kapat

06.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Kaptanların kaygıları (2)
BOĞAZ geçişlerinin denetlenmesi için kurulacak sistemle ilgili olarak kılavuz kaptanların kaygıları var. Kaptanlar sistemin özellikle İstanbul Boğazı'nın gözetimi açısından yetersizliklikler içerdiğini düşünüyorlar.

KILAVUZ Kaptanlar Derneği eski Başkanı Aykut Erol'un görüşlerinden bizi de düşündürüp kaygılandıran kesitleri dün iletmiştik. Bugün de devam ediyoruz.

Kısaca DF adı verilen "Etiketleme Direction Finder'ları"nın, Boğaz'ın Marmara girişine konulmayacak olmasını Aykut Kaptan, ciddi bir sakınca olarak görüyor ve uyarıyor:

"DF'ler, gemi teşhisinin can damarları. Eğer Boğaz girişine DF konmazsa, Marmara'dan gelip Boğaz'a giren gemi tanımlanamaz. Boğaz'a girişten sonra sağlıksız ve yanlış bir etiketleme hem geminin izlenmesini zorlaştırır, hem de boğaz trafiğinin ritmini bozar. Bu da kaza riski oluşturur."

İSTANBUL Boğazı'na "RACON" adlı aygıtın konulmasını ise Kaptan Aykut Erol, DF'in aksine, "aşırı masraflı bir lüks" olarak niteliyor ve diyor ki:

"AÇIK denizlerde şamandıra veya fener markalamaya yarayan RACON'un, her kaptanın tanıdığı yüksek ve sert sahilleri olan Boğazlar'a konması ancak mizah unsurudur. Meydana getirdiği para kaybı, bunu bir 'kara mizah'a dönüştürüyor."

AYKUT Kaptan sistem kapsamındaki "radar anten şebekesi"ni de yetersiz buluyor; bunun nedenlerini şöyle açıklıyor:

"SİSTEMDEKİ radar anten sayısı daha fazla tutulmalıydı. Anten sayısının azlığı yüzünden Boğazlar'da, özellikle de İstanbul Boğazı'nda kör noktalar kalacak. Radar antenlerin çapraz kaplama-kavrama yeteneği olmadığından büyük gemiler bu ölü noktalardan geçerken ciddi tanımlama ve izleme zaafiyeti ortaya çıkacak."

KAPTAN Aykut Erol ve tüm kılavuz kaptanlar "ful-elektronik sistem"e tek başına güvenip Boğazlar'ı bir "robotik sistem"e teslim etmenin yanlış olduğunu düşünüyorlar; bunun yanında "insan unsurunun yetenek ve sezgilerine başvurmanın şart olduğunun" altını çiziyorlar: "KILAVUZ kaptansız olmaz"diyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır