kapat
25.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Nereden Buldun yumuşatılıyor

Kayıtdışı paraya güçlü yasal güvence vererek "gel" demeye hazırlanan Maliye mükellefi rahatsız etmeden 2003'te yeni bir "Nereden Buldun?"a start verecek

Türkiye, ekonomiyi canlandırmak için son barutunu da kullanmaya hazırlanıyor. Model, büyük düşünür Mevlana'nın çağrısını andıracak. Kayıtdışı paraya, çok güçlü yasal güvenceyle "Gel" davetiyesi gönderilecek, sisteme girmesi yeterli sayılacak.

Ser verip sır vermemeye özen gösteren Maliye Bakanı Sümer Oral'la, "Nereden Buldun?"dan kamu harcamalarının disipline edilmesine, reel sektörün canlandırılmasından vergi indirimine kadar pek çok konuyu konuşma fırsatı bulduk. Bakınız Oral neler anlattı:

* Nereden Buldun uygulamasında, endişeyi ortadan kaldıracak ama kayıtdışılıkla mücadeleyi kolaylaştıracak bir sistem düşünüyoruz. Mali Milat, 2003 yılında eskisi gibi başlamayacak. Mükelleflerimiz müsterih olsun. Ancak, vatandaşlarımız vergi kaçırmaktan da korksun.

* 2003'te enflasyon muhasebesine geçmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mükelleflerin vergiye uyumu arttıkça, kayıtdışı ekonomi daraltıldıkça vergi oranlarının aşağıya çekilmesi konusu Hükümet'in gündeminde var.

* Kamu taşıtlarının kullanımında toplumsal denetimini ön plana çıkarıyoruz. Bütün resmi araçlara siyah plaka takılıyor. Ancak, hepsi bizim kontrolümüzde değil. Vatandaş, siyah plakalı her aracın keyfi kullanıldığı yanılgısına kapılıyor. Bu nedenle bakanlıklar için siyah plaka uygulaması devam ederken, mahalli idareler için, KİT'ler ve kamusal nitelikli sivil toplum kuruluşları için ayrı ayrı renklerde plaka uygulamasına geçmeyi düşünüyoruz.

* Devletin süratle artan harcamaları tedavi ve ilaç harcamaları. Devlet, çalışanın, emeklinin sağlığı ile şüphesiz ilgilenecek. Amacımız israfı önlemek. Örneğin ayakta tedavide bir reçete yazılabilecek ilaç sayısını 5 kalemden 4 kaleme çektik 150 trilyon lira tasarruf sağladık.

* Reel ekonomiyi önemsiyoruz. Kamu finansman dengesini bozmadan reel sektörün harekete geçmesi gerekiyor. Ancak program ilkelerine uyulmazsa ekonomide dengelerin bozulacağı kesin. O zaman kredi notumuz düşer, IMF'den olumsuz açıklama gelirse ne olacak? Tahmin etmek güç değil. Bu hususu göz ardı edemeyiz.

Sermaye piyasalarında son durum
SPK Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, geçenlerde yaptığımız sohbette, ekonominin geleceği adına umutlu konuştu. "Ortam giderek iyileşiyor" diyen Cansızlar, halka açılmalara ilginin arttığını söyledi ve şunları söyledi: "Umarım, Irak gibi dış nedenlerle ortalık karışmaz. Hem içeriden hem dışarıdan bakış, olumluya dönüyor. Türkiye'ye, depara kalkmak üzere olan ekonomi olarak bakılıyor. 2002 önümüzdeki yılların temel taşını oluşturacak.

Ekonomik program ve giderek yerleşen güven ortamı sayesinde halka açılmalara ilgi artıyor. BJK, GS, POAŞ ve TÜPRAŞ'ın yanısıra 15 civarında şirket sermaye arttırımı ve halka açılma için sırada. Dengeler yavaş yavaş kuruluyor.

Yapısal tedbirlerin büyük bölümü alındı. Dış kaynak sıkıntısı aşıldı. Merkez Bankası rezervleri güven verici düzeyde. Döviz kurları da oturuyor. Sıçramalar azaldı. Ufak tefek oynaklık zaten dalgalı kurun içinde var. Ödemeler dengesi fazla verdi. Geleceğe daha umutla bakıyoruz."

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, işverenlere, "İşçi, 1960'ların işçisi değil. Ne olursa olsun haklarımı alayım, diye düşünmüyor. Patronum kâr etsin, ben de kazanayım diye düşünüyor" dediğini,

* Hazırlık çalışmaları devam eden Aktif Yönetim Şirketi'ne, Dünya Bankası'ndan da sermaye desteği sağlanmasının düşünüldüğünü,

* ATO Başkanı Sinan Aygün'ün, Türkiye'de zengin petrol rezervi bulunduğuna ilişkin dosyasını Genelkurmay'a sunduğunu,

* 122 ülkenin üye olduğu Uluslararası Menkul Kıymetler Örgütü Zirvesi'nin Mayıs ayında İstanbul'da yapılacağını,



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır