Grup terapiye başladılar
Ekonomik krizin vurduğu Arjantin'de stres sadece psikolojik değil, biyolojik bozukluklara da neden oluyor. Ülkede gastrit, tansiyon ve panik atak artarken, çareler halka duvar ilanları ile duyuruluyor
Tarihinin en büyük ekonomik sıkıntısını yaşayan Arjantin, sosyal patlamanın eşiğine geldi. Arjantin hükümetinin önce tasarruf sahiplerinin bankalardan çekebilecekleri nakit tutarını haftalık 250 dolarla sınırlaması, daha sonra kamu maaşlarını ödeyebilmek için bankalardaki 3.2 milyar dolarlık özel emeklilik fonlarına el koyması üzerine halk sokaklara döküldü. "Paramızı geri verin" diyerek Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo ve hükümeti 'hırsız' olarak nitelendiren halk, girdiği stres ve sıkıntıdan kurtulmak için çareyi ilaçlar ve grup terapilerinde aramaya başladı.
İntiharlar arttı
İngiliz Observer Gazetesi'nin haberine göre, ilaç satışlarının tamamında yüzde 10, depresyon ilaçlarında yüzde 13, sakinleştirici ilaçların satışında da yüzde 4'lük bir artış görüldü.
Başkent Buenos Aires'teki her sokak girişine, üzerinde "Grup terapimize bekliyoruz" yazılı ilanlar asılmaya başlandı. Sokaklardaki billboardlarda da depresyona girenlerin ne yapması gerektiği ile ilgili ilanlar asılmaya başlandı. Gazeteler özel bölümler hazırlayarak, "İflas ederken, şirketinizin yapması gerekenler" başlıklı ilanlar yayınlamaya başladı. Gazetelerdeki iktidarsızlık ilaçlarıyla ilgili ilanlarda da büyük artış oldu.
Şirketlerin birer birer iflas etmesi, borçlarını ödeyememesi nedeniyle işadamları intiharlarında patlama olduğu söyleniyor. En son geçen hafta, 55 yaşındaki bir mobilyacı piyasaya olan borcundan dolayı kafasına sıktığı kurşunla intihar etti. Kesin bir yıllık rakam veremeyen hükümetin elindeki verilere göre 2000 yılında 1999'a oranla 365 kişi fazla intihar etti.
Ordu baştayken daha mutluyduk!
Arjantin'de işsizlik oranı son 3 ayda yüzde 16'dan yüzde 18.4'e fırladı. Her gün tam 2 bin kişi yoksulluk sınırına yaklaşıyor. Yani günde 4 dolardan daha az para kazanıyorlar. 14 milyon insanın yoksulluk sınırında olduğunu belirten yetkililer, bu insanların yarısının 5 yıl önce "ortadirek" diye tabir edilen kesimden olduklarını açıklıyor. Halk, her şey için hükümeti suçluyor ve orduyu özlüyor. Son kamuoyu araştırmasında halkın yüzde 40'ı, şu an başta olan kişilere oy vereceklerine oylarını çöpe atacağını açıkladı. Observer Gazetesi, haberini 53 yaşındaki başkentli taksi şoförü Pedro Cuelho'nun sözleriyle noktalıyor: Kazancım yüzde 40 azaldı. Ordunun iktidarında daha iyi yaşıyoruz. Ekonomi Bakanı Cavallo, girilen ekonomik çıkmazdan kurtuluş yollarını arıyor. Washington'da IMF yetkilileriyle biraraya gelen Cavallo, kredi dilimlerinin serbest bırakılması için görüşme yapıyor.
Diş teli satışı patladI
IMF'nin Arjantin'e vereceği 1.3 milyar dolarlık kredi dilimini askıya alması, Dünya Bankası'nın 1.1 milyar dolarlık kredi dilimini ertelemesi üzerine halk, Arjantinli tarihçilerin deyimiyle, 1930'daki askeri darbeden sonraki en acılı yılları yaşıyor. 37 milyon nüfuslu Arjantin'de Andrea Pena adlı 33 yaşındaki grafiker, yaşadığı stresi şöyle dile getiriyor:
"Yaşadığım stresten dolayı dişlerimi gıcırdatmaya, uyurken de dişlerimi tıkırdatmaya başlayınca, dişçim bu yaşta bana diş teli takmamı önerdi. Benim gibi birçok iş arkadaşım diş teli takmaya başladı. Stres bazılarının midesini, bazılarının psikolojik durumunu bozdu. Arkadaşlarımdan bazıları gastrit ya da yüksek tansiyon hastası oldu. Birçok kişi de panik ataktan şikayet etmeye başladı."
|