kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çin'den Türkiye'ye diplomatik panda
Çin, Türkiye'ye "diplomatik panda" armağan ediyor. Çin'in sadece "büyük ülke" olarak kabul ettiği ülkelere armağan ettiği pandalar, "eğer bakabilirsek" gönderilecek

ÇİN gezisini sürdüren İçişleri Bakanı Sadettin Tantan dün büyük bir sürprizle karşılaştı. Çin Kamu Güvenliği Bakanı, dünyanın en değerli hayvanları arasında bulunan iki adet Panda'yı, Türkiye'ye hediye etmek istediklerini bildirdi. Çin, Türkiye'deki hiçbir hayvanat bahçesinde olmayan pandaları sadece çok değer verdiği ülkelere hediye ediyor.

Çin İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Kamu Güvenliği Bakanı Jia Chiajanwang, iki ülke arasında imzalanan güvenlik ve işbirliği andlaşmalarından sonra, Tantan'a "Eğer bakabilirseniz size bir çift panda gönderelim. Uygun tesis kurun, onlara yaşama imkanı sağlayın. Size hemen gönderelim" teklifinde bulundu. Tantan, bu jesti memnuniyetle kabul ederken "Biz de size dünyaca ünlü Kangal köpeği, Van kedisi ve Ankara keçisi göndeririz" dedi.

BARIŞ ELÇİSİ
İçişleri Bakanı Tantan Çin'de büyük ilgi görüyor, Çinli yetkililerce müthiş bir şekilde ağırlanıyor. Çin'in Türkiye'ye panda armağan etmesi, büyük önem taşıyan siyasi bir karar. Nesli tükenmekte olduğu için özel koruma altında tutulan pandalar sadece, Çin için özel önem taşıyan ülkelere armağan ediliyor.

Bu kararla, Türkiye Çin için "en ziyade müsadeye mazhar ülke" konumuna giriyor. Yani Çin Türkiye'yi "büyük ülke" olarak değerlendiriyor. Diplomatik dille iki ülke arasında İki meslektaşın birbirlerine böyle kendi ülkelerinden özel hayvanlar hediye etmek istemeleri, özellikle Çinliler'in pandaya verdikleri değer düşünüldüğünde, iki ülkenin ilişkilerini geliştirmekte kararlı olduklarını daha net gösteriyor. Birleşmiş Milletler nezdinde de "nesli tükenmekte olan hayvan" statüsünde değerlendirilen panda Çin'de kutsal sayılıyor ve öldüren kişi idamla yargılanıyor.

Türkiye'ye panda armağan etme kararıyla "sen büyük ülkesin" diyen Çin, daha önce Amerika, Fransa ve Almanya'ya panda hediye etti. Amerika'ya verilen panda, başkan olduğu dönemde Nixon'ın tarihi Çin gezisi sırasında barış elçisi olarak armağan edildi. Hsing Hsing adını taşıyan diplomatik panda 28 yaşında böbrek yetmezliğinden geçen yıl yaşamını yitirdi.

ÖNCE BAKICI GELECEK
Diplomatik pandanın ölümü ülkede büyük üzüntü yaratınca, Çin "büyük ülke" saydığı Amerika'ya bir yavru panda daha gönderdi. Amerika, ikinci diplomatik pandasına özel ihtimam gösteriyor. Yavru panda, Çin'den gönderilen uzmanlar ve Amerikalı veterinenlerin işbirliği ile her ay özel kontrolden geçiriliyor. Panda önerisine çok sevinen Tantan, basına kapalı bölümde geçen bu sohbeti SABAH'a anlattı ve "Sayın Bakan bu hayvanların çok özel bakım istediğini belirtti" diyerek şöyle devam etti:

"Uygun tesis kurmamız ve pandalara özel bir mekanda yaşama imkanı sağlamamız gerektiğini söyledi. Ayrıca pandaları göndermeden önce Türkiye'ye mutlaka bir bakıcı gönderecekler. Bu bakıcı, bir Türk görevliyi pandaların bakımı konusunda eğitecek. Bu eğitmenin Türkiye'deki görevi tamamlanıp, bizim bakıcı yetiştikten sonra da Çinli yetkililer iki pandayı Türkiye'ye gönderecek. Memnun edici bir teklif oldu".


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır