kapat
19.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB diyeti

Türkiye'nin Batı macerası yine her şeyde olduğu gibi "ak" ile "kara" boyutunda tartışılıyor...

AB'yle ilgili endişelerini dile getirenlere neredeyse Jön Türkler tarafından "vatan haini" ya da "mürteci" muamelesi yapılmak isteniyor...

Oysa...

Hadise hiç de sanıldığı kadar basit değil!..

Bu anlamda The Economist'in Aralık 1991'deki hardalı bol, keskin zeka ürünü "Grand Hotel Maastricht" kapağından birkaç pasaj... Ve İngiltere'nin AB'ye bakışını yansıtan birkaç parametre yansıtayım...

GRAND HOTEL MAASTRICHT

Kapakta, bir lokantanın görkemli yemek listesinden isimler bulunmaktadır. Yemek listesinin altındaki imza ise Ortak Pazar liderlerine aittir.

Liste, Hollanda'nın Maastricht kentine atfen, "Grand Hotel Maastricht" başlığını taşıyor.

Kapağın sol tarafı ise "A la carte"...

Yani, seçmeli yemekler listesi.

Burada sadece, dönemin İngiltere Başbakanı Major'ın imzası var.

John Major'ın "A la carte" listeden, o gün yediklerinden birkaçını sayacak olursak...

Sovereignity Soup: Egemenlik çorbası. İngiltere, Ortak Pazar içinde kaynamaya karşı direndiği ve ulusal değerlerini korumak istediği için bu özel yemek listesinde yer almış.

Stuffed EMU: Eksantrik gelebilecek bir yemek adı. Stuffed, argoda, "poposuna sokulmuş" anlamında kullanılan bir fiil. EMU'dan da, "Europen Monetery Union" diye bilinen, "Avrupa Para Birliği" kastedilmek istenilmiş. Bu özel yemek adı da listeye, İngiltere'nin Kıta Avrupası'ndakilere, "Alın, bu Avrupa Para Birliği projenizi bir yerlerinize sokun" tavrını sergilemek üzere üretilmiş.

WATERLOO YENİLGİSİ

Beef Wellington: Beef, bildiğiniz sığır eti... Wellington ise Napolyon komutasındaki Fransa ordularını, Waterloo'da yenen Birleşik Krallıklar Orduları Komutanı olan bir generalin adıdır. Aslında, etrafı hamura sarılarak pişirilmiş bir İngiliz yemeği de bu adı taşımaktadır; ama derginin kapağındaki yemek listesinde verilmek istenilen mesaj farklıdır; "Avrupa devletleri, Fransa, başkentleriniz üstümüze fazla geliyor. Dikkatli olun! Avrupa Birliği diye bizi sıkboğaz etmeyin. Yoksa, bir Waterloo yenilgisi daha yaşayabilirsiniz."

İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne bakışını simgeleyen, "ekşi üzüm" ve "sert peynir" gibi simgesel mezelerden sonra, eski Başbakan Thacther'ın, bu olumsuz İngiliz politikasındaki derin etkisini açık seçik sergilemek için de, "Kahve Thatcher'in evinde filtre edilmiştir" deyimine yer veriliyor.

Tabii, bu kadarla da kalınmıyor. Liste uzayıp gidiyor...

Birleşik Krallıklar Başbakanı John Major'ın yanı sıra, diğer Ortak Pazar liderlerinin yedikleri de sıralanmış.

GÜNÜN MENÜSÜ

Onların yedikleri, "Günün Menüsü" kısmında yer alıyor.

Bu listeden de birkaç ilginç yemek adı sayayım:

Menü 120 Ecus... Fransa Krallığı döneminde de altının adı ECU idi.

Burada verilmek istenilen mesaj; artık, Avrupa'da ayrı para birimleri kullanmak yerine, ortak para birimi olan ECU'nun kullanımının gündeme geldiği...

Soup de Cresson: Cresson çorbası anlamında kullanılıyor. Cress, bir tür maydanoz. Hayli lezzetli olan bir çorba olarak da bilinir. Yalnız burada, "teşbih" sanatına yer verilmiş yine... Çünkü Cresson, dönemin Fransa Başbakanı'nın da adıdır. Bu bakımdan her şeye "maydanoz" oluyor; anlamında kullanılmak istenilmiş. Yani, bir çok şeyi çorbaya çevirdiğinden yakınılıyor; Fransa Başbakanı'nın...

"AVRUPA HIRİSTİYANDIR!"

Coquilles Saint Jacques: Bir tür istiridye üzerinde, soslu fırına verilmiş deniz ürünü bir yemek... Ama, burada da Jacques Delors'a atıf var. Jacques Delors, Ortak Pazar Komisyonu'nun Başkanıdır.

"Avrupa Hıristiyan'dır!" sözü de ona aittir. Müslüman Türkiye'ye topluluğun kapılarını kapayan da odur. "Saint Jacques" deyimi de onun yaptığı, Hıristiyanlık propagandası ile dalga geçmek için üretilmiş; "Aziz Jacques" manasında kullanılan bir tamlamadır.

Gidot d'Agneau: Kuzu budu anlamını taşıyor. Yalnız burada Fransa'nın o dönemde Avrupa işlerine bakan kuzu gibi taze çok güzel bir kadın bakanı vardı. Ona bu yüzden "Gui Gui" adını takmışlardı.

Bundesbank Brulee: Günün tatlısı konumunda. Yanmış krem tatlısı çağrışımı yapan "Bundesbank Brulee", Alman Merkez Bankası'nın yanmakta olduğunun mesajını yolluyor. Çünkü Mark'ın yerini "ECU" alacaktır; deniliyor.

Yukarıda özetini sizlere aktardığım yazıya benzer binlerce, onbinlerce makale yayınlandı Avrupa medyasında...

Hala da yayınlanıyor...

Ama kimse orada hadiseye bizde olduğu gibi "Ver kurtul, yap kurtul" mantığı ile yaklaşmıyor...

Çatır çatır pazarlık yapıyor...

TERÖR DİYETİ

Ki...

AB ile ilgili tartışmalar orada da bitmiş değil...

AB rüyasının yakın gelecekte, hüsrana dönüşeceği yönünde iddialı argümanların altına imza atan fütüristler de var...

Bu bakımdan masada yapılan her hamleyi, Tansu Çiller'in yaptığı gibi "Ya gireceğiz, ya gireceğiz" mantığı ile iç politika malzemesi yapmanın bu ülkeye hiçbir fayda sağlamadığı ortada...

Türkiye'nin yaşadığı terör sorunuyla birinci dereceden ilgili bu ülkelerin yedikleri herzeler, bugün konuşulmayacaksa ne zaman tartışılacak!

Bu bakımdan Türkiye'nin her yönüyle Avrupa Birliği'ni, The Economist'in üslubuyla tartışması gerekiyor!

Hem de acilen!..

Belki o zaman "Kopenhag Kriterleri" kadar, "Terör diyeti" ile Türkiye'ye neler kaybettirdiklerinin de gerçek maliyeti o zaman ortaya çıkar...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır