Sanayideki üretimin geçen ekime göre yüzde 12.3 artması, yüzde 5 büyüme hedefini de yukarı çekti
EKİMDEN ekime yüzde 9.6 olması beklenen sanayi üretimi artışı sürpriz bir biçimde 3 puan yüksek çıkınca, yıllık büyüme tahmini de yüzde 5'ten 5.6'ya çıktı. REUTERS'IN 16 analistinin yeni büyüme beklentisinin yayınıyla birlikte borsa da yükseldi. Endeks ikinci seansı 17 binin hemen altında noktaladı.
***
Büyüme Dopingi...
Sanayi üretiminin ekimde yüzde 12.3 artması, yılsonu için belirlenen yüzde 5 büyüme hedefinin aşılacağını gösterdi. GSMH artışında beklentiler yüzde 5.6'ya çıktı.
EKİM ayında sanayi üretimi beklentilerin üzerinde gerçekleşerek, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.3 artış gösterdi. Analistler, bunun yılsonu için yüzde 5 olan büyüme hedefinin aşılacağını gösterdiğine dikkat çektiler. Aylık sanayi üretim artışları toplam sanayi üretiminin yüzde 70'ini oluşturan işyerlerinden derlenen verilerden oluşturuluyor ve gayri safi milli hasıla (GSMH) büyümesi için de ön gösterge niteliği taşıyor. Reuters'ın 16 analistin katılımıyla yaptığı büyüme anketine göre, yılsonunda GSMH artışının yüzde 5.6, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ise yüzde 5.7 olması bekleniyor. Analistler, yılın 3. çeyreğinde de GSYİH'de yüzde 6.6, GSMH'da da yüzde 6.4 ortalama artış tahminiyle ikinci çeyrek sonuçlarına göre daha yüksek bir büyüme bekliyorlar.
YÜZDE 9.6 BEKLENİYORDU Reuters'ın 13 banka ve aracı kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, ekim ayında toplam sanayi üretim endeksinin yüzde 9.6 artması bekleniyordu. DİE'den yapılan açıklamaya göre, sanayinin alt sektörleri düzeyinde, bu yıl ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre imalat sanayi sektöründe yüzde 12.6, madencilik sektöründe yüzde 9.1, elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 10.8 artış gerçekleşti. İmalat sanayiinde ekimde en yüksek üretim artışı, yüzde 61.5 ile diğer ulaşım araçları, yüzde 59.9 ile büro, muhasebe bilgi işlem makineleri, yüzde 50.4 ile taşıt araçları ve karoseri, yüzde 49 ile basım ve yayım, yüzde 42 ile plastik kauçuk ürünleri imalatında kaydedildi. Ocak-ekim döneminde ise büro, muhabese bilgi işlem makineleri yüzde 65, taşıt araçları ve karoseri yüzde 41.8, makina ve teçhizatı yüzde 32.1, basım ve yayım yüzde 27.6 artış gösterdi.