kapat
09.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Süreyya'nın aşkı siyaseti yendi

SP'li Çelik, milli atlet ile antrenörünün aşkını kamu ahlakına aykırı bulup Meclis'te hesap sormak istedi, ancak İzgi "özel yaşam" diye engelledi
Medya ve spor dünyasını ikiye bölen "yılın aşkı"na, Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin vetosu nedeniyle siyasiler giremedi. İzgi, milli atlet Süreyya Ayhan ile antrenörü Yücel Kop arasındaki aşk ilişkisinin Meclis gündemine taşınıp tartışmaya açılmasını "özel hayatın dokunulmazlığı" gerekçesiyle engelledi.

Saadet Partisi Ankara Milletvekili Zeki Çelik, milli atlet ve antrenörü arasındaki aşk ilişkisini "kamu ahlakına aykırı" buldu. Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunan Çelik, ayrıca konuyu bir soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

SPOR DIŞI İLİŞKİ!
SP'li Çelik, spordan sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'nün "spor dışı ahlaksız ilişki" diye nitelendirdiği bu olayla ilgili ne işlem yaptığını sordu. Çelik'in, Ünlü'nün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde şu sorular yer alıyordu: Basında yer alan, bir spor antrenörü ile çalıştırdığı sporcu arasındaki spor dışı ilişki doğru mudur?

Sporcu, "Hoca benim hem antrenörüm, hem sevgilim, hem babam, hem arkadaşım. 13 yaşından beri böyle yaşıyoruz" dediğine göre, bu ilişkinin yetkililerce bilinmediği söylenebilir mi?

Spor dışı ahlaksız ilişki içindeki kişiler için ne gibi işlemler yaptınız? Böyle antrenörler varken çocuğunuza spor yaptırır mısınız?

MECLİS'İN İŞİ DEĞİL!
Ancak, TBMM Başkanı Ömer İzgi, kişilik ve özel yaşama ilişkin soru sorulamayacağı gerekçesiyle soru önergesini Zeki Çelik'e iade etti.

İzgi, Çelik'e gönderdiği iade yazısında, Meclis İç Tüzüğü'nün 96'ncı maddesine göre konunun "soru niteliği" taşımadığı için işleme konulmadığını belirtti. İzgi, İçtüzüğü'n 96'ncı maddesi uyarınca soruların kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermemesi gerektiğini belirterek, Süreyya Ayhan'ın özel yaşamının soru konusu yapılamayacağını vurguladı.

NİYE RAHATSIZ ETTİ?
Saadet Partili Zeki Çelik ise, Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin bu tavrını "demokratik anlayışla bağdaştıramadığını" söyledi. "Başbakan Bülent Ecevit'in Köykentleri, Kemal Derviş'in ABD vatandaşı olup olmadığı" gibi soru önergelerinin de değişik gerekçelerle iade edildiğini, denetleme hakkının engellendiğini söyleyen Çelik, şöyle devam etti:

"TBMM Başkanı icranın değil, yasama ve hükümetin denetimini yapmakla yetkili TBMM'nin başkanıdır. İcra üyelerinin tasarruflarını denetlemek, TBMM üyelerine verilmiş bir haktır. Bu hakkın kullanılması için en fazla üzerine titremesi gereken TBMM Başkanıdır. Bu anlamda soru önergelerinin kimi ve ne için rahatsız ettiğini anlamak mümkün değildir. Sayın İzgi'nin bu davranışını demokratik anlayışla bağdaştıramıyorum."

İÇTÜZÜK NE DİYOR?
TBMM İç Tüzüğü'nün 96'ncı maddesi şöyle:

Soru; kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin; kişisel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile Hükümet adına sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere,Başbakan veya bir bakandan açık ve belli konular hakkında bilgi istemekten ibarettir. Soru önergelerine belge eklenemez.

KADIN KURULUŞLARINDAN TEBRİKLER!
Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin tavrı kadın kuruluşlarında memnuniyetle karşılandı. SABAH'ın sorusunu yanıtlayan "Mor Çatı Vakfı" kurucularından Ayşegül Kaya, 'antrenör-sporcu aşkı'nın Meclis'e getirilmesinin "saçmalığını" vurguladı ve Meclisi'in yapması gereken çok daha önemli işler olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Başkanı Şenal Sarıhan da şu değerlendirmeyi yaptı: "İnsanların özel yaşamlarıyla ilgili gelişmelere müdahale edilmemeli. Hukuki bir durum söz konusu ise de bu yargı yoluyla çözülmeli. Meclis insanların aşkıyla ilgilenmektense Medeni Kanun değişikliklerini gözden geçirsin."

Hüseyin ÖZALP



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   84
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   19
BOŞ   10
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır