kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ekonomi IMF teftişine hazır
Ankara'ya gelen IMF heyetiyle gözden geçirme toplantıları bugün başlıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan stand-by düzenlemesi kapsamında oluşturulan niyet mektubunda ilk gözden geçirme için belirlenen yapısal kriterlerin büyük bir bölümü yerine getirildi. Geri kalan bazıları üzerindeki çalışmalar sürüyor.

Stand-by anlaşması kapsamında İMF heyeti ilk gözden geçirme toplantılarına bugün başlayacak. Toplantılar öncesinde Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in ortak bir basın toplantısıyla yapılan çalışmaları yarın kamuoyunda açıklaması bekleniyor.

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ise program nedeniyle 18 Şubat cuma akşamı Ankara'ya gelerek fon heyetine katılacak.

Türkiye'de 10 gün kalması beklenen heyet 1999 yılı ekonomik gerçekleşmelerini gözden geçirecek ve niyet mektubunda öngürülenlerle takvime bağlanan konuları ele alacak. Bu kapsamda ocak ve şubat ayının ilk yarısına ilişkin gerçekleşmeler de değerlendirilecek.

İMF heyeti, başta Hazine, Merkez Bankası, Özelleştirme İdaresi, Maliye Bakanlığı ve DPT olmak üzere diğer ekonomi kuruluşlarının yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak.

Stand-by anlaşması çerçevesinde üçer aylık dönemler itibariyle Türk ekonomisini gözden geçirecek olan heyetin mayıs ayında yeniden Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

İMF heyetinin ekonomik gerçekleşmeleri 2001'den itibaren de altı aylık dönemler itibariyle gözden geçirmesi bekleniyor.

1 Ocak 2000'den itibaren yürürlüğe giren stand-by anlaşması üç yıllık ve dört milyar dolarlık krediyi içeriyor. Kredinin ilk 305 milyon dolarlık dilimi Türkiye'ye gelirken, ikinci 305 milyon dolarlık dilimin ise bu görüşmelerin sonucuna göre serbest bırakılması bekleniyor.Bütçe disiplinini bozan fonların tasfiyesi çerçevesinde niyet mektubunda ilk gözden geçirme için yapısal kriter olarak belirlenen toplam 20 fonun tasfiyesi için karar çıktığı belirtiliyor.

Kira tasarısı görüşülemiyor
Gayrimenkul kiralarının 2000 yılında yüzde 25, 2001 yılında yüzde 10 oranında artırılmasını öngören tasarının bugün görüşülmesi önerisi TBMM Danışma Kurulu'nda benimsenmedi.

İktidar partilerinin önerisi üzerine Danışma Kurulu TBMM gündemini yeniden belirlemek üzere toplandı. TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem, yasa tasarılarının Çarşamba günü görüşülmesi yönündeki iktidar partilerinin önerisinin muhalefet partilerinin katılmaması üzerine kabul edilmediğini söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır