kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Lale Manço'nun da babası darbeci çıktı
Lale Manço'nun babası Kurmay Albay Turan Çağlar'ın da darbe girişimilerine katıldığı ortaya çıktı. Çağlar, 1983 yılında CIA casusu suçlamasıyla tutuklu bulunduğu cezaevinde yaşamını yitirdi.

Modacı Zeynep Tunusluoğlu'nun babası Albay Kemal Tunusluoğlu'ndan sonra Lale Manço'nun babası Kurmay Albay Turan Çağlar da darbeci çıktı. Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul'un birlikte kalem aldığı Hiram Abas'ın yaşamının ve Türkiye'nin yakın tarihinin detaylarıyla anlatıldığı "BAY PİPO-Bir MİT Görevlisinin Sıradışı Yaşamı" adlı kitapta verilen bilgilere göre ünlü sanatçı Barış Manço'nun eşi Lale Manço'nun babası Kurmay Albay Turan Çağlar, 1961 "İhtilal Protokolü" ve Albay Talat Aydemir'in yönettiği darbe girişimleri içinde yer aldı.

27 Mayıs'tan umdukları radikal atılımları göremeyen ve 15 Ekim 1961'de yapılan genel seçimlerden, Demokrat Parti'nin devamı niteliğindeki sağcı partilerin toplam yüzde 63'lük oy oranıyla çıkmaları üzerine düş kırıklığına uğrayan 10'u general 28'i albay, "Silahlı Kuvvetler Birliği" üyesi 38 subay, Harp Akademileri'nde biraraya geldiler. 21 Ekim'de bir ihtilal protokolü imzaladılar. Aralarında 10 yıl sonra 12 Mart 1971 Muhtırası'nı imzalayacak Faruk Gürler, Celal Eyiceoğlu ve Muhsin Batur başta olmak üzere, Kemal Kayacan, Namık Kemal Ersun, Vecihi Akın, Bahattin Özülker, Bedrettin Demirel, Emin Alpkaya, Turan Çağlar gibi isimler vardı.

Turan Çağlar, 22 Şubat 1962 cuntası içinde de vardı. O dönem İstanbul Radyosu Müdürü'ydü. Radyo o yıllarda önemli bir ihtilal aracıydı. Turan Çağlar, ihtilal girişimlerinden vazgeçmedi. Yine Talat Aydemir'in başını çektiği 21 Mayıs 1963 cuntası içinde de yer aldı. İhtilal gecesi Talat Aydemir'i Kara Harp Okulu'nun önünde karşılayan üç emekli subaydan biriydi. Fakat bu darbe girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı.

CIA CASUSU MU?
Geçtiğimiz yıl eşi Barış Manço'nun ölümüyle sarısılan Lale Manço, babasının trajik sonuyla da acılı günler geçirmişti. 16 Mart 1983'te, bir operasyon için bilgisine başvurulmak üzere evinden alınan Turan Çağlar, Nuri Gündeş'in başkanlığını yaptığı MİT İstanbul Bölge Başkanlığı'nda 20 gün sorgulandıktan sonra, TCK'nun 133'üncü maddesi uyarınca casusluk suçlamasıyla Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Ankara'ya gönderildi. İddianamede, ABD'li diplomat William Philips'e güncel haberleri değerlendirme notları verdiği yazılıydı. Günlük gazetelerdeki haberleri yorumladığı için casuslukla suçlanan Turan Çağlar bu iddiayı reddediyor ve "Casus değil, Amerikan sempatizanıyım, fakat bu husus hiçbir zaman memleket sevgisi üzerine çıkamaz, çıkmamıştır" diyordu.

CEZAEVİNDE ÖLDÜ
15 yıla kadar kadar hapsi istenen Turan Çağlar tutuklu bulunduğu Mamak Askeri Cezaevi'nde, 29 Temmuz 1983 tarihinde öldü. GATA'nın otopsi raporuna göre, ölüm nedeni enfaktüstü. Çağlar, kalbi için gerekli ilaçları alamamıştı. Lale Manço'nun babası, Barış Manço'nun kayınpederi arkasında pekçok soru işareti bırakarak yaşama gözlerini yumdu. Çağlar, öldürüldü mü yoksa intihar mı etti, bu sorunun yanıtı belli değil.

HABER MERKEZİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır