'Hazine taşıyamadığı yükü sırtımıza atıyor'
Uğur Bayar, Hazine'nin sırtından önemli bir yükü aldıklarını belirterek "THY özelleştirme kapsamında olmasa, 20 bin kişilik batık bir şirket olurdu" dedi
Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Hazine'nin sırtından önemli bir yükü kaldırmalarına rağmen kendilerine haksızlık yapıldığını söyledi.
Özelleştirme uygulamaları gerekçe gösterilerek son dönemde İdare'ye yüklenildiğini belirten Bayar, "Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların battığı doğru değil. Aslında Hazine taşıyamadığı yükleri bizim sırtımıza atar duruma geldi" dedi.
ÖLÜ ŞİRKETLER GELİYOR
Bayar, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlara kısa süreli genel müdür atamaları konusunda ise "Yasa gereği 6 ay genel müdür statüsünden prim ödeyen, bu özlük hakkı ile emekli olabiliyorsa, buna imkan veriliyorsa siyasi de bürokrat da kullanmak istiyor. Bu nedenle sistemi değiştirmek lazım" görüşünü dile getirdi.
Özelleştirme kapsamında iki tür kuruluş bulunduğunu hatırlatan Bayar, şu bilgiyi verdi:
Birincisi; özelleştirme kapsamına alınmadan önce mali sıkıntıya düşmüş, verimli ve rekabetçi yapılarını kaybetmiş, aşırı istihdamı olan, teknolojik ömrünü doldurmuş, pazar payını ve rekabet gücünü kaybetmiş olanlar. Faturası, "görev zararları" adı altında Hazine tarafından karşılanan bu şirketler fiilen zaten batık şirketler. Özelleştirme kapsamına alınıp AŞ'ye dönüştürülen bu şirketlere görev zararı ödemesi kesilince resmen batak oldukları tescilleniyor.
İkinci gruptaki şirketler ise verimli ve rekabetçi yapılarını koruyabilen, bazıları halka açık olan THY, Tüpraş, Petkim ve Erdemir gibi kuruluşlar. Bu kuruluşların tüm yatırım talepleri karşılanıyor.
THY ÇOKTAN BATARDI
Bayar, özelleştirme kapsamındaki kuruluşların yöneticilerine esnek karar alma imkanı tanındığını bildirdi ve "Eğer THY özelleştirme kapsamında olmasa idi şimdi en az 20 bin çalışanı olan batık bir şirketti. Oysa, özelleştirme kapsamında çalışan sayısı 13 binden 9 binin altına indirildi ve filosunu yeniledi" dedi.
VERİMLİ ÇALIŞTIRIYORUZ
Bayar, özelleştirme kapsamındaki kuruluşların yaptıkları yatırımlarla ilgili şu örnekleri verdi:
ERDEMİR, 1.5 milyar dolarlık yatırımını özelleştirme kapsamında iken yaptı ve kapasitesini yüzde 50 arttırdı.
TÜPRAŞ, 1.2 milyar dolar yatırımını özelleştirme kapsamında tamamladı. 600 milyon dolarlık yatırımına başladı.
PETKİM, 400 milyon dolar yatırımı özelleştirme kapsamında uygulama aşamasına getirdi.
Verimli şirkete destek hep var
Uğur Bayar, özelleştirme kapsamına alınan şirketlerin fiilen iflas etmiş olanlarının, sosyal nedenlerden dolayı bir türlü tasfiye edilemediğini belirtti. Bayar, "Zaten rekabetçi ve verimli şirketler istedikleri her türlü yardımı alıyor" dedi.
Okan MÜDERRİSOĞLU
|