iş yapıyormuşum.. Müftüoğlu'nu dinledikten sonra sabah kahvaltılarında bile pulbiberi eksik etmedim.. Biberle iç içe bir yaşam sürmeye başladım.. Ama bu birliktelik cuma sabahı noktalandı.. Aramıza tehlikeli madde girdi.. Anlatayım.. Küçük bir check-up'tan geçtim.. Türk Kalp Vakfı'nda efor testi ile ekokardiografi yapıldı.. Meslek hastalığı olan yüksek tansiyonun dışında sorun yok.. Çare belli.. Spor yapmak, tuzdan, sigaradan, stresten uzak durmak.. Testi yapan Dr. Rana Multtalip ile konuşuyoruz.. 'Size iki şey önereceğim' dedi.. 'Hayatınızdan tuzu çıkarın, bir de pulbiber kullanmayın.' Hoppala.. Tuzu anladık da pulbiber de nereden çıktı? Hemen itiraz ettim.. Pulbiberin yararlarını sıraladım.. Bu yüzden bol miktarda tükettiğimi anlattım.. Güldü.. 'Pulbiberde tuz yok mu?' dedi.. 'Sen demek ki her gün aşırı miktarda tuz alıyorsun.' Alın size yeni bir tartışma.. Pulbiber tuzlu mu olur, tuzsuz mu? Araştırdım.. Piyasada satılanlar tuzlu.. Dayanıklı olsun, böceklenmesin, daha da önemlisi ağır çeksin, karlı olsun diye hem yağlayıp hem tuzluyorlarmış.. Bu işin meraklılarına sordum.. Kendi için pulbiber yaptıranlar tuz koydurmazmış.. Biber kesilir, kurutulur, dövülür.. Hepsi bu.. Doğrusu da bu.. Çaresiz, pulbiber ile olan arkadaşlığıma noktayı koydum.. Çünkü, sinsi tehlike haline gelmiş.. Düşünün.. Bir kebapçıya gittiniz, Adana kebabı yiyeceksiniz.. Önce, 'Adana'yı soğanlı mı soğansız mı yapıyorsunuz?' diye sordunuz.. Garson 'soğanlı' dedi.. 'Adana soğanlı olmaz' diye karşı çıktınız.. Başka bir şey seçtiniz.. Bir de pulbiberiniz tuzlu mu tuzsuz mu diye sorarsanız.. Garson 'Bela mı aramaya geldin' demez mi? Der.. En iyisi pulbiberden uzak durmak.. Başka antioksidanlarla idare etmek..
|