kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Saraylar göze kapalı

MHP'li Ahmet Çakar'ın talimatı: Milli saraylarda, milli kıyafetlerin tanıtılmadığı defileler yapılmayacak. Aksi takdirde gelir kavga ederim
Meclis'te, 'bikini tartışması' yaşandı ve Milli saraylarda 'defile' yasağı getirildi. MHP'li İdare Amiri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Çakar, bundan böyle milli saraylarda, "Devlet ricalinin katılmadığı ve milli kıyafetlerin tanıtılmadığı" hiçbir defilenin yapılmayacağını söyledi.

Batılılar'ın kültür miraslarına gözleri gibi bakıp, tarihi mekanlarda flaşlı fotoğraf çekimine dahi izin vermediklerini, oysa Türkiye'nin en değerli kültür mirası olan Osmanlı saraylarını defile mekanı olarak tahsis ettiğini belirten Çakar, "Her şey bitti de defileden gelecek paraya mı ihtiyaç duyar hale geldik?" dedi.

İZGİ'DEN DESTEK ALDI
Çakar, son olarak 8 Eylül 2001 tarihinde modacı Ahmet Eraslan'ın Dolmabahçe Hasbahçe'de yapılan defilesine tepki göstermiş ve Meclis Başkanlık Divanı Toplantısı'nda milli saraylarda gerçekleştirilen bikini ve transparan kıyafet defilelerinin yasaklanmasını istemişti. Çakar, Meclis Başkanı Ömer İzgi'den de aldığı destekle dün Milli Saraylar Daire Başkanı'nı arayarak, "Bundan sonra devlet ricalinin katılmadığı, milli kıyafetlerin tanıtılmadığı defileler yapılmayacak" talimatını verdi. Çakar, moda ajanslarının Dışişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı aracılığıyla defile talebinde bulunduğu bilgisinin kendisine verilmesi üzerine ise, "Hangi bakanlığı devreye koyarlarsa koysunlar ajanslara define izni verilmeyecek" diyerek, kesin talimatını yineledi. Çakar, "Aksi takdirde gelir orada kavga ederim" tehdidinde de bulundu. Çakar, saraylarda defile yasağının gerekçesini şöyle açıkladı: "Saraylar, bir dönem bu toprakların yönetildiği yer. Oralarda türbeler, mezarlıklar var. Türk milletinin en değerli kültür mirasları oralarda muhafaza ediliyor. Böylesi manevi değeri bulunan saraylarımızda, geleneklerimize ters, adaba, ahlaka mugayir defilelere müsaade edilmesi kabul edilemez. Kültür varlıklarına da saygısızlıktır."

ALP ÖRNEĞİ...
Dünyanın pek çok ülkesinde, kültür mirasına zarar vereceği gerekçesiyle flaşlı fotoğraf çekimine dahi izin vermediklerini anlatan Çakar, MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Vefik Alp'in başına gelen olayı örnek gösterdi: "Alp, Arabistan'da bu tip bir yerde resim çektiği için tutuklanmıştı." Çakar, "Saraylarda gerçekleştirilen defilelerin Türkiye'nin tanıtımına katkısı yok mu? sorusu üzerine, "Sarayların kendi varlıkları Türkiye'yi tanıtıyor. Her şey bitti de defileden gelecek paraya mı ihtiyaç duyar hale geldik?"

'Hasbahçe'de transparan olmaz'
MHP'li Ahmet Çakar'ın önerisi ile defile yasağı getirilen ve TBMM'ye bağlı olan, saray, kasır ve köşkler şöyle: Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Yıldız Şale Köşk, Ihlamur Kasrı, Aynalıkavak Kasrı, Maslak Kasırları, Yalova Atatürk Köşkü... 8 Eylül 2001'de modacı Ahmet Eraslan'ın transparan defilesi

Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşmişti...

Şebnem HOŞGÖR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır