kapat
16.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türkiye, İslam dünyası için mükemmel model

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice: Bugünkü Ecevit-Bush zirvesinin gündem maddesi Türkiye'nin laik ve modern sistemi olacak. Rice, Türk modelinin radikal İslam'a alternatif olduğunu belirtti. İddiaya göre, Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz da bu nedenle kafileye dahil edildi
ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, bugünkü tarihi buluşma öncesi Beyaz Saray'da sınırlı sayıda Türk gazeteciyi ağırladı. Roosevelt odasında yapılan 30 dakikalık toplantıda Rice, söze Bush-Ecevit görüşmesinin gündemini Irak'ın oluşturmayacağını söyleyerek başladı. Rice'a göre, gündemi terörle mücadele, Afganistan'daki barış gücü, Türk ekonomisi, Kıbrıs, boru hattı ve Türk-Yunan ilişkileri oluşturacak. Ancak bir konu var ki, Rice bunun altını özellikle çizerek açıkladı: Türkiye'nin laik sistemi...

TÜRKİYE ÖRNEK ALINMALI
Türkiye'nin İslam dünyasına laik ve modern görünümü ile model olduğunu belirten Rice, ana gündemin de bu konu olacağını belirtti. "Türkiye, Müslüman nüfusu ve laik prensipleri ile sadece İslam dünyasına değil, tüm dünyadaki Müslümanlar'a örnek olabilir" diyen Rice, "Türkiye modeli radikal İslam'a karşı bir alternatif olarak çok büyük önem taşıyor. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref de bir konuşmasında 'İslam ülkelerinin model arayışı içinde' olduğunu söylemişti. ABD, Türkiye'nin çok iyi bir model olduğunu düşünüyor" diye konuştu.

Bu çerçevede Türkiye'nin başarılı olmasını herkesin istediğinin altını çizen Rice, ekonomik durumun geliştirilmesinin modern ve ılımlı bir İslam ülkesi olarak önem taşıdığını kaydetti. Her konudaki soruları cevaplandırmadan önce Rice'ın Türkiye'nin laik sistemini anlatması, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın da Ecevit kafilesine dahil edilmesini açıklıyordu. Rice, toplantıda gündeme gelecek diğer konular hakkında da şunları söyledi:

IRAK VE TERÖRİZMLE SAVAŞ:
Irak'a bir müdahale konusunda şimdilik Başkan'a yapılmış bir öneri yok. Afganistan'da oldukça yoğun çalışıyoruz. Bu konudaki işler tamamlanmadan başka bir ülkeyi düşünmüyoruz. Irak konusu bizim için 11 Eylül'den önce ne ise şimdi de öyle. Ancak Irak halkı, Saddam Hüseyin'den daha iyi bir lider hak ediyor. Akıllı yaptırımlar üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Türkiye'nin terörizm tecrübesi var. Nasıl başa çıkılacağını biliyor. Türkiye'nin desteğini almaktan memnunuz.

EKONOMİ VE YAŞAM:
Elimizde Türkiye'ye hazır bir paket sunacak şu aşamada bir program yok. Türkiye'ye ticaret kolaylıkları konusunda da henüz elimizde bir çalışma bulunmuyor. Reformlar çok önemli. Reformlar sürdüğü sürece kaynak aktarımı devam ediyor

İNSAN HAKLARI DOSYASI:
Son yıllarda çok büyük gelişme kaydedildi. Rusya da böyle bir transformasyondan geçti. Türk basınını izliyorum. Çok iyi çalışıyorsunuz.

AVRUPA ORDUSU KONUSU:
AGSK konusundaki anlaşmaya Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in karşı çıkmasına rağmen bir orta yol bulunacak. Biz, Avrupa ülkesi değiliz. NATO üyesi bir ülke olarak girişimi destekliyoruz.

KIBRIS SORUNU VE ÇÖZÜM:
Geçmiş yıllardan daha iyi durumda. Adadaki toplumların iki lideri, geçmişe oranla daha anlayışlı ve akılcı davranıyor. Avrupa Birliği dışında ABD şu anda adada yakalanan fırsatı değerlendirmesini bekliyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır