kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
İbni Haldun'a minnet borçluyuz!

Geçenlerde UNESCO'daki değerli dostum Ali Kazancıgil'le, son yazılarım üzerinde konuşuyorduk.

Horasan aydınlanmasının değişik ırk ve inançları kapsayan hoşgörüsüyle kurulan Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyıl başlarından itibaren Araplaşması tezini işleyen yazılarımdı söz konusu olan.

Osmanlılar bu dönemde Arap ülkelerini fethederek ve hilafeti İstanbul'a getirerek, İslam alemi üzerinde büyük bir otorite kurma yolunu seçmişlerdi. Ama bir yandan da "Fatih ülkeler; fethettikleri ülkelerin kültürüne aşırı derecede açık hale gelirler" sözünü doğrularcasına, Arap etkisi altına girerek, kuruluşlarındaki cevhere sırtlarını dönmüşlerdi.

Anadolu değerlerinin tekrar hatırlanması ve uygarlık temeli olarak kabul edilebilmesi için 20. yüzyıl başlarına yani Mustafa Kemal hareketine kadar beklemek gerekecekti artık.

***
Ali Kazancıgil bu görüşe önemli boyut ekledi.İkimizin de tanıdığı ve ne yazık ki artık yaşamayan Profesör Gellner'in Osmanlılar'la ilgili tezini hatırlattı. Gellner'e göre Osmanlılar, tarihteki ilk sosyolog olarak anılabilecek ve din dışı bir devlet oluşumu teorisini kuran İbni Haldun'un izinden de gitmişlerdi.

Herkesin bildiği gibi İbni Haldun önemi yadsınamayacak kadar büyük bir Arap filozofu ama nedense onun öğretisini Arap kavimleri değil de Osmanlılar uyguluyor ve dine dayanmayan bir devlet kuruluşunu gerçekleştirebiliyorlar.

İmparatorluk kuluşundaki bu Halduni prensip, yüzyıllar boyunca etkisini gösteriyor; Osmanlıları ve belki de Türkiye Cumhuriyeti'ni diğer İslam ülkelerinden ayrı bir yere yerleştiriyor.

***
Peki burada bir çelişki söz konusu değil mi? Hem İmparatorluk'taki Araplaşma olgusunu belirtiyor, hem de Osmanlılar'ın bir Arap düşünürün devlet kuramını benimsemiş olmalarını övüyoruz. Bence burada bir çelişki olmadığını görmek için işe İbni Haldun'un kişiliğinden başlamak gerekiyor. Zaten hiç kimse dünyada büyük bir Arap bilimi, kültürü ve felsefesi olduğunu inkâr etmiyor, edemez de! Burada önemli olan, İbni Haldun'un milliyeti değil, düşünceleri.

Onun, bütünüyle dine dayanmayan bir devlet kurma fikri, hiçbir Arap ülkesi tarafından benimsenmediği için, ilk uygulaması Türkler tarafından yapıldı. Yani Alman olan Karl Marx'ın düşüncelerinin, Rusya'da boy atması gibi.

***
Osmanlı devletinin 16. yüzyıl başlarında Araplaşması ve Anadolu'ya sırt çevirmesi olgularına rağmen, bu tarihi, imparatorluğu ikiye bölen bir bıçak gibi algılamamak gerekiyor.

Elbette devlet ve onun kuruluş kültürü, bütünüyle değişmedi. Merkezi idarenin, din olgusunu devlet yönetiminde önemli bir enstrüman olarak kullanmaya başlamasına rağmen, kuruluş ilkelerinin izleri yirminci yüzyıla kadar sürüp geldi.

Eğer böyle olmasaydı, Mustafa Kemal'in laik cumhuriyet düşüncesini hayata geçirmek de pek mümkün olmayabilirdi.

Bugün dünyada tek laik ve demokrasiye en yakın İslam ülkesi modeline sahip olmakla övünürken, bunda Anadolu'nun özel düşünce birikiminin yanısıra İbni Haldun'un katkısını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Bu büyük düşünüre minnet borçluyuz.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır