kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MURAT BİRSEL(mbirsel@sabah.com.tr )


Bir teleskop veya mikroskopla daha güzel bir Türkiye'ye doğru!...

Bu yazının başlığı, "90 dolara bir çocuğun hayatını değiştirin o da Türkiye'yi değiştirsin, dünyayı değiştirsin" şeklinde olabilirdi.

Projeyi Tınaz Titiz anlattı, hayran kaldım, size aktarmazsam olmaz, Türkiye'den güzel şeyler duymak istediğinizi biliyorum.

Satırbaşlarıyla mantık silsilesini anlatacağım:

- Dünya çapında buluşları yapanların hayatlarına bakıldığında, küçükken verilen bir hediyenin meraklarını uyararak onları keşifler yapmaya yönlendirdiği görülüyor.

- Büyük sanatçıları yetiştiren de bu tür bir ortam, imkanın verilmesi... Mesela 1780'li yıllarda Cenova kentinin yoksul bir semtinde bir tek Nicola'ya babası küçük bir keman hediye ediyor ve ortaya Paganini çıkıyor.

- ABD'de her hafta yaklaşık 6 bin buluş için başvuru yapılıyor. Bizde 1998 yılı toplamı 500 başvuru!

Beyaz Nokta Vakfı (http://www.beyaznokta.org.tr) ve Bilim Merkezi Vakfı (http://www.bilimmerkezi.org.tr) el ele vermişler...

"Nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı 18 yaşın altında olan bir ülkede, gelişmiş çağdaş bir Türkiye için daha yüksek sorun çözme kabiliyeti olan bir nesil adına ne yapabiliriz" diye düşünmüşler.

Sonuçta, "Bilim Çantaları Projesi" doğmuş.

Amaç, eğitim ve bilime katkı yapmak isteyecekler için bir bağış birimi ortaya konulması ve bu yolla çok sayıda insanın katkılarını -kendi tercihleri doğrultusunda- harekete geçirmek.

ÇANTADA NE VAR?
Bilim çantasının içinde çocuğun merakını uyandıracak, bilimin basit ama hayatımıza yön veren gerçeklerini bizzat görerek izlemesine yol açacak teleskop/mikroskop ve üç TÜBİTAK yayını var: Astronomi/Mikroskop, Ekoloji, Bilimsel deneyler.

Bir çocuğa mikroskop veya teleskop hediye etmenin maliyeti 90 dolar karşılığı TL Her iki çantayı da -mikroskop artı teleskop- hediye ederseniz 170 dolar karşılığı TL veriyorsunuz.

Yollama seçenekleri de belli:

* Bildiriyorsunuz, onlar yolluyor veya çantaları size yolluyorlar siz veriyorsunuz. Bu sistem kişiler veya okullar için de geçerli.

* Belli bir kişi veya okul düşünmüyor, ihtiyaç ve liyakata göre yollanmasını istiyorsanız, öneriler arasında seçebiliyorsunuz ve onlar sizin adınıza seçip yolluyor.

NASIL KATILACAKSINIZ?
http://www.beyaznokta.org sitesinin Türkçe bölümüne girince hem projeyi bulacaksınız hem de sipariş formunu. Siparişlerinizi faksla da verebilirsiniz. Sizi bulacakları bir isim, adres, telefon, faks bırakınca onlar size ulaşıyor. Faks geçeceğiniz no: (0312) 441 53 99

Ayrıntılı bilgi için telefon da edebilirsiniz, Beyaz Nokta: (0312) 441 4870 ve (0212) 222 4769

Unutmayın Türkiye'nin ve dünyanın kaderini değiştirebilirsiniz!

Tek bir telefonla, şimdi!

Beyaz Saray'dan gelen mektup

Gloria Golf Resort Otel'in sahibi Nuri Özaltın'a, Beyaz Saray antetli kağıda Hillary Rodham Clinton imzalı bir teşekkür mektubu geldi. Halıya ve Başkan'ın golf oynarken heykeline teşekkür ediyor.

Bu teşekkür faslı sadece Beyaz Saray geleneği değil, toplumsal bir olay. Bir akşam evvel yemeğe gittikleri arkadaşlarına ertesi gün teşekkür kartı yollarlar. Bütün otellerde bulunan "Memnun kaldınız mı" soru formlarında aslında aynı zamanda en memnun kaldığınız yönleri yazacağınızı farz ve kabul ederler. O bilgiden "Ayın en başarılı görevlisi"ni seçerken yararlanırlar. Hepsinin temeli aynı: İnsana önem vermek!

Bir de tersi örnekler var...

- Eşek değiller ya elbette yapacaklar!

- Nasılsa bir daha gelmeyeceğiz!

- Pardon çıkalı eşekler çoğaldı!

***

Hangi sistemin ne tür sonuçlar verdiği ortada!

Fıkra
İki arkadaş spor salonunun saunasından çıkmışlar, giyiniyorlar...

Bir tanesi külotlu çorap giymeye başlayınca diğeri büyük bir şaşkınlıkla soruyor:

- Ahmet hayırdır abicim, kadın çorabı giyiyorsun, kafayı mı yedin, ne bu hal!?

Ahmet anlatır:

- Sorma, geçenlerde hanım bunu salondaki divanın yastıklarının altında bulmuş. Elinde sallaya sallaya geldi, "Şimdi doğal olarak bu çorap benim diyeceksin ve ben de inanacağım, öyle mi" dedi. O gün bu gündür...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır