kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Memurların serveti incelemeye alınıyor!..

Şubat ayı, memurlar için önemli bir ay. Her memur, kendi el yazısı ve imzasıyla, ne kadar malı, mülkü, parası, altını, mücevheri, alacağı ve borcu varsa bildirecek. Ay sonuna kadar, yaklaşık iki milyon memur "Mal bildirimi formu" doldurup, kendi kurumuna teslim etmek zorunda.

Yapılan bildirimler, yetlilerce daha önceki bildirimlerle karşılaştırılacak. Bu uygulamada; yapılan bildirimler, Başbakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde, kamu kurumları bilgisayarlarında mevcut bilgilerle, bilgisayar ortamında ve gizliliği sağlanacak şekilde karşılaştırılacak.

Bildirilecek servet unsurları
Memurlar; kendilerine, eşlerine ve velayetleri altında bulunan çocuklara ait, aşağıdaki servet unsurlarını bildirmek zorundalar:

1- Ev, büro, dükkan, mağaza, arsa, arazi gibi gayrimenkuller ile kooperatif hisseleri

2- Net aylıkları, tutarının beş katından fazla değer ve tutardaki (örneğin, aylığı, net 300 milyon lira olan memurun, 1,5 milyar lirayı aşan),

a) Nakit para ve dövizleri ile banka mevduatını, off-shore hesaplarını,

b) Hazine bonosu ve devlet tahvillerini,

c) Hisse senedi ve özel sektör tahvillerini

d) Altın, ziynet ve mücevheratı,

e) Otomobil, yat, kat, motor, kayık, sandal, sürat teknesi, helikopter, traktör, motosiklet, kamyon ve iş makineleri ve hayvanları (Keçi, koyun, inek, öküz, manda ve at gibi),

f) Pul, silah ve koleksiyonlar, kıymetli tablo, vazo, ve ev eşyalarını,

g) Hakları

h) Alacaklarını (senetli-senetsiz), borçlunun adı-soyadı ile birlikte,

ı) Borçlarını (senetli-senetsiz), alacaklarının adı-soyadı ile birlikte,

j) Gelirlerini,

bildirmelrei gerekiyor.

Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunacak. (Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik Md.8).

Mal bildirimde bulunan memurlar, servet unsurlarında, net aylıklarının 5 katını aşan değerde bir değişiklik olduğunda, "Ek Mal Bidirimi" vermek zorunda olacaklar. (Yönetmelik Md.10).

Ceza uygulaması
Mal bildiriminde bulunmayana, bildirimin verileceği kurumlarca ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren "Otuz gün içinde" mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayana "üç aya kadar hapis cezası" verilecek (3628 Sayılı Kanun Md. 10). Gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlara ise, "altı aydan üç yıla kadar" hapis cezası verilecek.

Mal bildirimleri gizli tutulacak ve mal bildirimlerinin içeriği hakkında, soruşturma ve kovuşturmaya yetkili kişi ve makamlar dışında, kimseye hiçbir şekilde açıklanmayacak ve bilgi verilemeyecek.

Kanuna ve genel ahlaka uygun olarak sağlandığı kanıtlanamayan mallar "haksız mal edinme" sayılacak. Haksız mal edinen memura, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek ve bu malların zor alımına hükmolunacak.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır