kapat

06.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kızılay'a neşter
Ecevit talimat verdi: Müfettişler Kızılay'da inceleme başlattı. Usulsüzlük tespit edilirse inceleme soruşturmaya dönüşecek

Ali Ekber ERTÜRK

Hükümet, deprem felaketinde su geçiren çadırlarıyla kamuoyunun büyük tepkisini çeken Kızılay'a nihayet neşter attı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın 5 müfettişi, Kızılay yöneticileriyle ilgili tüm iddiaları incelemeye başladı. Müfettişlerin yapacağı çalışma sonucunda usulsüzlük ve yolsuzluk tespit edilmesi durumunda incelemenin soruşturmaya dönüşeceği bildirildi. Başbakanlık Teftiş Kurulu Kanunu ve Dernekler Kanunu çerçevesinde tüm defter ve kayıtlar müfettişler tarafından incelenmeye başlandı. Müfettişlerin Kızılay Genel Merkezi dışında şubeleri, aşevleri, depoları ve işlettiği diğer varlıklarını da inceleyebilecekleri bildirildi. Müfettişlerin inceleyeceği konular şöyle:

* Genel Başkanı Kemal Demir'in otel faturalarının ödenmesinde bir usulsüzlük bulunup bulunmadığı...

* Genel Başkan ve diğer yöneticilerin yurtiçi ve yurtdışı gezilerindeki harcamaların usulüne uygunluğu...

* Kurumun, yöneticilerin hemşeri ve akrabalarıyla doldurularak yardım kuruluşu olmaktan çıkarılıp çiftliğe çevrilerek verimsiz ve hantal bir yapı kazanmasına neden olunduğu iddiaları...

* Kızılay'ın yıllardır yeni üye kabul etmediği, böylece genel kurul yapısının değişmesini önleyerek genel başkanın 23 yıldır, diğer yöneticilerin de 20 yıla yakın süredir görevde kalmasının sağlandığı iddiaları.

* Kurumun ihalelerinin yöneticilerin yakınlarına verilerek haksız çıkar sağlandığı iddiaları.

* Röntgen filmi ithalatında yolsuzluk yapıldığı iddiaları.

* Çadır bezi ihalesinde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı, su geçiren çadır bezlerinin teslim alındığı...

* Hayırsever vatandaşlar tarafından bağışlanmış işyeri ve gayrimenkullerin işletilmesinde usülsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı iddiaları.

* Afet bölgelerinde kefen bezi ve defin işleri karşılığında para alması.

TÜZÜK VE PERSONEL
Müfettişlerin yürüttüğü incelemeye paralel olarak, Kızılay'ın tüzüğünün değiştirilmesi için de çalışma başlatıldı. Hükümetin bir süre önce çıkardığı kanun hükmünde kararname doğrultusunda ayrıca Kızılay'ın personel yapısının iyileştirilmesi için de önlem alınıyor. Kızılay'ın personel yapısı değiştirilecek ve uzman personel görevlendirilecek.

GRUPLARA TAŞINDI
Kızılay dün Meclis gruplarına da taşındı. MHP lideri Devlet Bahçeli, "122 yıldan bu yana varolan Kızılay, bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi. Kızılay'ı da depremdeki yetersiz çalışmaları nedeniyle eleştiren Bahçeli, "Kızılay yıpratılmamalı, ancak hizmetteki aksamalar giderilmelidir. Aksi halde, toplumumuzda sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın köklü bir eserini farkında olmadan ortadan kaldırırız" dedi.

FP Genel Başkanı Recai Kutan ise sivil toplum örgütlerinin organize ettiği çadırkentlerin Kızılay"a devredilmemesi gerektiğini anlattı ve "Fevkalade güzel organize edilmiş çadırkentleri Kızılay'a devretmeyiniz. Ne deniyor bu güzel organizasyonları Kızılay'a devredin. Niye? Bu güzel organizasyonlar perişan hale getirilsin diye... Yani aklın ve mantığın almayacağı bir tatbikat" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır