kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN DÜNDAR(cdundar@sabah.com.tr )


Batman'dan bir çığlık

Batman'da yaşayan bir yerel siyasetçi ile konuştum dün... "Nasıl Batman'da durum" diye soracak oldum; yıllar boyu kapalı tutulmuş bir vana açılınca nasıl su püskürtürse öyle öfkeyle püskürdü:

"neredeydi devlet bu güne kadar" dedi, "Batman'da son 6 yılda 360 faili meçhul cinayet işlendi. Güpegündüz...şehir merkezinde... herkesin içinde... ense köklerinden kurşunlandı insanlar... Neden yakalanmadılar failleri?..."

- Neden?

Bakın, ben Batman'da yaşıyorum. Diyarbakır'a gitmek istesem yol boyu en az 10 kere çevirip ararlar. Şehir içinde 50 metrede bir arama vardır. Her eve ortalama bir polis düşer. Batman'da devletten habersiz kuş uçmaz. Bu koşullar altında Hizbullah, nasıl güpegündüz cinayet işleyebiliyor? Öldürdüğü adamın cesedini Batman'dan alıp Konya'ya nasıl taşıyabiliyor? Devletin bu cinayetlerin faillerini yakalamak isteyip de yakalayamaması mümkün mü?

- Devlet mi yaptı sizce?

- Devlet yapmadıysa da en azından gerekeni yapmamıştır. Unutmayın ki, Meclisin bir milletvekili (Mehmet sincar) öldürüldü Batman'da... Hem de gün ortası, en işlek cadde üzerinde... 5000 bin nüfuslu Batman'da katili bulamadılar. Ama bir polis öldürüldü, katil 2 günde yakalandı. Siz olsanız kuşkulanmaz mısınız?

- Batmanlılar bu cinayetleri kimin işlediğini biliyorlar mı?

- İsmen bilmeseler de bunların kollanan kişiler olduklarını biliyorlar. Gürcüş'teki eğitim kampanyalarını cümle alem biliyordu. Çoğunlukla ortalıkta silahla geziyorlardı. Böyle olunca Batmanlılar da "Demek ki devlet göz yumuyor" diye düşündü. O yüzden cinayetleri görenler de tanıklık yapmadılar. Öldürülenlerin ailelerine ise hiç sorulmadı bile... Yakalanan failler de ya delil yokluğundan ya şahit yokluğundan salıverildiler.

- Kimlerdi katiller?

- OHAL çocukları... Doğduklarından beri normal yönetim görmemiş, Olağanüstü Hal'de büyümüş, çoğu çocuk yaşta gençler... Köy okulları kapalı. İş yok. Hizbullah'ın eline düştüler. Örgüt, çocukların eline silah tutuşturdu. Ve böylece taban yarattı kendine...

- Halen var mı tabanı?

- Liderinin cenazesiine 500 kadın katılıyorsa bilin ki vardır.

- Ya o tabandan olmayanlar?

- Onlar sabah 8'de kalkıp işyerine gidiyor, akşam 4 oldu mu dükkanını kapatıp hava kararmadan evine kapanıyorlardı. 4'ten sonra Batman sokaklarında kimseyi bulamazdınız. Şahsen ben, dükkanıma 4-5 akrabamın koruması altında gidip gelebiliyordum. Korunmayanlar, öldüler.

- Kimlerdi öldaralenler?

- Çoğu suçsuz, esnaftan insanlardı.

- Öldürme emrini kim vermişti?

- Anlaşılamadı. Biri "Vur" dedi vurdular, şimdi "Dur" dedi, duruyorlar. Önemli olan bugün "dur" anları yakalamak değil, onlara "vur" ya da "dur" diye emir vereni bulabilmek. "Derin"e inebilmek.

- Nasıl inilecek?

- Bizim yöre milletvekillerine büyük iş düyüyor. Bakın bölgelerinde bu kadar olay oluyor, çıkıp bir çift laf söylemiyorlar.

- Neden?

- Batman'da HADEP, tüm partilerin toplamından fazla (yüzde 68) oy aldı. Ama Mecliste Batman'ı DYP'liler temsil ediyor. Batmanlı sesini Mecliste duyuramazsa ne yapacak?

- Şimdi durum nasıl Batman'da?

- Ateşkesten sonra bir rahatlama oldu. Geçen yıldan beri insanlar evlerine daha rahat gidip geliyorlar. Ama hala 40'a yakın kayıp var. Hala bir güvensizlik var. Kimse olup bitenler hakkında konuşmaya yanaşmıyor. Bu cinayetleri yönlendirenler yargı önüne çıkarılmadan, 50-60 kişinin yakalanmasıyla bitmez bu iş...

- Çözüm?

- Gençler işsiz. Kahve köşelerinde vakit öldürüyorlar. Hala kapalı köy okulları var. Göç edenler köylerine dönmek istiyorlar, ama eski düzenlerini kuracak maddi güçleri yok. Devletin bir "geri göç projesi" oluşması lazım. GAP idaresi bir seracılık projesi geliştirdi. Kaynaklar hep bölgedeki iktidar yanlısı partilere dağıtıldı. Yine sıradan vatandaş yararlanamadı. Bir "ekonomik kalkınma projesi" lazım. Silahlar sustuktan sonra devletin artık bölge halkına el uzatması, belli adımları cesurca atması lazım. Bölgeyi bilen, halkın derdinden anlayan, insanlarla kucaklaşabilen, çağdaş kafalı bürokratlar ve çözüm üretecek siyasetçiler lazım.

- Bu söylediklerinize size atfen yazabilir miyim?

- Aman isim vermeyin. Hayatım tehlikeye girer.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır