kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Otobüs biletlerini 3 milyona çıkartırız'

Vergilerden belediyelerin aldığı payı düşüren yasa, İstanbul ve Ankara belediye başkanlarını isyan ettirdi. Gökçek, "Açığı ancak zamlarla kapatırız. Otobüs bileti 3 milyona çıkar"dedi
Belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları yüzde 5'lik payın yüzde 60'ının İller Bankası'na aktarılmasını öngören yeni düzenleme, nüfusu fazla vergi geliri düşük illeri sevindirirken, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları'nı ayaklandırdı.

SABAH gazetesini ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, "Sadece İstanbul değil, Türkiye durur" diyerek yasanın yaratacağı sorunlara dikkat çekerken, "Türkiye'nin kalbi atıl ve harabe haline gelir" dedi. Ankara Büyükşehir Blelediye Başkanı Melih Gökçek de "Paranız olmazsa ne yapacaksınız? Vatandaşın daha fazla mağdur olmasını istemiyorsanız o zaman metro bileti, otobüs bileti, ekmek, su doğalgaz hizmeti aklına ne geliyorsa tüm belediye hizmetlerine zam yapmak zorundasınız" dedi.

HİZMETLER ASKIYA ALINIR
TBMM'de 8 Ocak tarihindeki oturumda Kamu Kurum ve Kuruluşları'nın Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'na eklenen düzenleme, İller Bankası'na kesilen yüzde 60'lık payın belediyeler arasında nüfusa göre dağıtılmasını öngörüyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri, hizmetlere yüzre 500'e kadar zam yapma, 'katkı payı' adı altında yeni vergiler getirme ve metro hizmetlerini askıya alma gibi geniş kapsamlı protesto eylemine hazırlanıyor.

METROYA HACİZ GELİR
Gürtuna, belediye payını azaltan yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmemesi durumunda İstanbul'da metro hizmetlerine haciz geleceğini savunarak şunları söylüyor:

"Diğer şehirlere kaynak aktarılması değil sorun. Vergilerden belediyelerin aldığı yüzde 5'lik oranı yüzde 6'ya çıkarsınlar, yüzde 1'lik kısmı diğer illere aktarsınlar. İller Bankası'na aktarılması istenen para Büyükşehir Belediyesi gelirlerinin yüzde 40'ını oluşturuyor. Geçmişten kalan 1 milyon dolarlık borç ödedik ve daha ödememiz var. Bütçemizin yüzde 40'ı giderse bu şehre yazık olur. Hiçbir şey yapamayız."

Halk ekmeği 200 bin lira olabilir
Cumhurbaşkanı Sezer, yasayı veto etmezse, İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri şu eylem planını uygulayacak:

* YOĞUN KAMPANYA: İstanbul ve Ankara'da belediye başkanlarının başlattığı protestoların dozu artırılarak sürdürülecek. Belediye gelirlerindeki azalmanın vatandaşı nasıl olumsuz etkileyeceği halka örneklerle anlatılacak, sert muhalefet yapılacak.

* EKMEĞE ZAM: Özellikle dar gelirli vatandaşların satın almak için uzun kuyruklar oluşturduğu halk ekmek fiyatının 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarılması söz konusu olacak.

* OTOBÜS VE METROYA ZAM: 500-600 bin lira olan metro ve otobüs bilet fiyatlarının yüzde 500'e kadar zam görme ihtimali yüksek.

Gökçek, "Boğazımızı sıkmaya devam ederlerse, otobüs ve metro bileti 2 milyon, hatta 3 milyon lira olursa kimse şaşırmasın" dedi. Gökçek'e göre, Batıkent-Sincan gibi yeni güzergahlardaki metro inşaatlarının durdurulması veya yedek parça sorunu yüzünden mevcut metro faaliyetlerinin aksama ihtimali gündeme gelebilecek.

* DOĞALGAZ KATKI PAYI: Belediye gelirlerindeki azalmanın yanı sıra doğalgaz fiyatlarının düşürülmesi nedeniyle, yeni doğalgaz aboneliği için "katkı payı" altında bir nevi yeni vergiler devreye sokulacak. Gökçek, bu hesabı şöyle yaptı: Sadece Ankara'da 510 bin doğalgaz abonesi var. 400 bin kişide sırada bekliyor. Bunlardan sadece 100 bin kişinin oturduğu bölgede altyapı yatırımı büyük ölçüde tamamlandı, sadece bağlantıların apartmana çekilmesi gerekiyor. Şimdi abone olmak isterlerse, "katılım payı" ödemek zorundalar. Bu miktar ne kadar olur bilmiyorum, üzerinde çalışıyorlar.

* SUYA ZAM: İstanbul ve Ankara'daki eylem planı, suya zam yapılmasını da kapsıyor. Yeni su şebekelerinin oluşturulmasında "katılım payı" alınacak, bakım, onarım, kırtasiye, personel maaşı gibi tüm girdilerdeki artışlar su fiyatına yansıtılacak.

* SADECE PERSONELE MAAŞ: İki başkan, bütçe gelirlerinden alacakları yeni payla, sadece personel maaş ve ücretlerini karşılayabileceklerini öne sürüyor.

'Pay yüzde 3'e inerse gelir 417 trilyon azalır'
Büyükşehir belediyelerinin, illerinde toplanan vergiden aldıkları payın yeni yasa ile yüzde 5'ten yüzde 3'indirildiğini hatırlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, yeni yasayla gelirlerin bu yıl 417 trilyon lira azalacağını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise bu rakamın Ankara'da 150 trilyon lira olacağını söyledi.

Maliye Bakanı Sümer Oral ise konuyu şöyle yorumladı:
"Biz kanun değişikliği ile yüzde 5 olan vergi payını yüzde 3'e indirdik. Ancak Bakanlar Kurulu'na da yüzde 6'ya kadar çıkarma hakkı verdik. Yani Bakanlar Kurulu oranı indirme hakkına sahip olduğu gibi çıkarmaya da yetkili kılındı. Kanunda bu şekilde değişiklik olsa da biz geçmişten beri uygulanan yüzde 5'lik payda bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz."

Yeni düzenleme ne getiriyor?
AralıkDüzenlemeylePaydakiDeğişim
2000 payıne alınacak? değ. miktarı oranı
(Trilyon TL)(Trilyon TL)(Trilyon TL) (%)
Adana184829160
Ankara341226-115-33
Antalya134228215
Bursa295929101
Diyarbakır33229928
Erzurum22219738
Eskişehir91910115
Gaziantep73022311
İstanbul725513-211-29
İzmir911122022
Kayseri92717189
Kocaeli24381356
Konya85041500
Mersin224523103
Sakarya31915464
Samsun83122262
Toplam1.319---

Şamil TAYYAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır