kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Piyasanın dengesi bozuldu
Önce maaş, sonra vergi ödemeleri, ay sonuna doğru da dış borç ödemesi piyasanın dengesini bozdu. İki yıllık tahvillerde faiz yaklaşık 2.5 puan arttı

Beklenenin üzerinde çıkan Ocak ayı enflasyonu ve sonrasındaki gelişmelerle bono piyasasındaki mutlu tablo yavaş yavaş bozuluyor. Yüzde 35-40 aralığında tutunmaya çalışan bileşik bono faizleri, geçen haftanın sonundan itibaren yüzde 40'ın üzerine tırmandı. Dün yapılan iki yıl vadeli değişken faizli tahvillerde de oran yüzde 48'e kadar çıktı. 25 Ocak'ta yapılan son eş ihaleye göre faiz bileşik bazda yaklaşık 2.5 puan kadar yükseldi.

Bu tahvillerin faizi üç ayda bir, üç ay vadeli bono ihaleleri referans olarak alınarak değişiyor. Piyasa üç aylık faizin üzerine risk primini koyuyor. Bu prim son ihalere bileşik bazda 9 puana kadar yükseldi. Prim bono piyasasında çılgın düşüşün yaşandığı Aralık ayında sıfıra inmişti.

SIRA DIŞ BORÇTA
Piyasanın son günlerdeki en önemli sıkıntısı yarından itibaren başlayacak vergi ödemelerinden kaynaklanıyor. Kamu maaşlarıyla başlayan likidite sıkışıklığının, katrilyona ulaşacağı tahmin edilen vergi ödemeleriyle biraz daha artması bekleniyor.

Verginin ardından likiditede daha büyük sıkıntı yaratacak Hazine'nin 1 milyar dolara yakın dış borç ödemesi var. 25 Şubat'ta ödenecek bu tutar, Merkez Bankası'nın da APİ'den vereceği parayı kıstıracağı için piyasada tedirginlik yaratıyor.

Fon yöneticileri şimdilerde yüzde 45-50 civarında gezinen gecelik faizlerde kısa vadede düşüş beklemedikleri için de bono almakta biraz nazlanıyorlar. Bu nazlanmanın bir nedeni de yılbaşından beri yapılan ihalelerin henüz hiç birinden kâr edilememesi.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır