kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüce Divan oturumu
Yüce Divan için ittifak

ESKİ bakanlar Hüsamettin Özkan ile Recep Önal hakkında, iktidar ve muhalefetin oyları ile Meclis soruşturması açıldı. Meclis'teki oylamada Önal ve Özkan hakkındaki önerge 409 oyla kabul edildi. Sadece 17 karşı oy çıktı.

***

Yüce Divan oturumu

Genel Kurul'da eski başbakan Mesut Yılmaz ile eski bakanlar Hüsamettin Özkan, Recep Önal, Cumhur Ersümer, Zeki Çakan ve Güneş Taner hakkında soruşturma açılması kabul edildi.

Meclis'in iki büyük partisi AKP ve CHP, düne kadar sert tartışmalara girerken, eski siyasiler hakkında soruşturma komisyonu kurulması konusunda anlaştı. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, ANAP'lı eski bakanlar Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan, DSP'li Hüsamettin Özkan ve Recep Önal hakkında soruşturma komisyonu kurulması iki partinin oyları ile kabul edildi. Soruşturma komisyonlarının kurulması için kullanılan "kabul" oyu, TBMM'de, Yüce Divan için gereken 276 rakamının çok rahat bulunabileceğini de göstermiş oldu. TBMM Genel Kurulu'nda dün tarihi bir gün yaşandı. İçtüzük gereği savunma hakkı bulunan eski bakanlardan sadece Çakan ile Ersümer Genel Kurul'a gelip birer konuşma yaptı. Çakan ve Ersümer, sıraları gelene kadar CHP kulisinde oturdu. Bazı ANAP'lılar da arkadaşlarını yalnız bırakmayıp Meclis'e gelirken, eski ANAP'lı AKP'li milletvekilleri Hasan Özyer, Miraç Akdoğan, bağımsız milletvekilleri Ülkü Güney ile Safter Gaydalı da kuliste eski bakanlarla sohbet etti.

İLGİNÇ SUÇLAMA
Genel Kurul'daki en ilginç çekişme Çakan ile CHP'li Mahmut Yıldız arasında yaşandı. Çakan, kendisinin keşif artışı yapmakla suçlandığını belirterek, "Benim dönemimde burada bulunan bir milletvekiline yüzde 117'lere varan keşif artışı verildi. O kişi Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na girdi" dedi. Çakan, ısrar üzerine bu kişinin CHP'li Mahmut Yıldız olduğunu açıkladı. Yıldız ise yüzde 100'ü tamamlanmış bir iş için kendisine artış verildiğini belirtti ve "Oysa seçim öncesi sıfır noktasında olan bazı işler için bile bu yapıldı, bakanlık 1.2 milyar dolar dağıttı" savunması yaptı.

OYLAMA SONUÇLARI
Genel Kurul'daki oylamalar gizli yapıldı. Halk Bankası'ndaki krediler, soruşturma raporlarına karşın yöneticiler hakkında işlem yapmadığı için Özkan ve Önal hakkında verilen önergenin oylamasına 438 milletvekili katıldı. Oylamada, 409 kabul, 17 ret, 10 çekinser, 2 de boş oy çıktı. Beyaz Enerji ve Mavi Akım projelerinde ve Enerji Bakanlığı'nın diğer ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla Çakan ve Ersümer hakkında verilen önergenin oylamasına da 438 milletvekili katıldı. Önerge 11 ret oyuna karşılık 418 oyla kabul edildi. Oylamada 2 boş, 7 çekinser oy çıktı. ANASOL-D Hükümeti'nin gensoru ile düşmesine neden olan ve Türkbank'ın Korkmaz Yiğit'e satılması aşamasında Başbakan ile ilgili Bakan'ın usulsüz devreye girdiği iddiasıyla Yılmaz ve Taner hakkında verilen önergenin oylamasına da 395 milletvekili katıldı. Oylamada 388 kabul, 4 ret, 1 çekinser ve 2 de boş oy çıktı.

BAKANLARIN SAVUNMASI
Genel Kurul'da konuşan Ersümer ve Çakan'ın savunmaları şöyle oldu: n
Cumhur Ersümer: Rapor siyasi. İddiaların hemen hemen büyük bir kesimi benim bürokratlarımla ilgili ve yargıya intikal etti. 6 ay süre ile benim telefonlarım jandarma tarafından dinlendi. Hiçbir şey bulunamadı. Siyasetçinin siyasetçiyi sorgulamadığı bir ortamı mutlaka hazırlamalısınız. Günün birinde sizin de başınıza gelebilir.
Zeki Çakan: Hayatım boyunca ülkemin ve kamunun bir tek kuruşunu kötüye harcatmadım. Devleti zarara uğrattığımız iddia ediliyor. Bizim çalışmalarımız sonucu karşı tarafa hiç taviz verilmeden, 2 milyar 863 bin dolar kazanç sağlanmıştır.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 TBMM'de 'hesap günü'
 'Hükümet kapkaççılık yapıyor'
 'Başları önlerinde geziyorlar'
 Abdullah Gül'ün dediği oldu
 Kur'an kursuna Sezer rötuşu...
 Taliban, İran'ı da korkutuyor
 ABD'den Kıbrıs baskısı, İncirlik sözü
 Süreç nasıl işleyecek?
 Türbanlı öğretmen valiyi kızdırdı
YAVUZ DONAT
Meclis'teki hava
Salı saat 14.30... Meclis'te öğle...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 16.20
"Sevimli Kahramanlar"
 Kanal D 17.10
"Scooby Doo"
 TRT 1 16.00
"Ayrılsak da Beraberiz"
Yılın fotoğrafları
2003 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde dünyanın iki büyük...
Chirac-Cardinale ilişkisi Tunus'ta alevlendi mi?
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Tunus ziyaretinde yanına ünlü...
Turizme el attı
Turizme el attı
Bodrum'daki Halikarnas Disko'nun mülk sahibi olan Ceyla...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.