|
|
Evdeki hava kirliliğine saksı bitkileriyle son
Amerika'da yapılan araştırmalarda; sigara dumanından gözleri tahriş eden tutkal kokusuna kadar havada bulunan pek çok zararlı gazın, bazı bitkiler tarafından emildiği saptandı
Yakın zamana kadar, evlerde bulunan çeşitli çiçek ve bitkilerin insan sağlığı için, özellikle de kalp hastaları ve astımlılar için çok zararlı olduğu sanılırdı. Oysa, Amerika'da yapılan araştırmalar bu görüşü temelinden sarsacak sonuçlar verdi. Saksıda yetiştirilen bazı bitkilerin, dekoratif olmakla kalmayıp, aynı zamanda kapalı mekânlardaki hava kirliliğinin temizlenmesinde çok etkili olduğu saptandı.
NASA İKİ YIL ARAŞTIRDI İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yapılan çalışma ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Amerika'da NASA denetimi altında iki yıldan beri yürütülen araştırmalarda, evlerdeki bazı bitkilerin ev havasını kirleten ve birçok hastalığa zemin hazırlayan zararlı gazları emdikleri ve havayı gelişmiş hava temizleyici cihazlar kadar temizleyebildikleri saptandı. Araştırma, çeşitli bitkilerin kapalı pleksiglas odalara yerleştirilmesi ve oda içine farklı kimyasal maddelerin verilmesiyle yapıldı. Belirli bir süre sonra oda havasındaki gazların düzeyleri ölçülerek, hangi bitkilerin hangi gazı daha iyi temizledikleri saptandı. Bu zehirli gazların, yapraklardaki çok küçük delikler tarafından emilerek ortadan kaldırıldıkları, üstelik bitkilerin köklerinin ve topraklarındaki bakterilerin de temizliğe katkıda bulunabilecekleri anlaşıldı."
HASTA BİNA SENDROMU Prof. Dr. Küçükusta, binaların havasının temizlenmesinde, özellikle de plaza çalışanlarını ilgilendiren 'Hasta Bina Sendromu'nun önlenmesinde, teknoloji yanında bitkilerden de yararlanılması gerektiğinin üzerinde duruyor. Genellikle plaza çalışanlarında görülen "Hasta Bina Sendromu"nun belirtilerini; baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk hissi, göz irritasyonu (gözlerde sulanma, kaşınma, kızarıklık), burun irritasyonu (hapşırık, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı), boğazda yanma, boğaz kuruluğu, gıcık şeklinde öksürük, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, cilt kuruluğu, ciltte kaşıntılar, uyuşukluk hissi ve konsantrasyon güçlüğü olarak sıralamak mümkün.
|