kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Şifaya kilit

Yüzde 10'luk indirimi protesto eden eczacılar, 'Yaşamak ve yaşatmak için kapalıyız' dedi. Nöbetçi eczanelerin önünde kuyruk oluşturan hastalar isyan etti: Ama biz ölüyoruz
Saglık Bakanı Osman Durmuş'un ilaç fiyatlarını yüzde 10 düşürme kararına tepki gösteren eczaneler, yurt genelinde 2 gün süreyle kepenk kapatma eylemi başlattı. Kapalı eczaneler camlarına, 'Yaşamak ve Yaşatmak için Kapalıyız' yazılı afişler asarken, ilaç bulabilmek için kilometrelerce yol kateden nöbetçi eczaneler önünde kuyruklar oluşturan hasta ve hasta yakınları, ateş püskürdü. Sağlık Bakanlığı eylemci eczaneleri, Eczacılar Odası da eylem kararına uymayanları kara listeye aldı.

'ARTIK YETER' DEDİLER
'Biz görevimizi yapıyoruz' diyen nöbetçi eczaneler ise, 'Artık Yeter' başlıklı bildiri dağıttı. Bildiride şöyle dendi: ''İlaç ve mamaların eczane dışında satılmasına, ilaçta KDV'nin yüzde 18 olmasına, ilaç bedellerinin kurumlar tarafından çok geç ödenmesine, yerli ilaç varken gereksiz ithalata izin verilmesine, ilaca yapılan haksız zamlara, insan sağlığı üzerinde siyaset yapılmasına, ilaçla ilgili alınan kararlarda eczacı temsilcilerinin bulunmamasına, yeni ilaç tebliği ile eczacıların aldığı yüzde 10 iskontoyu kaldırarak eczanelerin yok edilmek istenmesine, eczanelerden ekmek yiyen binlerce insanın işsiz kalmasına artık yeter diyoruz."

Bu arada Sağlık Bakanlığı'nın ilaçlarda yüzde 10 indirime gidilmesi kararı protesto eylemlerine rağmen uygulamaya konuldu. Viagranın fiyatı 86 milyon liradan 78 liraya düştü.

VATANDAŞIN İSYANI

Paramızla rezil olduk
Ayten Ayay (60 yaşında): Paramızla rezil olduk. İlaç almak için eczaneye gittim, baktım kapı duvar. Kimsenin vatandaşı düşündüğü yok.

Ayhan Değirmenci (60): Bunların hepsi fırsatçı. Yüzde 10 indirim yapsalar ne olacak. İşlerine gelmiyor. Devlet indirim yapıyor, yine yaranamıyor.

Feriha İpek (74): Benim, idrar yollarından rahatsızlığım var. Devamlı ilaç alıyorum. Hatta ilaç kürü yaptırıyorum. Bu yaşta benim gelip, ilaç kuyruğunda beklemem reva mı?

Hüseyin Kılıç (45): Benim çocuğum kronik astım hastası. Şu anda hastanede yatıyor. Hem hasta acı çekiyor, hem de ilacını bulmak için saatlerdir bekliyorum.

Yavuz Keresteci (60): Benim eşim hipertansiyon hastası. Bakırköy'de alacağım ilacı bulamadım. İlaç alabilmek için Çapa'ya geldim. Bu soğukta benim yaşımdaki kişinin sokaklarda ne işi var.

Emine Kaylan (65): Emekliyim. Bu memlekete yazık oluyor. Acınacak bir halimiz var. Hasta halimle kuyrukta bekliyorum.

ECZACILAR:

Biz haksızlığa karşı çıktık
Ertan Çiftçi (İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi): Biz haksızlığa karşı çıktık. Eczaneler yıllardır, bu ülkeyi finanse ettik. Kamu kuruluşlarına, Bağ-Kur'lulara, SSK'lılara ilaç verdik. Devlet paralarımızı kimi zaman aylarca ödemedi. Şimdiye kadar sesimizi çıkarmadık ama bakanlık, ekonomik krizi bahane ederek, önce Nisan ayında karlılığımızı yüzde 20'den yüzde 16.6'ya düşürdü. Eylül'de düzelteceğinz denilmesine rağmen, şimdi brüt karımızı yüzde 20'ye düşürdüler. Buna karşılık maliye yüzde 30 kârlılık göstermemizi istiyor. Bütün bunları biz bakanlığa aktarmamıza rağmen, bakanla bir türlü yüzyüze görüşemedik. Yaşamak, yaşantımızı sürdürebilmek ve insanları yaşatmak için bu eylemi yapmak zorunda kaldık. Temennimiz, Bakan'ın bu yanlışından dönmesi. Biz, senelerdir ilaç pahalı diyoruz. Biz önümüzdeki 1 yıl ilaca zam verilmemesini talep ediyoruz. Asıl para kazanan kesime dokunmayan devlet, bizim yüzde 10 karımıza el atıyor."

Kalıcı hizmet için
Ebru Küşat (Eylül Eczanesi): Katılım çok yüksek, bu elimizden alınan hakkımızla yakında eczaneler kapanmaya başlar. Şu anda yurt çapında 21 bin eczane var, yüzde 1'lik bir fireyle eylemimize devam ediyoruz. Bakan Bey ruhsatlarımızı iptal edeceğini söylüyor. O zaman bütün eczanelerin ruhsatlarını iptal ettirmeli. Bu tepkimiz halkı mağdur etmek için değil onlara daha kalıcı ve sağlıklı hizmetler sunmak içindir.

Hakkımız yok
Cahit Yapıcı (Büyük Beşiktaş Eczanesi): Ne benim ne de diğer meslekdaşlarımın halkın sağlığıyla oynamaya hakkımız yok. Kalp hastası olan, hipertansiyonu olan hastalarımız var. Bu insanlar zaten mağdur olmuşlar bizim onları bir kat daha mağdur etmeye hiç hakkımız yok. Eylemlerimizi hukuki platformlarda yapmalıyız. Kepenk kapatarak eylem yapılmaz. Haklı durumdayken haksız olmamızın ne gereği var.

Faydası olmaz
İsmail Zurnacı (Mutlu Eczanesi): Sabah işe gelirken diğer eczanelerin kapalı olduğunu gördüm ve ben de eczanemi açmadım. Eylem kırılır da gün içinde diğer meslektaşlarım dükkanlarını açarsa ben de seve seve açacağım. İki gün çalışmazsak yüzde 10'luk kaybımız yüzde 40'lara çıkar. Eczanemin önünde bekliyorum, çok acil bir hasta gelirse, bir an bile düşünmeden kapıyı açar, ilacımı veririm.

Domaç'tan Maliye'ye ziyaret
Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç, ilaç da yapılan yüzde 10'luk indirimin, eczacıların meslek haklarından yapılan bir indirim olduğunu söyledi. Türkiye'de ilaca uygulanan KDV'nin yüzde 18 olduğunu, Avrupa'da ise ilaca KDV uygulanmadığını bildiren Domaç, eylemlerinin halkı mağdur etmek olmadığını söyledi. Domaç, dün Maliye Bakanı Sümer Oral ile görüşerek ilaçta yüzde 10 indirim uygulamasının kaldırılmasını talep etti. Domaç, görüşmeden sonra, Maliye Bakanı'nın indirimin kaldırılmasının uygun olup olmadığına bakacaklarını belirttiğini söyledi. Maliye Bakanlığı yetkilileri ise, Sağlık Bakanlığı ile eczaneler arasında başlayan indirim tartışmasının, ödenek planlaması yönüyle kendilerine de yansıdığını söyledi.

Kenan Macit - Bülent ERGÜN - Mürsel ACAY - Seyhan SEVİNÇ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır