kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Dijital korsanlara karşı ne yapmalı?

Geçenlerde bir "hacker"ın bilgisayarıma girdiğini yazmıştım. Konudan anlayan okurlarımız bu konuda e-postalar göndererek hem bana akıl verdiler, hem de başıma gelenin "gerçekte" ne olduğunu gösterdiler. İlgilerine teşekkür ederim. Belki diğer okurların da gereksinimi olur, birlikte bir şeyler öğreniriz diye, bu e-postaları sizinle paylaşmak istiyorum:

"BUNLAR HACKER DEĞİL"

Merhaba... Ben bir bilgisayar mühendisiyim. Aslında bu bahsettiğiniz kişi kesinlikle "hacker" değildir. Bu kişiler bazı "scan" programları kullanarak virüslu olan (buna "trojan horse" genel adı verilir) makinelerin IP'lerini yakalarlar. Bu virüsler makinenizdeki bazı "port"ları dış dünyaya açar. Böylece diğer birkaç aracı program ile makinenizde gezinti yapılabilir.

Ama bu tip kişileri heveslendiren (yineliyorum; bu kisiler sadece 3'üncü sınıf bile olamayacak, "hacker" denilemeyecek basit kişilerdir) makinelerimizi sağlıklı biçimde korumamamızdır.

Anlaşılan o ki sizin de makinenizde virüs bulunmakta. Bunu bir e-mail veya bir program yolu ile almış olabilirsiniz

Size tavsiyem, bir an önce makinenizi temizleyin ve en yeni virüs programını da kullanmayı ve netteyken hep açık tutmayı unutmayın. Bu yolla size ait olan makinenizi böyle ucuz kişilerden korumuş olursunuz

Ayrıca Türkiye'de bizlere interneti sağlayan ISP denilen kuruluşların da büyük bir güvenlik açığı olduğu da bilinmelidir. (E.G.)

AYNISINI SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ

"Hacker" ile ilgili yazınızı okudum. Lütfen icq'dan şifrenizi kırıp ya da bilgisarınızın şifresini kırıp sizin sisteminize giren herkesi "hacker" olarak tanımlamayın. Türkiye'deki "hacker" olduğunu sanan arkadaşlarımızın yaptığı bu işlemleri siz de basit bir şekilde yapabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz sistem windows 9x veya 2000 ya da xp... Bunların sahip oldukları "backdoor"lardan dolayı herkes istediği insanın sistemine girer. Muhtemelen sizin makinenizde de bir "truva atı" yani "trojan" mevcut ve bu "trojan"ı kullanarak herkes girer... Sadece internette hangi programı kullanacağınızı bilmeniz ve o programı biraz deneyerek tecrübe sahibi olmanız yeterli.

Gerçek "hacker" gireceği sistem hakkında her şeyi bilen ve başkalarının yazdığı programlar yerine, kendi yazdığı programları kullanan kişidir. Ya da kısaca iyi programcılar da diyebiliriz :)

Ülkesini seven ve ülkesini internet ortamında korumak isteyen emekli bir "hacker"dan sevgilerle.

ÖNLEM ALIN

Sıkı bir "firewall" kurun. Bir de "intrusion detect" programı alın; en azından biri PC'nize girmeye çalışırken haberiniz olur. İsteyen herkes biraz uğraşarak PC'nize girebilir, bunu engelleyemezsiniz ama birinin çabaladığını görünce siz de ona inat, fişi çekersiniz, hevesi kursağında kalır. Bir daha dener, bir daha "time out" yaparsınız. En sonunda artık bıkar uğraşmaz. Bir de nette sörf yaptığınız sitelerin PC'nize "cookie" yerleştirmelerine izin vermeyin; "internet security settings"den bunu ayarlayabilirsiniz. (O.T.)



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır