kapat
09.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Müslümanlar 7 şehit verdiler...

Seni cehennemle müjdelerim ey Allah'ın düşmanı! Zeyd'in öldürüldüğünü gören diğerlerinin cesareti zayıflayarak çok geçmeden kalplerini korku kapladı.
Hz. Ali onların bozulduğunu anlayarak büyük bir saldırıya geçti. Haric”lerin büyük çoğunluğu yok edilerek geriye ancak yaralılar kaldı. Müslümanlar'dan ise sadece 7 kişi şehid olmuştu. Bu savaşla, uzun bir sessizlik devresinden sonra Ebâ Eyyub tekrar savaş alanına dönmüş oluyordu.

Haric”lerin bozulmasından sonra Ebâ Eyyub askerlerle birlikte Kõfe'ye döndü. Etrafı saran fitneden uzak kalmak için tekrar ibadete çekildi. Sulh zamanlarında ibadetle vakit geçirmeyi, kâfirlere ve müşriklere karşı cihada çağrıldığı zaman ise hiç gecikkmeden cihada katılmayı prensip edinmişti. Fakat onun Allah için olmayan ve dünya saltanatı için yapılan savaşlara katılmaya isteği yoktu. Bu düşüncelerle olaylardan uzak kalmaya çalışıyordu. Ömrünün son zamanlarında Peygamber'in arkadaşlarından hayatta kalanları ziyaret ederek onları bir kere daha görmeyi arzu ediyordu. Bu amaçla ilk olarak o zamanlar Basra valisi olan Abbas oğlu Abdullah'ı görmeye gitti.

Bir gün Abbas oğlu Abdullah Basra'daki evinde otururken kapının çalındığını duyarak koştu:

- Kim o?

- Ben... Zeyd oğlu Hâlid... Ebâ Eyyub...

Abdullah derhal kapıyı açarak onu kucakladı. İçeri buyur etti. Ebâ Eyyub dilediği kadar orda kaldı. Abdullah onun için bir oda ayırarak büyük ikramlarda bulundu. Daima Ebâ Eyyub'un hatırını sorar ve bütün ihtiyaçlarını yerine getirirdi.

- Yâ Ebâ Eyyub, senin yanına geldiğinde sen Resõlüllah'a ikram ederek ona oda ayırmıştın. Ben de sana aynı şekilde karşılık vermek istiyorum, diyordu Abbas oğlu Abdullah.

Ebâ Eyyub Medine'ye geri döneceği zaman Abdullah ona 20.000 dirhem para ve 40 köle verdi. Fakat Ebâ Eyyub parayı oradaki ihtiyaç sahiplerine dağıtarak köleleri de âzad etti.

Hicretin 40'ıncı senesi Ramazan ayı idi. Ebâ Eyyub'u çok üzen bir haber yayıldı. Sokakta bir adam şöyle bağırıyordu...

Bir İslam mücahidinin hayatı: EBA EYYóB EL ENSARİ - 24



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır