kapat
12.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Baraj kapakları patlamak üzere

TOBB Başkanı, IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen'i uyardı: Anadolu'da dolaşmadığım yer kalmadı. İnsanların sabrı taşıyor. Artık onlara ne diyeceğimi bilemiyorum...IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, dün ziyaret ettiği TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan gelen keskin açıklamalar karşısında "ekonomik büyüme" için takvim vermek zorunda kaldı.

Hisarcıklıoğlu ile planlanandan fazla süren görüşmede Kahkonen, görüşlerini açıklamama ve sadece bilgi edinme ilkesini de bozdu. Hisarcıklıoğlu, Kahkonen'e, "Tüm Anadolu'yu dolaşıyorum. İnsanları tutamıyorum. Barajın kapağı patlamak üzere. Ne diyeyim?" diye sordu. Bunun üzerine Kahkonen, "Türkiye iki ay içinde pozitif büyümeye geçecek" müjdesini verdi ve şunları söyledi: "Program iyi gidiyor. Enflasyon hedeflemesi çok önemli. Şubat ayı verileri bizi tatmin etti. Yüzde 35'lik enflasyon hedefi tutturulabilir bir değer. Önce bankacılık sisteminin rahatlatılması gerekiyor. Bu yönde kararlar alındı. Önümüzdeki bir iki hafta içinde İstanbul Yaklaşımı da hayata geçmeli. Hazırlıklar son aşamada. Ayrıca Aktif Yönetim Şirketi konusunda Dünya Bankası'nın da bir çalışması var. Bunu bir görelim." Mali Milat'ı af olarak algılayan ve itiraz eden Kahkonen'e, kayıtdışılığı kayda almaya yönelik bir formül üzerinde durulduğu belirtilince, Kahkonen "Bu konu bize tam böyle yansıtılmadı. Üzerinde çalışılabilir" yanıtını verdi.

FAİZ İNDİRİMİ OLUMLU
Kahkonen'in karşısına 12 maddelik bir liste ile çıkan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu görüşmede, enflasyonun durumu, pozitif büyümeye geçilmesinin gerektiği, İstanbul Yaklaşımı, bürokrasinin ağır işlemesi, Aktif Yönetim Şirketi gibi konuları ele aldıklarını belirtti ve "Kahkonen, Türkiye'nin çok kısa sürede pozitif büyümeye geçeceğine inanıyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine, "Varlık Yönetim Şirketiyle ilgili görüşlerimizi ifade ettik, fakat Kahkonen de bu konuda çalışma yaptıklarını belirtti" cevabını verdi. TOBB Başkanı, kamu bankaları ortak yönetimi tarafından açıklanan faiz indiriminin çok önemli olduğunu belirterek, "Gelinen nokta bizim talebimizdi. Kredilerin verilmeye başlaması lazım, sıkıntılarımızın başı da bu, krediler KOBİ'lere kullandırılmaya başlanmalı" diye konuştu.

Bu arada, 1 Nisan'da yapılacak sigorta prim tavanındaki artış sorununa ara çözüm bulunduğu öğrenildi. İşverenlerin, "Bu yıl için prim tavanı arttırılmasın. Ondan sonrasını konuşalım" önerisine karşın Hükümet'in, yüzde 60 civarındaki artış oranını yüzde 25-30 sınırına çekmeyi kararlaştırdığı öğrenildi.

Banka satın almak için yabancı ortak arıyor
TOBB ve TESK, Halk Bankası'na teklif vermek için yabancı ortak arıyor. Halk Bankası'nın 'KOBİBANK'a dönüşmesi için bir çalışma başlattıklarını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, "TESK ile ağırlık yabancı ortakta olmak üzere, yurtdışındaki bankalarla bir finans modeli üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır