![](/i/1_pix_trans.gif) ![](/i/bugunku_diger_yazi.gif) |
|
Zararlı gazları emiyorlar
Soluduğumuz havayı saksı bitkileri sayesinde temizleyerek, astım krizinden, karaciğer hasarına ve bazı tür kanserlere kadar pek çok hastalıktan korunmak mümkün
Yapılan araştırmada, bulundukları ortamdaki zararlı gazları emdikleri saptanan bitkiler şunlar; Anglaonema, Cerbera, Deve tabanı, Dresana, Kentiya, Kurdela, Krizantem, Marginata, Massangena, Orman sarmaşığı, Paşa kılıcı, Sarı alacalı patos, Spati, Yukka. Prof. Dr. Küçükusta bu bitkiler tarafından emilerek uzaklaştırılan zararlı gazları ve bu gazların neden olduğu hastalıkları ise şöyle açıklıyor:
Trikloretilen: Bu madde başta, matbaa mürekkebi, kuru temizleme işlemleri, çeşitli boya, lake, vernik ve yapıştırıcılar olmak üzere endüstride yaygın olarak kullanılıyor. Farelerde yapılan deneyler bu maddenin kanserojen olduğunu ortaya çıkarmış.
Benzen: Gazyağı, mürekkep, deterjan, boya, plastik ve kauçukta bulunuyor. Benzen, deriyi ve gözleri tahriş eden bir madde. Bazı testlerde kromozom bozuklukları ve kanser yapıcı (lösemi) etkisi olabileceği de gösterilmiş. Ani olarak, yüksek miktarda 'benzen' soluyan insanlarda bilinç kaybına, felçlere, karaciğer ve böbrek hasarına kadar giden sağlık sorunları meydana geldiği gibi, benzenin çok düşük düzeylerde bile olsa uzun süre solunması ise baş ağrısı, iştahsızlık, baş dönmesi, sinirlilik ve psikolojik bozukluklara ve hatta kansızlığa bile neden olabiliyor.
Formaldehit: Her ev ortamının havasında bulunabilecek bir gaz. Sigara dumanından, borusuz katalitik ve gazyağı yakan sobalara, boyalardan tutkal kaplama ürünlerine, tutkal, yapıştırıcı ve boya soyuculara kadar sayısız malzemede, 'formaldehit' tek başına ya da diğer kimyasal maddelerle birlikte bulunuyor. Hatta, uzun süreli ütü kalitesi sağlamak için bazı giysilerde ve kumaşlarda bile formaldehit bulunuyor. Formaldehit, gözü, burnu ve boğazı tahriş eden bir madde. Astım krizlerine neden olabildiği gibi, uzun süre soluyanlarda gırtlak kanseri riskini artırıyor.
|