kapat
09.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Hovarda devlet

Devlet, inanılmaz harcamalar yapıyor. Bir tane nükleer tesisin olmadığı ülkemizde Atom Enerjisi Kurumu, veterinerden, ziraatçıdan geçilmiyor

Yıllardır, "harcama reformu" diye diye insanların dilinde tüy bitti. İlginçtir, her yılın bütçesi çıkmak üzereyken, yetkililer, harcama reformuna büyük önem verileceğini söylüyor. Sonra.... Bir de bakıyoruz ki, örneğine Patagonya'da bile rastlanılmayan, inanılmaz harcamalar... Bir kamu kurumu, ihtiyacı için, lojman almış ancak ölçüyü öylesine kaçırmış ki, bir de bakmış; alınan lojmanların sayısı, bekçi ve odacı da dahil toplam personel sayısından daha fazla! Şimdi ise, bu fazla lojmanları sessizce satmanın hazırlığı içindeymiş.

2 MİLYAR MAAŞ ALAN VAR
Bir de "atomik baytarlar" var. Şeyda Apaydın'ın araştırmasına göre; bir tane bile nükleer tesisin olmadığı ülkemizde, nükleer araştırmayla görevli olan Atom Enerjisi Kurumu, veteriner ve ziraatçı ile doldurulmuş!.. Bu kuruma olan yoğun ilgi, çok yüksek maaş, 4 ikramiye ve 2 teşvik primi verilmesinden kaynaklanıyormuş. Kurumdaki 27 şube müdürünün 20'sinin elemanı bile yokmuş. Son iki yılda kuruma, meslekle hiç ilgisi olmayan ziraat mühendisi, veteriner ve sağlıkçı gibi 200'e yakın eleman alınmış. Aralık ayında da, elemanların ballı gezileri başlayacakmış. Nükleerci olmayan 10 kişi, altı ay süreyle Japonya, ABD ve Hindistan'da nükleer sergileri gezeceklermiş!..

Geçen hafta Kıbrıs Milli Eğitim Bakanı'nı ziyaret ettim. Küçücük olan makam odasında bir masa, birkaç sandalye ve iki sehpa vardı. Hepsi bu... Ardından Türkiye'ye döndüğümde, üst kurullardan birinin başkanını ziyaret ettim. O da ne? 200 metrekarelik görkemli bir makam odası. Mobilyaları da İtalya'dan getirtilip, yüz milyarlarca lira harcanmış...

Kafanızı nereye çevirseniz, bir kamyon dolusu, hatta bazı kurumlarda kamyonlarca danışman var. Bunların, yüzde 90'ı işe bile gelmiyor. İçlerinde, her ay 2 milyar lira aylık alanlar da var. Bunlardan bazıları, başka bir yere de "Yönetim Kurulu Üyesi" olarak atanmışlar. İkinci bir aylık da oradan geliyor.

Şu andaki Meclis Başkanımız, göreve geldiğinde bakmış ki, daha önce alınıp sözleşme yapılan 100 danışman var. Bunların yüzde 90'ı ortalıkta yok. Olsalar da, danışılacak durumda değiller. Örneğin, ekonomi danışmanı kadrosundakilerin arasında, hayatında hiç ekonomi eğitimi yapmamış, ilgisiz mesleklerden çok kişi var. TBMM Başkanı, birkaç aydır hem bu 100 kişilik sayıyı azaltmak, hem de gerçekten danışılabilecek 8-10 kişilik bir kadro oluşturabilmek peşinde... Başbakanlık danışmanlarının durumu da pek farklı değil. Başbakanlık kadrosunda görevli tam 200 danışman var. Tahmin edeceğiniz gibi, bunların çoğunun da masası yok. İşe bile gelmiyorlar...

Mevcut vali sayısına bakıyoruz. Bunların üç misli "Merkez Valisi" var. Çoğu hiçbir şey yapmıyor, aydan aya maaş alıyorlar. "Vali Yardımcısı" kadrolarına bakıyoruz; İzmir'de 17, Zonguldak'ta 10, Muğla'da 8 vali yardımcısı var. Bize listeyi gönderen bir okuyucumuz soruyor; 10 vali yardımcısı aynı zamanda 10 makam aracı, 10 şoför, 10 sekreter, 10 lojman ve bunların giderleri anlamına gelmiyor mu?

Daha dinlenme tesisleri, lojmanlar, telefonlar ve makam aracı sayıları ile 2001'de bunların sayısındaki artışlara giremedik...

YOKSUL SANATÇININ 4 TRİLYONLUK EVİ!
Kim olduğunu hemen anladınız. 2001 yılı Mart ayında, yoksulluk sınırının altında gelir beyan eden ünlü sanatçımız TARKAN'ın, yıllık kazancını vergi dairesine 4 milyar lira (yani aylık 333 milyon lira) olarak beyan ettiğini bilmeyen kalmadı.

Akşam Pınar Öztürk'ün Tarkan'la ilgili bir haberi yayınlandı. Habere göre, Tarkan ayda 8 milyar kira ile oturduğu Arnavutköy'deki villayı 2,5 milyon dolara, yani yaklaşık 3 trilyon 600 milyara satın almış!

Ne diyelim, hayırlı olsun...

Kemer takmayana ceza 20 milyon TL oldu
Maliye Bakanlığı'nın 2001 yılı için ilan ettiği yüzde 53,2'lik yeniden değerleme oranı, çok sayıda vergiyi 2002 yılında bu oranda artırıyor. Hafta içinde 2002 vergilerini dizi halinde yayımladık. Yeniden değerleme oranına göre, 2002'de trafik cezaları da aşağıdaki gibi olacak.

2002 yılının trafik cezaları
- Emniyet kemerini takmamak13.220.2
- Alkollü araç kullanmak54.283.2
- Kırmızı ışıkta geçmek26.640.7
- Hız sınırını % 50'ye kadar aşmak26.640.7
- Hız sınırını % 50'den fazla aşmak54.283.7



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır