kapat
09.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Terleten sorular

İlahiyatçı öğretim üyeleri, kendilerine çeşitli yollarla iletilen en ilginç ve yanıtı en zor verilen 10 soruyu SABAH okurları için cevapladı
Ramazan ayıyla birlikte ilahiyatçı hocaların da en yoğun çalışma dönemi başladı. Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı, Ramazan'ın gelmesiyle soru soranların da arttığını söylüyor. Prof. Dr. Zekeriya Beyaz ise insanların farklı konularla ve amaçlarla soru sorduklarını söylüyor. Beyaz, "Bazıları öğrenmek için değil bizi zor duruma düşürmek için soru soruyorlar" diyor. Prof. Dr. Saim Yeprem insanların genelde medyayı takip ettiğini ve bu yönde sorular sorduğunu söylerken; Doç. Dr. Hasan Elik ise, kişilerin kendi özel durumları ile ilgili dini sorulara ağırlık verdiği belirtiyor. İşte Ramazan boyunca ilahiyat hocalarına yolları kesilerek, telefonla, faksla, e-mail ile sorulan en ilginç 10 soru ve cevapları:

Ben bir travestiyim; oruç tutarsam kabul olur mu?

İnsanlar günah işleseler de Müslümandırlar ve hayırlı işler görebilirler. Hatta günahkar insanlar daha fazla hayırlı işler yaparak günahlarını dengelemek zorundalar. Bu yüzden travestiler, hayat kadınları oruç tutarlar, namaz kılarlar. Oruç tutarken cinsel ilişkiye girmemelileri gereklidir.

Kutuplarda oruç tutmak istersem, iftar ve imsak saatleri nasıl belirleyeceğim?

Gün 24 saat. Basit bir mantıkla yarısı gece, yarısı gündüz kabul edilebilir. Geceden 1.5 saat alınırsa 13.5 saat eder. Bu durumda kutuplarda bir kişi 13.5 saat oruç tutmalı. Bunun dışındaki başka bir yöntem de, en yakın bölgeye uygun oruç tutmaktır.

900'lü hatlarda çalışan bir bayanım. Telefonda seks ile ilgili konuşmalar yapıyorum. Oruç tutarsam kabul olur mu?

Orucun iki yönü var, birisi şekil diğeri manevi. Şekil itibariyle oruç; yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Diğer yönü gayri ahlaki işlerden ve haramdan uzak durmaktır. Orucun şekli bozulmasa da, kavga ve ahlak dışı olaylarla maneviyatı zarar görür. Ama sonuçta her şey kişiyle Allah arasındadır. Mühim olan niyettir.

Belediye otobüs şoförüyüm. Oruç tutmak istiyorum ama çok zorlanıyorum. Acaba ben işim yüzünden seferi sayılabilir miyim?

Hayır seferi olmaz. Seferi olmak demek kendi kasabasından başka yere gitmektir. Eğer çalışma performansını azaltıyorsa yerine fidye ver.

Niye dualarda Allah-u Ekber diyoruz?

Böyle bir şart yok, vatandaşın geliştirdiği bir şeydir. Kelime anlamı ile Allah en büyük, o dilediğini yapar demektir. Bu dinin aksesuarı gibi bir şey.

Hocam iki defa cünup oluyorum, bir defa gusül abdesti alsam yeterli olur mu?

Bir abdest yeterli olur. Cünup kişi yemek de yer dışarıya da çıkar. Dolayısıyla cünüp kişi dinden çıkmaz, mundar olmaz.

Ben kaynanamla anlaşamıyorum. Acaba dinimize göre gelinler kaynanaya bakmakla yükümlü müdür?

Hukuken bakmakla yükümlü değilsin, ahlaken yükümlüsün.

Hocam herkes kafasına göre aşure yapıyor. Bunun tek bir tarifi yok mu? Örneğin Kur'an'da aşure tarifi yer alıyor mu?

Böyle bir tarif yok, aşure de dinin bir aksesuarıdır.

Hocam 30 gün boyunca oruç tutuyoruz, niye? Aç kalmanın ibadetle ilgisi nedir?

Oruç tutmanın amacı, gayri ahlaki işlerden uzak durmaktır. Burada aç kalmak ise aç ve sefil insanların durumunu anlamak içindir. Böylece o insanların düştüğü durumu daha iyi anlar ve yaşayarak öğreniriz.

Ben hem perhiz yapıyorum, hem de oruç tutuyorum. Perhiz yaparken tokluk hissi veren ilaç kullanıyorum. Bu konumda benim orucum kabul olur mu?

Orucun saatleri içinde ilacı almazsa etkilemez.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* İçtihat nedir? Müçtehidin bir dini mesele hakkında bir hükme ulaşabilmek için belli tekniklere başvurarak gücünü harcaması demektir.

* Kıyas nedir? Hükmü belirtilmeyen bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak nitelik dolayısıyla, hükmü belirtilen diğer meseleyle açıklamaktır.

* Mü'min kime denir? Allah'a, Hz. Peygamber'e ve O'nun haber verdiği şeylere gönülden inanıp, kabul ve tasd”k eden kimsedir.

Öge DEMİRKAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır