kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
En kritik eşik geçiliyor

Ekonomik büyüme, Türkiye'de tahmini en zor veriler arasındadır. Hükümetlerin ilk başta koyduğu tahminler ile gerçekleşmeler arasında bir hayli fark oluşur. Mesela geçtiğimiz yıl için büyüme eksi yüzde -3.5 olarak hedeflenmişti. Sonra -5.5'e revize edildi, ardından -7.5 olarak değiştirildi. Gerçekleşme ise yüzde -8.5 olarak bekleniyor.

Bu yıl önce yüzde 4 olarak konular, sonra yüzde 3'e düşürülen büyüme hedefi abartılı bulunuyor. Derin bir küçülmenin ardından, enflasyonun düşüreleceği, kemerlerin daha da sıkılacağı bir yılda, sıfırın üstünde büyüme başarı sayılıyor.

Son birkaç ayda yaşananlar ekonominin çarklarının dönmesi için gerekli olumlu psikolojik ortamı sağladı. Büyüme için psikolojik ortam gerekli, ancak yeterli değil.

Bunun için kaynak da gerekli.

Bu da öncelikle kur rejimine ve mali sisteme güvene dayanıyor. Kurların bu yıl daha istikrarlı gideceğine dair belli bir güven sağlandı. Dövizde başlayan çözülme bunun bir sonucu. Mali sektöre güveni de Meclis'ten geçen yeni Banka Yasası sağlayacak. Bununla bankaların sermaye yapıları güçlendirilecek.

* Krediler başlayacak- Bankaların yüzde 17'ye varan takipteki alacaklarını temizlemek için bir Aktif Yönetim Şirketi kurulacak. Sorunlu alacaklar buraya devredilecek, bankalar bilançolarında bu yükü daha fazla taşımayacak. Tahsili mümkün olan krediler için yeniden yapılandırmaya gidilecek ve şirketin çalışması için yeni kredi açılacak. Böylece banka alacakları daha sağlamlaştırılırken, aynı zamanda finansman darboğazı nedeniyle çalışamayan şirketlere yeni hayat şansı tanınacak. Sermayelerinin güçlendirilmesi, geri dönmeyen alacak sorunlarının büyük ölçüde temizlenmesi ve mali bünyelerinin güçlendirilmesi sonucu bankalar, reel kesime kredi açabilir hale gelecek.

* Ekonomiyi ayağa kaldırma- Bu arada bankaların devlete açtıkları krediler yüzde 15 oranında küçülecek. Çünkü, Hazine iç borçlanmada 100 geri öderken 85'ini yeniden borçlanacak. Yani bankalar Hazine'den alacaklarını tahsil ederek özel sektöre kullandırabilecek.

Sonuçta bankalar, reel kesimi daha fazla fonlar hale gelecek. Bu da ekonomik büyümeyi teşvik edici bir gelişme.

Banka Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle Hükümet ekonomiyi ayağa kaldırmada en kritik eşiği geçmiş olacak ve sıra uygulamaya gelecek.

* Sonuç- "Tehlike zaferin eşiğidir" Napoleon



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır