| |
Kaç kişi asgari ücret alıyor?
ŞU asgari ücret tartışmasını oldum olası anlayamadım.. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantı üstüne toplantı yapar.. Siyasetçiler demeç üstüne demeç verir.. İşçi temsilcileri ile işveren temsilcileri birbirine girer..
Bu manzaraya her yıl tanık oluruz.. Bu yıl da aynı tartışma var.. Asgari ücret net 226 milyon lira.. 300 milyon isteyen var, 300'ü çok bulan var.. Bir türlü anlaşamıyorlar.. Neden mi? Türkiye'de açlık sınırı dört kişilik aile için Türk-İş'e göre 455 milyon, Kamu-Sen'e göre 593 milyon lira.. Asgari ücret ise 226 milyon lira.. Konunun zaten tutulacak yeri yok.. Çünkü sorun başka.. İşçi diyor ki, 'Ben 226 milyon lira alıyorum.' İşveren de diyor ki, 'Ben 427 milyon lira veriyorum.' İşte sorunun kaynağı da bu.. Herkes kendi cephesinden baktığı için, her yıl aynı kavga tekrarlanıyor.. İşçi cebine gireni, işveren cebinden çıkanı, devlet de toplayacağı vergi ve primi düşünüyor.. Peki fedakarlığı kim yapacak? İşçi yapamaz.. Adam zaten açlık sınırında yaşamak için mucizeler yaratıyor.. İşveren fedakarlık yapsa bile tatmin edici olmaz.. İhtiyacı karşılamaz.. Üstüne üstlük maliyetleri artırır ki bu da daha büyük sorunlara neden olur.. Yapılacak şey belli.. Vergi oranlarını makul seviyeye indirmek.. ATO'nun araştırmasına göre, Türkiye'de 5.5 milyon kişi asgari ücret alıyor.. Siz 5.5 milyon kişinin ayda 226 milyon liraya çalıştığına inanıyor musunuz? Ben inanmıyorum.. Tekstil sektöründe asgari ücretle çalışan olabilir.. Bazı küçük işletmelerde olabilir.. Ama bu sayı 5.5 milyon olamaz.. Bordro öyledir ama işçinin eline geçen para 226 milyon değildir.. Aslında bunu herkes biliyor.. Maliye Bakanı da biliyor.. Vergi oranı ile SSK primleri düşürülmedikçe bu böyle devam edecek.. Asgari ücretle çalışan sayısı her yıl artacak..
Bordro başka.. Ücret başka olacak.. Girin bir mağazaya, duvarda şu yazıyı görürsünüz: Bu işyerinde asgari ücret uygulanmaktadır. İnandırıcı mı? Hayır.. Hele İstanbul gibi metropollerde hiç değil.. Çalışanlara bakıyorsunuz, ayda 226 milyona talim eder gibi değiller.. Günü bir-iki simitle geçirir gibi bir halleri yok.. O zaman ortada yasal bir kayıtdışılık var demektir.. Yüksek vergilerin teşvik ettiği yasal kayıtdışılık.. Mağaza sahibine kızamıyorsunuz.. Adam olmazsa kayıt tutuyor, işçisinin SSK primini yatırıyor, vergi ödüyor.. Ya tam anlamıyla kayıtdışında olanları ne yapacağız? Tarım kesimi dahil hiçbir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmadan çalışanların sayısı 12 milyonu buldu.. Her yıl oturup asgari ücreti tartışacağımıza.. 226 milyon lirayı 250'ye mi, 280'e mi, 300'e çıkaracağız diye sanal rakamlarla uğraşacağımıza, gelin sorunu temelden çözelim.. İşverenin üzerindeki yükü azaltalım.. 500 milyon lira alan işçinin, işverene maliyeti 1 milyar.. Gelin bu çarpıklığı çözelim.. Kayıtlılığı teşvik edelim.. Ama ne olur.. '5.5 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor' diye kendimizi kandırmayalım..
|