Grup 7 Ýletiþim Hizmetleri, on yýl önce, 1991 yýlýnýn son çeyreðinde bir halkla iliþkiler þirketi olarak faaliyete geçiyor. O yýl, yerini yurdunu dostlarýna duyurmak için farklý bir "tatil günleri" takvimi hazýrlamýþtý. Ardýndan "Bayramlarýmýz, Anma Günlerimiz" takvimlerini hazýrladý. Bunu da "Bayram Yemeklerimiz", "Mekânlarýmýz" ve "Geleneklerimiz" izledi.
Hepsinin de ortak noktasý farklarý yok saymadan, yüzyýllarca birlikte yaþamaktan kaynaklanan nice ortak noktanýn doðduðunu ve bunun ortak bir kültür mirasý yaratmýþ olduðunu ortaya koymak...
Bugün bu ortak kültür mirasýndan kimi anma günlerini aktarmak istiyorum.
MÝRAC KANDÝLÝ: Müslümanlýkta Mirac, Hz. Muhammed'in bir gece (2002'de 3 Ekim) Mescid-i Aksâ'dan Allah'ýn dilediði yüksekliklere çýkarýlmasýdýr. Bu gecede Cebrail, Hz. Muhammed'i Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksâ'ya götürmüþ ve göklere yükseltmiþtir. Allah, Hz. Muhammed'e ve ümmetine beþ vakit namazý bu gecede farz kýlmýþ, Bakara Sžresi'nin son ayetlerini indirmiþ, cennet ve cehennemi göstermiþ, cemaliyle müþerref kýlmýþtýr.
ABDAL MUSA TÖRENLERÝ: Her yýl 23-24 haziranda Alevi-Bektaþilikte kutsal olan "12 Makam"dan birinin sahibi olan Abdal Musa Sultan'ý anma törenleri yapýlýr. Antalya-Elmalý'daki Tekke köyüne giden Alevi-Bektaþiler burada kurbanlar keser. Cem yaparlar.
APOKEKALÝSTU ÝOANNU: Kocasýný zindana attýrarak onun kardeþi Kral Hirodes ile evlenen Hirodias, "Kardeþinin karýsýný almak sana caiz deðildir" dediði için Yahya Peygamber'den nefret etmektedir. Hirodias'ýn kýzý Prenses Salome, baþ döndürücü dansýndan sonra Kral'dan Vaftizci Yahya'nýn baþýný ister. Rumlar, Yahya Peygamber'in baþýnýn kesildiði bu günde (29 Aðustos) perhiz tutar, karpuz, domates gibi rengi kýrmýzý olan hiçbir þeyi yemezler.
BOUTHO DNÝNVE: Süryani cemaati bu orucu Ninova halkýnýn MÖ 862 yýlýnda Kral Tiðlatpalassar dönemindeki "Büyük Tövbe"sini örnek olarak tutmaktadýr. Önceleri altý gün tutulan oruç, zamanla üçe indirildi. Üç gün üç gece hiçbir þeyin yenilip içilmediði bu orucu günümüzde bir dileði olan genç kýzlar tutuyor. (2002'de 25 Þubat)
CEMAAT BAYRAMI: Yedi gün süren Yezidilerin bu en önemli bayramý, pirleri Þeyh Abdi'nin topladýðý ilk cemaatin anýsýný tazelemek için kutlanýr. Eskiden 23-30 Eylülde kutlanan bayram, 20. yüzyýlda 6-13 Ekime alýndý. Tören, Musul'un kuzeyindeki Laleþ'te (Þeyh'in türbesinin bulunduðu kutsal topraklar) yapýlýr. Törene her aþireti temsilen bir kiþi katýlýr.
CEJNA M”HR”CANE: Kürtçede "mihr" sevgi, "gan" ise can, süreklilik anlamýna gelir. Mihrican "sürekli sevgi" demektir. Ýnanýþa göre bu gün, Tanrý'nýn bütün canlýlara ruh verdiði gündür. Kürtlerin, Newroz'dan sonraki en önemli bayramýdýr. (31 Aðustos)
DZAÐGAZART: Ýncil'e göre Ýsa, Kudüs'e girerken halkýn büyük bölümü, yollara giysiler, çiçekler ve zeytin dallarý serdi. Bunun için Ermeniler bugün (2002'de 24 Mart) kiliseyi zeytin dallarý ve taze çiçeklerle donatýr. Ayinden sonra herkes evine kiliseden aldýðý bir demet çiçek ya da bir zeytin dalý götürür. Zeytin dalý, evin bir köþesine, genellikle mutfaða asýlýr, yýl boyuncaf uður ve bereket getirdiðine inanýlýr.
ÞAVUOT: "Turfandalar Günü" ya da "Hasat Bayramý" olarak da kabul edilen Þavuot, ilk tahýlýn toplanmasýyla baþlayýp yedi hafta sonra buðday hasadý ile sona eren 50 günlük dönemin sonunda kutlanýr. (2002'de 17 Mayýs). Musevilerin bu bayramýnýn önemli özelliði Hz. Musa'ya "10 Emir"in bu günde verilmiþ olmasýdýr.
Anma günlerimiz elbette bu kadar deðil, ben rasgele birkaç örneðini sergilemek istedim sadece...