kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Tüp bebek masrafına vergi iadesi var!..

Ücretlilerin, özel gider indirimi kapsamındaki "vergi iadesi" zarflarını doldurup, belgeleri ile birlikte işverene vermeleri için çok az zamanları kaldı. 1 Ocak - 31 Aralık 2001 tarihleri arasında yapılan alışverişlerle ilgili bu zarfların, en geç 20 Ocak 2002 tarihine kadar işyerlerine teslim edilmesi gerekiyor. Belgeler üzerinden hesaplanacak "vergi farkı", Şubat ayından itibaren her ay ödenmesi gereken aylık gelir vergisinden, "mahsup yoluyla" iade edilecek.

Tüp bebek gideri
Yürürlükteki mevzuata göre, ücretlilerin, eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira harcamaları olarak beyan edecekleri belgelerin, yıllık toplam tutarının üçte biri, vergi iadesi yapılmasına esas alınıyor.

Vergi iadesine esas sağlık harcamalarının kapsamında; ilaç, sağlık malzemesi, muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi, diş protez, gözlük ve lens alımları ile ilgili harcamalar yeralıyor.

Bu arada "tüp bebek" uygulaması yoluyla çocuk sahibi olmaya yönelik harcamalar da, sağlık harcamaları kapsamında yeraldığı için, vergi iadesine esas harcama olarak kabul ediliyor (Maliye Bakanlığı'nın 5 Kasım 2001 Tarih ve 880/8730 sayılı özelge ile yaptığı açıklama Bkz. Vergi Sorunları Dergisi, Ocak 2002, s.204).

Süs köpeği gideri
Bazı okurlarımızın sorduğu, evlerindeki süs köpeğinin; yurtdışından gelen maması ve vitaminleri, özel kuaförü, kıyafeti ve şampuanı ile ilgili harcamalar ise, vergi iadesinden yararlanamıyor.

Vergi iadesinden yararlanamayan başka harcamalar da var. Örneğin; sinema, tiyatro, konser giriş ücretleri, gazete ve dergi alımları, oyuncak, kuaför ve berbere ödenen ücretler, havlu, çarşaf ve nevresim alımları, tüpgaz, sigara ve içki giderleri, çiçek alımları, temizlik madde ve malzemesi giderleri de, vergi iadesinden yararlanamıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır