kapat
15.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

  Genç kadın strese daha dayanıklı
Stres sırasında erkekte kortizol hormonunun yüksek oranda salgılandığını belirten uzmanlar, bunun erkekteki konuşma mekanizmasını etkilediğini ve stres sırasında genç erkeğin, stres içindeki genç kadından daha az kelime üretebildiğini belirledi.
Tüm Metin

  Sarmısak aspirin gibi
Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, sarmısağın, sıtma hastalığında olduğu gibi kanserle savaşta da önemli rol oynadığı saptandı. Sarmısağın içinde bulunan bileşimlerin sıtmada enfeksiyon oluşmasını önlediği biliniyordu. Sarmısakta bulunan bileşimlerin kanserle savaşta ortaya konulan mekanizmayla aynı olduğu belirtildi.
Tüm Metin

  Ispanak bunamaya engel
Belli bir süre düzenli olarak farelere ıspanak yediren doktorlar, bu maddenin yaşlanmanın getirdiği hafıza kaybını engellediğini ortaya çıkardı. Fareleri iki gruba ayıran uzmanlar, bir gruba hiç ıspanak vermezken, diğer gruba aldıkları gıdanın yüzde ikisi kadar ıspanak yedirdiler.
Tüm Metin

  İnsüline 'çare' arandı
Devlet ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Yılmaz, bir hastaya sürekli olarak insülin verilmesi durumunda, diyabet nedeniyle oluşması olası böbrek yetersizliğinin 30-40 yıl geri atacağını kaydetti.
Tüm Metin

  Kısa bacaklılar kalpten gidiyor
Kısa bacaklı erkekler sadece tipten değil, kalpten de kaybediyor. Galler'de yapılan bir araştırma, kısa bacaklı erkeklerin kalp ve şeker hastalıklarına daha kolay yakalandığını ortaya çıkardı. Journal of Epidemiology adlı dergide yer alan araştırmaya göre, kısa bacaklı erkeklerin kanındaki yağ ve kan pıhtı zerrecikleri daha yaygın oluyor. Bu nedenle kalp hastalıklarına yakalanma riskleri artıyor.
Tüm Metin

  Yalancının mumu MR'la sönecek
Bundan böyle yalanı MR'lar yakalayacak. Pensilvanya Üniversitesi doktorları yalan söyleyen bir kişinin beynindeki hareketlilikten yola çıkarak, MR cihazlarının yalan makinesi gibi kullanılabileceğini öne sürdü. Dr. Daniel Langleben, yalan söyleyen 18 deneğin beyin hareketlerini gözledi...
Tüm Metin

  Güzel kadın uyuşturur!
ABD'nin köklü bilim kurumu Massachusetts Institute of Technology bünyesinde yapılan araştırmada, güzel bir kadın gören erkek beyninin, yemek yedikten ya da ''uyuşturucu kullandıktan sonra'' alınan hazla aynı doğrultuda bir haz aldığı bildirildi.
Tüm Metin

  Kanseri ikinci kez yenecek mi?
Beyninde tümör bulunan sanatçı Staten İsland Üniversite hastanesi onkoloji uzmanı Gil Lederman tarafından tedavi ediliyor. Lederman'ın, Harrison'a yeni geliştirilen bir teknik uyguladığı bildirildi.
Tüm Metin

  Uzmanlardan göz tümörü uyarısı
Kanser konusunun tüm detaylarıyla masaya yatırıldığı Kongrenin son gününde göz hastalıkları tartışıldı. Kapanış otururumunun başkanlığını Prof.Dr. İlhan Günalp'in yaptığı Maltepe MAKSEV'deki kongrede Prof.Dr.Gönül Peksayar, Prof.Dr.Halit Pazarlı, Prof.Dr. Hayyam Kıratlı ve Doç.Dr.Kaan Gündüz, "Retinoblastom" hastalığı, tanısı ve tedavi yöntemleri konularında bilgi verdi.
Tüm Metin

  Anneciğim, o bebek karnına nasıl girdi?
Küçük çocukların anlamakta en güçlük çektiği konuların başında ölüm gelir. Böyle bir soru sorduğunda çocuğunuza duygusal ve hayal ürünü yanıtlar vermekten kaçının. Ölen kişinin cennete gittiğini söylerseniz çocuk onun bir gün geri döneceği düşüncesine kapılır. "Tanrı büyükanneni çok sevdiği için yanına aldı" derseniz Tanrı'nın bir gün anne ve babasını da aynı şekilde yanına alacağı endişesi yaşar ve korkar.
Tüm Metin

  Alnı öpülen bebek akıllı olur
* Çocuğun beşiği boşa sallanırsa, içine konacak çocuk ölür. * Gebe kadın loğusa görmeye gitmemelidir, giderse doğum güçleşir. * Çocuğun sesinin güzel olması için göbek mümkün olduğu kadar uzun kesilir. * Çocuğa nazar değmemesi için yattığı yere salyangoz, balık kulağı, kertenkele kulağı, kaplumbağa kabuğu gibi nazarlıklar asılır.
Tüm Metin

  Yürürken sigara içmeyin
Yürüyüşle birlikte efor esnasında kalbin çalışma hızı ve kasılma gücünün arttığını belirten uzmanlar, böyle bir durumda kalbin oksijen ihtiyacının maksimuma çıktığını belirterek yürürken sigara içmenin kalpte oluşan oksijen miktarını azalttığının altını çizdiler.
Tüm Metin

  Horlama eksik uyutuyor
Mayo Klinik uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, eşlerden birinin yüksek sesle horlaması diğer eşin her gece ortalama bir saat eksik uyumasına neden oluyor. Uzmanlar, bu sonuca yapılan araştırma kapsamında 100 evli çiftin uyku esnasındakifbedensel aktivitelerini inceleyerek vardı.
Tüm Metin

  Seks nezleye iyi geliyor!
Uzmanlar şimdi seksin gribe iyi geldiğini iddia ediyor. Pennsylvania Eyaleti'ndeki Wilkens Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre haftada en az 2-3 kez seks yapmak vücuttaki immünoglobin A seviyesini artırıyor.
Tüm Metin

  Aktif stres vücuda yararlı
Üniversitenin uzmanlarından Dr. Jos Bosch, stresin pasif ve aktif olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi ve ekledi: Pasif stres korku filmi izlerken yaşanandır. Aktif stres ise bir işi saatinde yetiştirmek için telaşlanırken yaşanandır.
Tüm Metin

  Ünlülerin hocasından fitnes tüyoları
Matt Roberts uzun süre Madonna'nın özel egzersiz eğitmenliğini yaptı. Madonna'nın ilerleyen yaşına rağmen sıkı ve sağlıklı bir vücuda sahip olmasında büyük katkısı olan Roberts ayrıca Spice Girls'ten Mel C ile manken Naomi Campbell'in de fitnes hocasıydı.
Tüm Metin

  Yanık tedavisine 'sünnet' formülü
Yanıklara mucize çözüm: İngiliz bilimadamları, sünnet edilen bebeklerden kalan et parçasıyla yanıkları tedavi ediyor. Concorde Üniversitesi bilim adamları, sünnet edilmiş parçanın içindeki bağ dokusu üreten kök hücreleri çıkartıyor.
Tüm Metin

  Sebzeyle beslenin kansere direnin
Araştırmayı gerçekleştiren Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr. Kathleen M. Fairfield, sebze ve meyvelerin içerdiği antioksidan maddelerin kansere yol açan serbest kökleri etkisiz hale getirdiğini belirtti.
Tüm Metin

  İşte Aspirin'in son numarası
Tansiyonun aşırı derecede yükselmesi anne adayı ya da doğmamış bebeği için hayati risk doğurabiliyor. Araştırmacı Dr. Aravinthan Coomarasamy, bu riskin günde 1 aspirin içilerek en aza indirildiğini açıkladı.
Tüm Metin

  Muz olmazsa Elma yemeli
Sağlık Bakanlığı, düşük gelirli ailelere, dengeli beslenebilmeleri için bal yerine pekmezi, muz yerine elmayı, pirinç yerine bulguru, kıyma yerine de mercimeği seçmelerini önerdi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Laboratuvarlar Daire Başkanlığı, "Besinleri satın alma, hazırlama, pişirme ve depolama ilkeleri ve dikkat edilecek hususlar"a ilişkin bir rapor hazırladı.
Tüm Metin

  Vejetaryenin saçı yavaş uzar!
Saçın sağlıklı bir biçimde uzaması için vücudun demir alması gerekir. Kırmızı et de bunun kaynağıdır. Parlak ve güçlü saçlar için de A ve B vitaminlerini unutmamalı Londra'daki Trichological Clinic'in uzmanlarından Andrew Bernie bizlere saç bakımı konusunda bir çok tavsiyede bulunuyor:
Tüm Metin

  Haftada en az bir kere balık yiyin
Haftada bir balık yemek, sağlıklı beslenme için yararlı olur mu? C vitaminin yararları nelerdir? Kuvvetli bir öğle yemeği, kalp sağlığı için önemli mi? Sakız çiğnemek dişler için zararlı mı?
Tüm Metin

  'Kadınım, çok yaşarım'
Yeni emeklilik sistemi üzerinde çalışan hükümetin, Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) yaptırdığı bir araştırma, kadınların erkeklere oranla daha uzun ömürlü olduklarını ortaya koydu.
Tüm Metin

  Soya sosu kanı inceltiyor
Böylece kanın inceltilmesiyle pıhtılaşma riski ortadan kalkarken, beyin kanaması ve inme önlenebiliyor. Her insanın günde 2 bin 400 miligram sodyum alabileceğine dikkat çeken uzmanlar, soya sosunun bir çay kaşığında 300 miligram sodyum bulunduğunu belirtiyor.
Tüm Metin

  Yapay tuzu dikkatli kullanın
Tansiyon ilaçlarının da vücuttan potasyum atılımını azalttığını belirten uzmanlar, bu ilaçlarla birlikte yapay tuz kullanılmasının neden olduğu potasyum birikiminin tansiyonun düşmesini engellediğinin altını çiziyor.
Tüm Metin

  Panik atak öldürür mü?
Fazla bilinmeyen bu hastalıkta en çok 'Acaba ölür müyüm?' diye soruluyor... Hastalığın görülme oranı, az gelişmiş ülkelere gidildikçe Batıya oranla epey azalıyor biyolojik nedenler, genetik ve psikolojik sorunların hastalığa yol açtığı düşünülüyor.
Tüm Metin

  Şizofreni, toplumdan ayırmayın
Türkiye genelinde sayılarının 600 bin olduğu tahmin edilen şizofren hastaları "Toplum artık bizi kucaklasın" diyor. Onlar için yeni tanışılan biriyle konuşabilmek büyük problem. Hele hele şehir içinde bir yere gitmeye çalışırken çileden çıkıyorlar. Toplum olarak üzerinde fazla konuşmak istemediğimiz şizofreniden bahsediyoruz.
Tüm Metin

  Vitaminin fazlası hasta ediyor
Soğuk havaların bastırması nedeniyle artan üst solunum yolu hastalıklarına karşı umut olan vitaminlerin gereğinden fazla kullanımının zararlı olduğu açıklandı.
Tüm Metin

  Panik, atağa geçti
Panik Atak Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Uyar uyardı: Her 10 kişiden biri 'endişe ve korku' hastalığı olarak tanımlanan panik atak hastası. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir hastalık 'panik atak.' Her şey, 'Ya benim de başıma gelirse?' sorusuyla başlıyor, korku nöbetleriyle sürüyor...
Tüm Metin

  Kanser bile bu kadar korkutmadı
20'li yaşlarda hafif de olsa yaşıyordum. Ancak 5 yıl önce çok şiddetli olarak yaşadım. Hemen ambulansla acile kaldırıldım ve o zaman teşhis konuldu. Belli tedavilerden sonra iyileşmiştim. Ancak depremle birlikte benim de kolonlarım yıkıldı. O dönem sürekli acile gitmeye başladım. "Çocuklarım ne olacak, ölecek miyim?" düşünceleri ve korkuları hayatımı kapladı.
Tüm Metin



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
Nuriye Akman'ın bu haftaki söyleşisi için tıklayınız

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır