kapat

16.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyon ithal ettik
ANAP Lideri Mesut Yılmaz 1998 sonunda 9 dolar olan petrolün 27.7 dolara çıktığını ve bunun enflasyona yol açtığını söyledi

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Ocak ayında enflasyonun yüksek çıktığını belirterek, "1998 Aralık'ında 9 dolar olan petrol fiyatları 27.7 dolara çıkmıştır. Türkiye petrol fiyatlarındaki artışla dışardan enflasyon ithal etmiştir" dedi.

Yılmaz ANAP Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada, enflasyonun düşürülmesi hedefine yönelik olarak para ve kur politikasının belirlendiğini ve bunun devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu çok zor bir mücadeledir. Program ortaya konunca toplumda aşırı bir iyimserlik yaşandı. Bu gerçekçi değildir" dedi.

Avrupa ve ABD merkez bankalarının faizleri artırdığını, bunun da Türkiye'den yabancı paranın çıkmasına neden olduğunu belirten Yılmaz, borsadaki son gelişmelerin buna bağlı olduğunu söyledi.

SİYASİ İSTİKRARIN ÖNEMİ
Yılmaz, "Borsayı ekonomik bir gösterge sayamayız. Asıl önemli olan siyasi istikrarın devamıdır. Ekonomik istikrarsızlıkların arkasında hep siyasi istikrarsızlık yatmaktadır. Bu hükümet Türkiye'de siyasi istikrarı sağlayan çok geniş bir uzlaşmayı temsil etmektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin 57. Hükümet döneminde AB'ye aday ülke ilan edildiğini, IMF ile stand-by anlaşması imzaladığını, G-20'ler arasına alındığını belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye umut veren, önü açık bir ülkedir. Türkiye'nin önündeki tehlike, olumsuz eleştirilere bakıp yörüngeyi kaybetmektir.

Bu hükümet Türkiye'nin geleceği için büyük bir şanstır ve bu şansın, istikrarın korunması lazımdır. Türkiye farklı görüşlere sahip partilerin ülkeyi değiştirecek bir programı ortaya koyduğu hükümete sahiptir."

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü özelleştirmelerde herhangi bir sorun gözükmemektedir. 2 Mart'ta Petrol Ofisi'nin özelleştirilmesi tamamlanacaktır" dedi.

Yılmaz şunları söyledi:

"Deniz Nakliyat'ınki bitmiştir, zannederim son aşamaya gelmiştir. Arkasından Tüpraş'ın özelleştirilmesi gündemdedir, THY'nin özelleştirilmesi gündemdedir. Özelleştirme İdaresi bu yıl programını yapmıştır ve bu programa uygun bir uygulama içindedir."

ÖZELLEŞTİRME ATAĞI
Yılmaz 2000 yılı için 7.6 milyar dolarlık özelleştirme geliri öngörüldüğünü ve bu kadarlık bir özelleştirme yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, bunun içinde Enerji Bakanlığı'nca yapılan enerji özelleştirmeleri, Ulaştırma Bakanlığı'nın cep telefonu ve Telekom özelleştirmesi ve ÖİB'nin yapacağı özelleştirmelerin bulunduğunu anımsattı.

Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Enerji Bakanlığı'nın özelleştirmelerinde maalesef hukuki sorunlar yaşanmaktadır, hukuki güçlükler söz konusudur. Bunların aşılmasına çalışılmaktadır. Ama asıl katkıyı sağlayacak olan Ulaştırma Bakanlığı'nın yapacağı özelleştirmelerdir. Beklenen özelleştirme gelirlerinin büyük kısmını sağlayacak olan uygulamalar gündemdedir. Bunların mutlaka süratli bir şekilde uygulamaya konulması lazımdır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır