kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Vurgunda şok iddia

13'ü tutuklu 361 sanıklı Vurgun davası işkence iddiaları ile başladı. Davanın kilit isimlerinden olan Sedat Aban Emniyet'teki ifadesini tümüyle reddetti
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Eski Müsteşar YardImcısı Mehmet Sedat Aban:
Emniyete, DGM Savcısı Cengiz Köksal geldi ve elindeki beyaz kağıtları fırlatarak, 'Koray gitti' dedi. Beni Emniyet görevlileri dışında, sivil giyimli, kendisini MİT, JİTEM mensubu olarak tanıtan kişiler de sorguladı. Bana "Ülkede darbe oldu" dediler. Emniyet Müdürlüğü'nden DGM'ye götürülürken bir gazeteci görsem 'İmdat' diyecektim. Ama kaçırdılar. Organize'den, Ulucanlar'a gidince 5 yıldızlı otele gitmiş gibi sevindim.

Cumhuriyet tarihinin en çok sanıklı davası olan Vurgun operasyonu davası Ankara 1 No'lu DGM'de başladı. Bayındırlık Bakanlığı'ndaki ihalelerde usulsüzlük yaptıkları iddia edilen 13'ü tutuklu 361 sanığın yargılandığı dava üç gün sürecek. Haklarında 3.5 yıl ila 24 yıl arasında hapis cezaları istenen sanıklar, ifadelerinin işkence altında alındığını iddia ederek suçlamaları reddettiler. Özellikle de davanın kilit isimlerinden eski Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'ın iddiaları dinleyenleri şok etti.

6 GÜN AYAKTA GEÇTİ
Emniyette 6 gün boyunca ayakta kalmaya zorlandığını iddia eden Aban, "Sayın eski Bayındırlık ve İskan Bakanı, MHP Grup Başkanvekili Koray Aydın'ın, 'Bu firmayı değerlendirin" şeklinde bir isteği olmamıştır. Bu yöndeki emniyet ifadem doğru değildir. Bu sözler dolayısıyla töhmet altında kaldığı ve Meclis'te işlem yapıldığı için sayın milletvekilleri, sayın siyasi parti genel başkanları ve sayın Koray Aydın'dan özür diliyorum" dedi.

Hazırlık soruşturması sırasında manevi ve fiziki işkence gördüğünü, kolları kelepçeli olarak sorgulandığını öne süren Aban savcılık ve yedek hakimlik ifadelerini de kabul etmedi. Hiçbir personeline, "şu firmayı kayırın" diye talimat vermediğini ileri süren Sedat Aban, gazetelerde yer alan malvarlığı listesinin ise devlete beyan edildiğini anlattı.

Aban, Fethi Soydan'ın gözaltına alınmasının ardından, eski bir polis memuru olan dostunun kendisini ziyaret ettiğini, kendisi aleyhine ifade vermesi için Soydan'a işkence yapıldığını söylediğini, bu durumu da Koray Aydın'a ilettiğini belirterek, Aydın'ın da İçişleri Bakanı'nı arayarak, "işkence duyumu" aldığını söylediğini kaydetti. Aban, emniyete, DGM Savcısı Cengiz Köksal'ın geldiğini ve elindeki beyaz kağıtları fırlatarak, "Koray gitti" dediğini öne sürdü. "Cezası ne olursa olsun, bunları anlatacağım" diyen Aban, sivil giyimli, kendisini MİT, JİTEM mensubu olarak tanıtan ve "komutanım" diye hitap edilmesini isteyen kişilerce de sorgulandığını ileri sürdü. Mahkeme Başkanı'nın "çabuk anlatın" demesi üzerine Aban, "Tecritte konuşma melekelerimi kaybettim" dedi. Gözaltında yaşadıklarından sonra sığınma ihtiyacı içinde savcıyla görüşmek istediğini, DGM savcıları Cengiz Köksal ile Hakkı Suha Aldan'ın geldiğini belirten Aban, yaşadıklarını anlatınca savcılardan birinin polislere dönerek, "Sedat Bey'e böyle mi davrandınız. Ayıp etmişsin" dediğini kaydetti. Aban, "O zaman, savcının da haberi olduğunu anladım" dedi.

DIŞARDA DARBE OLDU
Aban, gözaltında sorgulanırken, kendisine "ülkede darbe oldu" denildiğini öne sürerek, Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nden DGM'ye kaçırılarak getirildiğini anlattı. Aban, "Bu sırada bir basın mensubu görsem, 'imdat' diyecektim. Ama kaçırdılar. Ulucanlar'a gidince 5 yıldızlı otele gitmiş gibi sevindim. Ancak Afyon'da 3 ay, şimdi de Sincan F tipinde tecritteyim" dedi. Mustafa Eriş ve 5 sanık daha suçlamaları reddetti. Duruşmanın sonunda mübaşirin sesi kısılırken, 2 saat oturmaktan sıkıldığı için dışarıya çıkmaya kalkan bir sanık hakimden "Burası kahvehane mi?" sözleriyle fırça yedi. Göksel ÇAĞLAV



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır