kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mide fıtığı ciddi bir hastalık mıdır?

Doktor Bey, 50 yaşındayım ve normal ölçülere göre 20 kilo fazlam var. Yaklaşık 10 yıldır arada sırada mide yanması, ağzıma acı su ve yediklerimin gelmesi gibi şikâyetlerim olurdu. Son zamanlarda ise bu belirtiler çoğaldı ve gaz ile geğirti de eklendi. Doktorum mide fıtığı olabileceğimi söyledi. Mide fıtığı ciddi bir hastalık mıdır; sizce ameliyat olmam gerekir mi? Kemal Ö.-İst.

Değerli okurum, Fıtık, bir organın içinde bulunduğu boşluktan, oluşan basınç ve duvarın zayıflığı nedeni ile diğer tarafa taşmasıdır. Örneğin kasık kanalındaki doku zayıflayınca, bağırsakların bir kısmı basıncın da etkisi ile karın boşluğundan dışarı doğru çıkar ve buna kasık fıtığı denir. Mide fıtığında ise, midenin üst bölümü, iki boşluğu birbirinden ayıran diyaframın üzerindeki delikten göğüs boşluğuna doğru geçer. Bu delik damla şeklindedir ve buradan yemek borusu geçip mideye bağlanır.

FAZLA KİLONUZU VERİN
Mide fıtığının en yaygın nedeni, karın içi basıncın artmış olmasıdır. Karın içi basınç öksürme, kusma, aşırı bağırsak hareketleri sırasındaki gerginlik, ağır kaldırma nedeni ile her zamankinden daha fazla artabilir. Bunların yanında şişmanlık, gebelik ve batın içindeki serbest sıvı da mide fıtığına sebep olabilir. Her cinsten ve her yaştan insanda görülebilen mide fıtığı daha çok 50 yaş üstündeki insanları etkiler. Birçok kişide hiçbir belirti vermeden bulunabilir ve tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bazı hastalarda ise mide asidinin ve yenilen gıdaların yemek borusuna kaçması ile; mide yanması, boğazda acı bir tat, gaz ve geğirme, yemek sonrası göğüste sıkıntı hissi ve kusma gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Bu duruma 'gastro-özefageal reflü' denir. Tıbbi tedavide aşağıdaki kriterlere dikkat edilir: Eğer hastanın kilosu fazla ise, bunu vermesi sağlanır. Rahatsızlığını uyarmayacak şekilde beslenmesi öğretilir. Bunun için büyük porsiyonlardan kaçınmalı ve midesini fazla doldurmayacak şekilde, az miktarlarda yemelidir. Yağlı (kızartma, cips vb) ve asitli (domates, turunçgiller vb) yiyeceklerden uzak durmalıdır. Kafein ve alkollü içecekler ile soğan, çikolata, kimyon ve susam rahatsızlık yaratabilir. Hasta, yatmadan en geç 3-4 saat önce yemek yemelidir; yani dolu mide ile yatmamalıdır. Yastığı yükseltmenin faydası vardır.

AMELİYAT GEREKEBİLİR
Beli sıkan dar kıyafetler karın içi basıncı artırdığından şikâyetleri çoğaltır. Yemek borusundaki yangını giderecek antiasitler ve midenin asit salgısını azaltan ilaçlar tedavide faydalıdır. Tıbbi tedaviye rağmen şikâyetlerin şiddeti azalmamış ise, midenin girişini kontrol eden kasın görev yapamadığı belirlenirse, uzun süreli asit tahrişine bağlı yemek borusunda ciddi hasarlar ortaya çıkmışsa, fıtık çok büyük olup hacmi ile sorunlar yaratıyor ya da boğulma riski varsa, cerrahi müdahale önerilir. Kullanılacak teknik hastanın durumuna göre seçilmekle birlikte, nispeten hafif ya da orta şiddette vakalarda laparoskopik yöntem başarı ile uygulanmaktadır. Ameliyatta amaç; fıtıklaşıp göğüs boşluğuna taşan midenin eski yerine çekilmesi ve tekrar kaçmayı önleyici bariyerlerin oluşturulmasıdır. Sağlıkla kalın...
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Estetik İçin Ankara'ya Gitti
 Evdeki Hava Kirliliğine Saksı Bitkileriyle Son
 Çocuğunuza Sık Sık Resim Yaptırın
 Yiyerek Mutlu Olun!
 Mide Fıtığı Ciddi Bir Hastalık Mıdır?
 Kış Aylarında Şişmanlıyoruz!
 Et Zekâyı Geliştiriyor
 Keçiboynuzu Pekmezi Cinsel Gücü Artırıyor
 Gizli Hipermetrop Okulda Başarısızlık Nedeni
 Tüberküloz Hapı Fobilere Çözüm Oldu
 Çocuklara Ücretsiz Demir Aşısı Geliyor!
 Hiperaktivite Ve Tırnak Yemeye 'biofeedback'
 Her 100 Ölümün 39'u Kalpten!
 Kansere Karşı Bilinçlenmek Şart
69 kişiyi ölüme terk edip kaçtılar
70 mülteciyi Rodos'a götüren iki Türk kaptan tekneyi denizde bırakıp...
Elele ölümü beklediler
Arkadaşlarının Paris'te balayı hediye ettiki Türk çift, Almanya'dan...
İngiliz tabloid gazeteleri kadınların hakimiyetinde
İngiltere'nin popüler tabloid gazetelerini artık kadınlar yönetiyor.
Verda çıldıracak
Verda çıldıracak
Verda Penso'nun eski flörtü Nurettin Hasman'ın, Eda Taşpınar...
Birinci yıl şerefine
Birinci yıl şerefine
Ender Mermerci, Ramazan ayından bu yana New York'ta kızı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.