Ürdünlü kadınlara dekolteli defile
Amman'daki fuara katılan Türk firmaların modern defilesi büyük ilgi gördü. Tekstilcilerin hedefi Ürdün üzerinden ABD ve Ortadoğu'ya mal satabilmek...
Türkel Fuarcılık Şirketi'nin, Ortadoğu ve Amerika'daki moda pazarlarından Türk firmalarının pay kapmalarını sağlamak üzere Amman'da açtığı ilk Türk Moda Fuarı, Ürdünlüler'in istilasına uğradı... Deniz Pulaş, Yeşim Palanduz gibi mankenlerin katıldığı defilelerle tanıtılan Türk ürünlerine Arap aleminden sipariş yağdı...
Modern giysili hemcinslerinin yanısıra, fuara başörtüleri hatta çarşafları ile gelen bazı Ürdünlü kadınlara bir kısmı dekolte ya da transparan olan kıyafetlere neden ilgi gösterdiklerini sorduğumda ise şu cevabı aldım: "Biz dışarıda kapalı geziyoruz ama evlerde çok beğendiğimiz bu tarz kıyafetleri pekala giyiyoruz..."
KORKANLAR KATILMADI
50'den fazla firmanın katıldığı fuarın yetkilileri şöyle konuşuyor: "Katılımda yüzde 25 eksiğimiz oldu. Nedeni, 11 Eylül felaketinden sonra doğan güven endişesi. Bazı işadamları eşlerinin ısrarıyla gelmekten vazgeçtiler. Manken Ceylan Saner'i ise babası bırakmadı. Oysa Ürdün savaş bölgesi değil ve Amman'da hiçbir güven sorunu görülmüyor."
Fuar yetkililerinden Işıl Yazgan amaçlarını şöyle anlatıyor: "Ürdünlü işadamlarının Suudi Arabistan, Yemen, Körfez ülkeleri, Filistin ve Irak'ta ofisleri var. Yani onlarla işbirliği yaparsak, diğer ülkelere de açılabiliriz." Bu alanda en önemli gelişme ise 24 Ekim 2000'de yürürlüğe ABD-Ürdün Serbest Ticaret Anlaşması oldu. Anlaşma ile Ürdün'den ABD'ye giren ürünlere gümrük ve kota muafiyeti tanındı. Ürdün bu nedenle, Türk ihracatçıları için sadece Ortadoğu değil Amerika yolunu da açan stratejik bir yapıya sahip.
BURADA İŞÇİLİK DÜŞÜK
Ürdün komşularıyla yaptığı ticaret düzenlemeleri ve uyguladığı liberal ekonomi politikaları sayesinde de, Ortadoğu'nun önemli bir ticaret merkezi oldu. Fuara katılan firma yetkilileri şöyle diyor: "En önemli hedef ABD pazarına Ürdün üzerinden mal verebilmek... ABD-Ürdün anlaşması kademeli olarak yürürlüğe girecek. ABD'ye açılabilmek için sanayi bölgelerinde (OSB) mal üretmemiz gerekiyor. ABD hükümeti tarafından tespit edilen bu OSB'lerde üretilen mallar gümrüksüz, kotasız olarak ABD pazarına girebiliyor. Burada üretim yapmak cazip. İşçi ücreti ayda 80 dolar. Ayrıca Uzakdoğu'dan satın aldığımız kumaşlara Türkiye'de dünyanın vergisini öderken Ürdün'de bu vergiden de kurtulacağız..."
BÜYÜK SİPARİŞ ALINDI
Fuara katılan firmalardan Abbate, Ürdün'de bir mağazalar zinciri ile anlaşma yaparken, Şahinler Holding ABD'ye açılmak için üretim konusunda girişimlerde bulundu... Başta Verda olmak üzere çoğu firma da "Şimdi iş talebi karşılamaya kaldı. O kadar büyük sipariş aldık ki üretim kapasitemizi arttırmamız için yatırım yapmamız gerekiyor. Yatırımı burada yapmanın da ABD pazarı açısından cazibesi büyük" diyor.
Fuara her türlü yardımı sağlayan Büyükelçisimiz Ercan Özer ise "Ortadoğu'da politika ekonomiyi çok etkiliyor" deyip şu bilgiyi veriyor: "Ürdün'ün ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalayan dünyadaki dördüncü ülke olması bunun en güzel örneği. Bir başka örnek ise OSB'lerde üretilen malların yüzde 35'inin bu bölgeden sağlanması şartı. Bunun yüzde 7-8'i İsrail'den. Bunlar bölgenin kalkınmasına yardımcı olan kararlar. Önemli olanın kartların ne olduğu değil, nasıl oynandığının güzel bir örneğini sergiliyor Ürdün..."
FÜSUN ARSAN
|