kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kartal Tibet ise darbe önlemiş!
1963'te Talat Aydemir'in darbe girişimini Kartal Tibet'ten öğrenen Yarbay Ali Elverdi, radyoevini basarak darbenin önünü kesti.

TÜRK filmlerinin unutulmaz oyuncusu Kartal Tibet'in verdiği istihbaratla 21 Mayıs 1963 darbe girişimini önlediği bilgisi, Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul'un birlikte kaleme aldığı "BAY PİPO-Bir MİT görevlisinin Sıradışı Yaşamı" adlı kitapta yer alan ilginç detaylardan bir başkası.

Albay Talat Aydemir'in 21 Mayıs 1963'teki teşebbüsünü sanatçı Kartal Tibet'ten öğrenen Yarbay Ali Elverdi, radyoevini basarak darbenin en önemli mevzilerinden birini ele geçirdi. Böylelikle Talat Aydemir ikinci darbe girişiminde de başarısız oldu. Ali Elverdi, hatıralarını yazdığı kitabı "Bu Vatana Kastedenler"de Talat Aydemir'in darbe girişimini anlatırken Kartal Tibet'in katkısına da yer verdi. 27 Mayıs Darbesi'nin amacına ulaşmadığını, Atatürk devrimlerini gerçekleştirmek için hedefinden uzaklaştığını önesüren Harb Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir, ilk önce 22 Şubat 1962'de yönetime el koymayı denemiş, başarısız olmuştu. Aydemir ve arkadaşları, onurlarını kurtarmak için ikinci kez 21 Mayıs 1963'te ihtilal girişiminde bulundu. Ancak bu da başarısızlıkla sonuçlandı. Darbeciler tutuklandı, Talat Aydemir ve iki subay arkadaşı 5 Temmuz 1964'te asıldı.

Aydemir'in ikinci başarısızlığının en önemli nedenlerinden biri ise Ali Elverdi'nin radyoevini ele geçirmesiydi. Elverdi'nin ismi ise kamuoyunda bu "başarısı" ile değil Deniz Gezmiş ve 16 arkadaşına 9 Ekim 1971 tarihinde idam kararını veren mahkemenin başkanı olması nedeniyle tanınacaktı. Tuğgeneral Elverdi, 1974'te emekli oldu ve AP'den Bursa milletvekili seçilerek Meclis'e girdi.

HABER MERKEZİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır