Yukarıdaki sözler, İtalya'da bir grup turisti gezdiren 'sözde rehber'e ait. Aynı rehber, ekibi valizlerle 45 dakika yağmurda yürüttü
Tur öncesi, rehberin belgesini isteyin. Çünkü 2003’teki denetimlerde çoğu kaçak rehber 350 kişiyle ilgili tutanak tutuldu.
TÜRKİYE, yıllardır idari izinlerle birleştirilmiş uzun bayram tatillerine alıştı. Bir yanıyla iş gücü kaybı olarak değerlendirilse bile iç turizmi canlandırması açısından en azından turizm sektörü tatillerden memnun. Tatil yapabilenler tabii ki daha da memnun. Bu, işin bir yanı. Ama Türkiye'de, terörün turizme vurduğu darbeden yakınılırken, uzun tatil sonrasında şikayetler nedense hep tur şirketlerinden ve özellikle "rehber kılığına bürünmüş" kişilerden geliyor. Önümüz yılbaşı, ardından sömestr tatili ve Kurban Bayramı. Tur şirketleri yine taksitler ya da peşin ödeme indirimleriyle turist çekmeye çalışacak. Hepsi iyi hoş ama, şirket istediğini yapsın, eğer sizi gezdirecek rehber sorunluysa, avuç dolusu para da, dört gözle beklediğiniz gezi de zehir olabilir. Turist Rehberleri Birliği (TUREB)Yürütme Kurulu Başkanı Şerif Yenen, geçtiğimiz hafta bazı tüketici mektuplarıyla birlikte bir iç dökme yazısını bize ulaştırdı. Yenen özetle şunları söylüyor: "Kaçak rehberlik Türk turizminin önemli bir sorunu. Çünkü yasal zorunluluklara karşın turda profesyonel rehberin bulunmaması, hizmet kalitesini ciddi biçimde düşürmekte, yabancı ve yerli turistlerin tüketici olarak haklarını hiçe saymakta. TUREB'e yapılan çok sayıda başvuru, ne yazık ki, bazı acentaların kaçak rehber çalıştırmaktan vazgeçmediklerini ortaya koyuyor." 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nun 10. maddesine göre seyahat acentaları düzenleyecekleri turlarda Bakanlıkça verilen tercüman-rehber belgesine haiz en az bir tercüman rehber çalıştırmak zorunda. Bu zorunluluk Seyahat Acentaları Yönetmeliği'nin 31. maddesinde de var. Yasa hükümlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla TUREB, Bakanlık yetkililerinin katıldığı rehber denetimlerinde yer alıyor. Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği'nin 45. maddesi TUREB'e bu yetkiyi tanıyor. 2003 yılında TUREB'in katıldığı denetimlerde çoğunluğu kaçak rehber olan 350 kişi ve bu rehberleri çalıştıran acentalar hakkında tutanak düzenlendi. 1618 sayılı kanunun 8. bölümü 3 ihtar alan acentanın işletme belgesinin iptalini öngörüyor. Bugüne kadar kaçak rehber çalıştırdıkları için 3 kez ihtar alan ve kapatılması gereken14 acenta var.