Maaş adaleti memuru kızdırdı
Kamu sektöründe ücret adaletsizliğini gidermeyi amaçlayan yeni düzenleme, 2.1 milyon memurun tepkisini çekti. Onlar da iyileştirme istiyor. Kamuda maaş adaletinin sağlanması amacıyla yapılan ilk düzenleme 2.1 milyon memuru kızdırdı.
"Eşit işe eşit ücret" ilkesini hayata geçirmek için düğmeye basan hükümetin ilk icraatı, sadece makam tazminatı alan üst düzey kamu görevlilerini kapsayınca, diğer memurlar ayağa kalktı. Maliye Bakanlığı'na telefon, faks ve elektronik posta yağdıran memurlar "5 yıl içinde kimleri zam kapsamına alacağınızı ve yaklaşık ne kadar maaş artışı sağlayacağınızı açıklayın" çağrısında bulundular.
"Üsttekilerin makam aracı, lojmanı, yönetim kurulu üyelikleri var, durumları iyi. Alttakileri düşünen yok" diyen çok sayıda memur, kendileri için iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi. Önceki gün yürürlüğe giren görev tazminatı düzenlemesi ile 3 yıldan fazla kıdemi olan profesörlere 454.5 milyon lira, en az 6 yıllık kıdemi bulunan 1. sınıfa ayrılmış Sayıştay meslek memurlarına 378 milyon lira, kıdemli albaylara 348 milyon lira, 3 yıl ve daha fazla kıdemi olan birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılara 303 milyon lira, albaylara 287.8 milyon lira, genel müdür yardımcıları ve 1. derece kaymakamlara 272.7 milyon lira ek ödeme imkânı yaratıldı.
Maliyet 200 trilyon
Geçen yıl "temsil tazminatı" alan genel müdür, müsteşar yardımcısı, müsteşar, general ve amiral, yüksek yargı organları başkan ve üyeleri ile valilerin ardından bu kez "görev tazminatı" ile genel müdür altındaki üst düzey yöneticilere mali destek sağlanmış oldu. Emeklileri ile birlikte 80 bin personeli kapsayan bu ilk adımın bu yılki maliyeti 200 trilyon lira olarak hesaplandı.
Ücret dengesi nasıl sağlanacak?
Son kararname ile müsteşar, müsteşar yardımcıları, kurul başkanları ve genel müdür maaşlarının hesaplanmasına esas teşkil eden özel hizmet tazminatlarında da artış yapıldı. Böylece genel müdür maaşı 2 milyar sınırına yaklaştı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, kamudaki ücret dengesizliğini bir yıl içinde gidermenin mümkün olmadığını belirttiler ve şu bilgiyi verdiler: "Bu yıl ayrılan 200 trilyon lira ödenekle bir ilk adım atıldı. Gelecek yıl 20 yıl ve üstünde hizmeti bulunan personeli kapsayacak bir ayarlama olacak. Daha sonra birer yıl arayla 15, 10 ve 5 yıllık hizmeti bulunan personele doğru inilecek. Bu yıl yeni bir düzenleme yapılmayacak."
384 bölge müdürlüğü kapatılıyor
IMF'ye verilen Niyet Mektubu'ndaki en kritik sözlerden biri daha yerine getiriliyor. Devlet teşkilatının küçültülmesi ve harcamaların azaltılması amacıyla ilk neşter, bölge müdürlüklerine vuruluyor. Operasyon, 25 kamu kuruluşunu ve 384 bölge müdürlüğünü kapsayacak ve 300 trilyon tasarruf sağlanacak.
Bölge müdürlüklerinin kapatılmasına ilişkin kararname, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Ancak, daha önce Köy Hizmetleri, Karayolları, DSİ, Tapu Kadastro için düşünülen küçülme operasyonu, koalisyon ortakları arasında bakanlıkların dağılımı düşünülerek bölge müdürlükleri olan tüm kuruluşları kapsayacak şekilde genişletildi.
25 kamu kuruluşunun genel müdürlerinden, bölge müdürlüklerinin kapatılması halinde hizmetlerin aksamadan sürdürülmesi konusunda önümüzdeki hafta brifing alınacak. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın başkanlığındaki toplantıya Köy Hizmetlerinden Sorumlu Devlet Bakanı, Enerji Bakanı, Bayındırlık Bakanı, Orman Bakanı, Maliye Bakanı, Çalışma Bakanı, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı, Meteorolojiden Sorumlu Devlet Bakanı, Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı, Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı ve Ulaştırma Bakanı katılacak.
Kapsam daralabilir
Bölge müdürlüklerinin kaderini belirleyecek toplantıda, kapatma operasyonunun daraltılabileceği belirtiliyor. Birden fazla ilin ihtiyacını aynı anda yürüten Karayolları, DSİ gibi kuruluşların bölge müdürlüklerinin sayıları azaltılarak da olsa sürdürülmesi bekleniyor.
Buna karşın Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı ve Vakıflar gibi bölge müdürlüklerinin kapatılması bekleniyor.
Okan MÜDERRİSOĞLU
|