kapat
11.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hindistan sosyetesi eğleniyor

Kızlarını evlendirmek üzere olan Pencap yöresinden zengin bir ailenin öyküsü.
Muson Düğünü adlı film, Avare ile tanıdığımız Hint sinemasının önemli ve özgün bir örneği. dHint sinemasını bilir misiniz? Bir dönemde dünyanın en çok film üreten ülkelerinden biri olan Hindistan deyince aklınızda hangi sinemasal görüntüler canlanır? 1950'lerin ünlü filmi "Avare"nin başını çektiği o bitmez-tükenmez Hint usulu müzikaller, habire şarkılarla kesilen o ağdalı melodramlar... Biraz daha sinema sanatına âşinâ olanlar, aynı yıllarda Satyajit Ray'in temellerini attığı gerçekçi bir sinemayı da bilirler. Klasik Amerikan sinemasını bilenlerse, örneğin 1939'ün unutulmaz filmi "The Rains Came-Yağmurlar Gelince"yi (ya da bizde gösterildiği adla "Hint Rüyası"nı) anımsarlar. İşte o filme damgasını vuran ünlü muson yağmurları, yıllar sonra yukarıda anılan tüm örneklerden çok farklı bir filmde karşımıza geliyor.

KUŞ YUVADAN UÇUYOR

Hindistan'ın "Selam Bombay", "Kamasutra" gibi filmlerle ünlü kadın yönetmeni Mira Nair'in bu çok özgün ve kişisel filmi, bizlere kızlarını evlendirmek üzere olan Pencap yöresinden zengin bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Ana-baba, yuvadan uçacak kuş yüzünden hem mutlu, hem mutsuzdurlar. Genç kız, evli olan eski sevgilisini unutamaz ve tüm geleneklere aykırı biçimde onunla son bir kez buluşur. Ülkenin ve dünyanın çeşitli yerlerinden koşup gelen aile bireyleri arasında çeşitli olaylar yaşanır, dramlar su yüzüne çıkar. Uzak bir kuzen, vaktiyle uğradığı cinsel tâcizi hatırlar ve yıllar sonra yapanı rezil eder. Gencecik iki uzak akraba, taptaze bir aşka dalarlar. Sadık hizmetçinin hanımın mücevherlerini takması yanlış anlaşılır ve bir skandal kopar. Vs.vs.

KIPIR KIPIR BİR FİLM

Nair, önceki filmlerinden beklenmeyecek bir ustalık gösteriyor bu yeni filminde... Çok kalabalık bir oyuncu kadrosunu parmak ısırtacak bir ustalıkla, bir büyük orkestrayı yönetir gibi yönetiyor. Hemen her karakteri tanımamıza yeterince fırsat tanıyor ve omuz kamerasıyla kıpır kıpır bir sinema yaratıyor. Bu genelde yoksul toplumun Batı'ya dönük en üst kesimlerini tanıyor, 'kast' denen sınıfsal ayrımın hâlâ oldukça güçlü biçimde varolduğuna ve karmaşık sınıfsal ilişkilere tanık oluyoruz.

Ve bir Robert Altman (özellikle "Bir Düğün") ya da bir James Ivory filmini hatırlatan bu kalabalık, hareketli, çok renkli serüvenden büyük bir gönül hoşluğuyla çıkıyoruz. Hem bu uzak ve yabancı ülkeyi daha iyi tanımaktan, hem de önemli, ilginç ve özgün bir filmle karşılaşmaktan iki kat mutlu olarak... 2001 Venedik Şenliği büyük ödüllü bu filmi kaçırmayın.

MUSON DÜĞÜNÜ (Moonsoon Wedding)

Yönetmen: Mira Nair Senaryo: Sabrina Dhawan Görüntü: Declan Quinn Müzik: Mychael Danna Oyuncular: Naserüddin Şah, Lilette Dubey, Shefali Shetty, Vijay Raaz, Tilatoma Shome Hint filmi

HAFTANIN YILDIZ TABLOSU

HARRY POTTER

VE FELSEFE TAŞI **

VANILLA SKY **

YÜZBAŞI CORELLI'NİN MANDOLİNİ **

ONÜÇ HAYALET **

SALAKO ROMANO *

Anılar geri geldiğinde

İşte belli bir gizem tülüne sarılmış, akılla çok iyi açıklanamayacak mistik bir yapıya sahip filmlerden biri daha... Tıpkı "Stand by Me", "Düşler Tarlası", "Yeşil Yol" ya da "İyilik Bul, İyilik Yap" gibi...

50 yaşlarındaki Bobby Garfield, en yakın çocukluk arkadaşının cenazesine katılmak için doğduğu kasabaya geliyor. Ve orada hatırlıyor. Babasının ölümünden sonra geçinme sıkıntısı çeken hâlâ güzel annesinin iş yerindeki patronuyla olan hüzünlü ilişkisini... En yakın iki arkadaşını ve ilk aşkını...

Ve, en önemlisi, evlerinin üst katına yerleşen, bilinmez yeteneklere sahip ve bu yüzden peşinde esrarengiz örgüt adamlarının dolaştığı orta yaşlı Ted'i anımsıyor. O Ted ki, kısa süreli kalışında ona kimi temel yaşam gizlerini öğretecek ve hayatında silinmez bir iz bırakarak çekip gidecektir...

Çoktandır korku-gerilim romanlarından çok "ciddi" kitaplar üreten Stephen King'in hikâyelerinden ünlü ve çifte Oscar'lı senaryo yazarı William Goldman'ın kotardığı ve "Shine"la parlayan Avustralyalı Scott Hicks'in yönettiği "Gizemli Yabancı", yukarıda andığım kendine özgü filmlerden... Yani, eğer içine girebilirseniz, iki saat boyunca farklı bir dünyada yaşayacağınız ve tuhaf bir merakla izleyeceğiniz o biraz büyü kokan filmlerden...

Aynı zamanda, çocukluk, ilk gençlik ve geçmiş zaman nostaljisi alanında da etkileyici. 1950'lerin kimi unutulmaz parçalarıyla (üç Platters şarkısı başta olmak üzere) bezeli müziği de, o dönem havasını yaratmaya katkıda bulunuyor.

GİZEMLİ YABANCI (Hearts in Atlantis)

Yönetmen: Scott Hicks Senaryo: William Goldman Görüntü: Piotr Sobocinski Müzik: Mychael Danna Oyuncular: Anthony Hopkins, Anton Yelchin, Hope Davis, David Morse Castle Rock yapımı.

Disney'den karne hediyesi

Atlantis, bir gecede denizin sularına gömülerek kayboldu. Bu efsane de çizgi film oldu

İşte efsanevi Disney firmasının yeni sömestr tatili armağanı... Kayıp kıta Atlantis üzerine üretilmiş bir fantezi... Atlantis, biliyorsunuz, yüzyıllar önce uygarlığın zirvesindeyken büyük bir deprem sonucu okyanus tarafından yutulduğuna inanılan bir ülke, hatta bir kıta... Platon (Eflatun) M.Ö. 360'da şöyle yazmış: "Atlantis adası talihsiz bir gecede denizin sularına gömülerek kayboldu". Bu efsanenin gerçeklik derecesi tam bilinmiyor. Ama kayıp kıtayı arayan hayalperestler hep varolmuş.

Film, Atlantis'in sulara gömülüşünü değil de (o çok kısa olarak filmin başında gösteriliyor), 1914 yılında genç bir harita ve dil uzmanının onu bulma çabalarını anlatıyor. Milo Thatch, aslında 'hazinenin' peşinde olan bir grup serüvenciyle birlikte antik bir kitabın gösterdiği yoldan giderek kıtaya ulaşıyor. Ve orada beklemedikleri bir dünyayla karşılaşıyorlar.

Bu yeni Disney oyuncağı, türün özellikle son yıllardaki çıkışına yeni bir şey katmıyor. Tiplemeler, bilinen Hollywood klişelerine uygun. Örneğin Atlantisliler, hafif esmer tenleri, aksanları ve kentlerinin mimari özellikleriyle Orta-Doğu uygarlıklarını çağrıştırıyor. "Kötüler" ise kimi oyuncular düşünülerek tasarlanmış, besbelli. Filmin orijinalinde bunları Michael J.Fox, James Garner gibi ünlüler konuşmuş. Ama küçükler için dublajlı kopyası da var.

ATLANTİS: KAYIP İMPARATORLUK

(Atlantis : The Lost Empire) Yönetmenler: Gary Trousdale, Kirk Wise Senaryo: Tab Murphy Müzik: James Newton Howard, Diane Warren Sanat yönetmeni: David Goetz Walt Disney yapımı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır