kapat
22.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Eşimi okutmaktan gurur duyuyorum!

Hafta içi kantinde çalışıp hafta sonu simit satarak karısını üniversiteye gönderen 23 yaşındaki İsmail Albayrak mutlu: Onu okutmaktan onur duyuyorum. Tek isteğim mezun olması ve oğlumuza kavuşmak..
Lise mezunu bir genç düşünün... 23 yaşında, evli ve bir çocuk babası. Bolu'da yaşıyor, hafta içi kantincilik yapıp hafta sonu simit satıyor. Kazandığı parayla 21 yaşındaki karısını üniversiteye gönderiyor! İsmail ve Hilal Albayrak, okumak uğruna 17 aylık bebeklerini Adana'daki ailelerinde bırakmışlar. Hilal'in eğitimi tamamlanınca çocuklarını alacakları günü iple çekiyorlar. İsmail Albayrak'la hocalara çay dağıtıp öğrencilere tost bastığı lise kantininde konuştuk.

* Nasıl tanıştınız?

Adana'da lisede beraber okuyorduk. Tanışmamız hiç kolay olmadı. Önce kabul etmedi. Bayağı peşinden koştum, diller döktüm. Çıkmaya başladık.

* Bolu'ya neden geldiniz?

Liseyi bitirince üniversitede okuma durumum olmadı, okumadım. Askere gittim. Ben askerdeyken hanım dershaneye gidiyordu. Benim askerliğim bitti, o dönemde hanım Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ni kazandı. Evli değildik o zaman. Ben de peşinden Bolu'ya geldim. Öyle olmak zorundaydı. Bir sene burada durduk. Bir sene sonunda Bolu'da daha rahat olabilmek için yaz tatilinde Adana'da düğün yaptık. Okul açılınca Bolu'da evimizi kurduk.

* Ne iş yapıyordunuz?

Evlenmeden önce garsonluk yaptım. Bekarken garsonluk yapabilirsin. Ama evliyken olmaz. Çünkü gecen gündüzün belli değildir: Evli adamın düzenli bir işi olmalıdır. Evlenince kantinde çalışmaya başladım. Kantinin sahibi Mehmet Abi'nin simit fırını da var. Hafta sonu Mudurnu'ya simit satmaya gidiyordum.

* Çocuğunuz da var...

Evet. Bir oğlumuz oldu. İsmini Ömer Can koyduk. Biliyor musunuz tam babalar günü sabahı doğdu. Ama onu Adana'da bırakmak zorunda kaldık.

* Neden bıraktınız çocuğunuzu?

Doğum için eşim Adana'ya gitmişti. Yaz tatilini orada geçirdik oğlumuz üç aylıkken onu Adana'da ailemizin yanında bırakıp Bolu'ya döndük. Bırakmak zorunda kaldık. Her bayram tatilinde, 15 tatillerde ve yazın görüyoruz. Şu an 17 aylık.

* Kendisi lise mezunu olup da karısını üniversiteye gönderen erkek az bulunur...

Hanımın üniversitede okuması bana gurur veriyor. İmkan olsaydı da ben de okusaydım. Hilal üniversiteyi kazanınca kendimi değil onu okutmaya başladım.

DİMDİK AYAKTAYIM
* Aileden destek görmüyor musunuz?

Ben kimseden yardım beklemiyorum. Çünkü yarın kimse "senin karın biz olmasak okuyamazdı" diyemesin istiyorum. Ben bunu kaldıramam. Herkes biliyor ben dimdik ayaktayım, çalışıyorum, okutuyorum.

* Birbirinizi çok seviyorsunuz herhalde?

Evet. Hâlâ sevgimiz devam ediyor. Tartıştığımız da oluyor tabii. Çünkü evde iki kişiyiz, sıkılıyoruz. Ama asla küs duramıyoruz. En fazla bir saat.

* Okumadığınıza pişman mısınız?

Pişmanım. Şartlar el verirse okurum. Şu an el vermez. Hilal, "Ben mezun olunca sen de üniversitede okuyacaksın" diyor.

* Hangi bölümde okumak isterdiniz?

Fark etmez. Ama bundan sonra imkanı yok. Çünkü hanımın okulu bitecek, çocuk yetiştirme derdimiz başlayacak. Ama önceden bugünümü görmüş olsaydım mutlaka üniversiteye giderdim.

* Bolu depreminde ne yaptınız?

Buradaydık. Hanım hamileydi. Yıkılan Seçkin Market'in içindeydi. Enkazdan çıktık. Canımıza zarar gelmedi ya, gerisi boş.

* Bir ayda ne kazanıyorsunuz?

150 milyon lira. Simitçilikten 10- 15 milyon bana kılıyor.

n Kiranız, eşinizin okul harcı ne kadar?

80 milyon lira. Okul için 55 milyon harç ödedim. 55 daha yatıracağım.

* "Simit satıp karısını okutuyor" haberinden sonra ne oldu?

Eşim 1 gün okula gidemedi. Çünkü herkes 'hani senin kocan kantinciydi' diye soruyormuş. Oysa ben simitçilik yapmaktan gurur duyuyorum. Hiçbir şeyden utanmıyorum. Tuvalet de yıkayabilirim.

* İdeallerinizde neler var?

Öncelikle hanım okulunu bitirsin. Tayin durumu nereye çıkarsa oraya... Bir an önce çocuğumuza kavuşmak istiyoruz.

SİBEL ARNA



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır